kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BU İŞ ÇOK ZAHMETLİ... Hasan Yalçın, "Yedi yıl İSMAR'da yöneticilik yaptım, tüm önlemlerimi almama rağmen işletme giderlerini yüzde 16'nın altına düşüremedim. Zaten ortalama kâr marjı yüzde 18-20'dir. Bu iş artık yapılmaz oldu " diyor.

Migros'un satışı en çok yerli üreticileri kaygılandırıyor

ESEN EVRAN
Perakende sektöründe danışmanlık hizmeti veren, eski İSMAR Genel Müdürü Hasan Yalçın, "Migros'u kimin alacağını en çok üreticiler merak ediyor. Çünkü satın alan büyük bir dev olacak ve büyük taviz isteyecek" diyor..
Perakende sektöründe yerellerle ulusalları buluşturan eski İSMAR Genel Müdürü Hasan Yalçın, satış sürecindeki Migros'u, rakip marketlerden çok tedarikçilerin dikkatle izlediğini söyledi. Yalçın, "Migros'a mal verenlerin yüreği ağzında" dedi. Migros'un inorganik büyüme ataklarında yerel marketlerle görüşmesinde bir tür ara buluculuk yapan, piyasadaki pek çok ulusal marketin yerel marketler için başvurduğu isimlerden biri olan Hasan Yalçın, perakende sektöründe yaşananlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

YABANCI ENDİŞESİ
"Eğer Migros'u yabancı bir zincir alırsa -hele hele Türkiye'de faaliyet gösterenlerden biri alırsa- sıkıntı doğar" diyen Yalçın şunları söyledi: "Bu anlamda perakende sektörünün yerel oyuncuları Perakendeciler Derneği (PERDER) çatısı altında toplantılar yapıyorlar. Çok agresif pazarlama anlayışı var yabancıların. Rekabete ters hareketler yapıyorlar, devletin yabancı sermayeyi ürkütmemek için verdiği tavizleri kullanıyorlar. Onun için herkes 'aman yerel bir sermayeye satılsın' diyor. Üretici firmalar çok tedirgin. Onlar şu anda ses çıkartamıyorlar ama ciddi olarak bir mücadele içindeler. Migros'u alan Türkiye'de ciddi bir güç olacak. Herhangi bir üretici firmaya 'ben senin malını almıyorum' dese, o üretici iflasın eşiğine gelebilir. Ya iflas edecek ya da karşı tarafın istediği tüm tavizleri verecek. Tavizi verdiği zaman da para kazanamayacak. Üretici firmalar kendileri öne çıkmıyor ama perakendecilere destek veriyorlar, aman bu konuda bir şey olmasın diye. PERDER Başkanı Şeref Songör'ün buradan güç alarak Migros için Koç Grubu'na gittiğini de ben biliyorum. Yani yerel zincirler de bir konsorsiyum şeklinde Migros'la ilgileniyor."