kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Kesintisiz haberleşme güvenliği sağlanmalı"

Yeni Haber
Türk Telekom'da devam eden greve ilişkin ortak bir bildiri yayınlayan 13 bilişim sivil toplum kuruluşu (STK), kesintilerin neden olduğu aksamaların yaşanmaması için haberleşmede alternatif altyapıların kurulması ve kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

Ortak bildiri, her ay toplanarak gündemlerindeki konuları değerlendiren bilişim STK'larından Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) ve Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneğinin (TÜBİSAD) de aralarında bulunduğu 13 STK tarafından Bilişim Sivil Toplum Kuruluşları imzasıyla yayınlandı.

Bildiride, Türk Telekom'daki grev nedeniyle karşılaşılan kesintilerin birçok alanda önemli aksamalara neden olduğu ve bu gibi durumlarda kesintisiz haberleşme güvenliğinin sağlanması için alternatif altyapıların kurulması ve kullanılması gerektiği vurgulandı.

Türk Telekom'da ilk kez bir grev yaşandığına değinilerek, daha ilk günlerde karşılaşılan kesintilerin, Türkiye'nin, savaş-terör, deprem ve yaşanan grev gibi zamanlarda kesintisiz haberleşme güvenliğinin sağlanması için üzerinde durulması ve giderilmesi gereken bir eksiğini ortaya çıkardığı vurgulandı.

Yasal bir hak olan grevin aksamalara yol açmasının kaçınılmaz olduğu belirtilerek, gündeme gelen sabotaj iddialarının polisiye olaylar niteliği taşıdığı ve varsa suçluların cezalandırılacağı kaydedildi. Haberleşmenin, yedeksiz tek bir haberleşme alt yapısına bağımlı olmasının esas zaaf olarak değerlendirildiği bildiride şu görüşlere yer verildi:

"Esas zaaf, yedeksiz tek bir haberleşme altyapısına, daha net bir ifadeyle haberleşmemizin sadece Türk Telekom A.Ş. altyapısına bağımlı olmasıdır. Türk Telekom A.Ş.'nin kullandığı altyapı, halen ülkemizde iletişim amacıyla kullanılan tek telekomünikasyon altyapısıdır. Kesinti durumunda, bu şebeke üzerinden sağlanan internet erişimi, sabit telefon ve bazı cep telefonu gibi hizmetler aksamaktadır. Tek şebekeye bağımlılık ve rekabetsizlik, haberleşme hizmetlerinde büyük kesintisizlik ile güvenilirlik sorunlarını beraberinde getiriyor. Çözümün, serbestleşmenin sağlanmasından geçtiğine inanıyoruz."

Türkiye'nin, kesintisiz haberleşme güvenliğinin sağlanması, alternatif altyapıların kurulması/kullanılması için hükümete, Ulaştırma Bakanlığına ve Telekomünikasyon Kurumuna büyük görev düştüğü kaydedilerek, 60. Hükümet Programında da yer alan telekomünikasyonda serbestleşmenin sağlanması ve bilgi toplumu stratejisi eylem planında yer alan rekabetçi, yaygın ve ucuz iletişim altyapı ve hizmetlerinin sağlanması hedefi doğrultusunda acil önlemler almalarının bir zorunluluk haline geldiği bildirildi.

(ANKA)