kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
‘Tozlu Çizmeler’ bu akşam Kağıthane Sadabat Sahnesi’nde perde açacak.

Bir ideolojiniz yoksa iyi aktör olmanız çok zor

İLKER GEZİCİ
'Avrupa Yakası'nın 'Cem'i Levent Üzümcü, 'Tozlu Çizmeler' oyununun 'Üsteğmen Rıfkı'sı oldu: Bizim işimiz farklı insanların hayatını yansıtmak. İdeolojiniz yoksa bunu yapamazsınız!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bir ideolojiniz yoksa iyi aktör olmanız çok zor
atv'nin kahkaha bombası 'Avrupa Yakası'nda canlandırdığı 'Cem' karakteriyle hayran kitlesini genişleten Levent Üzümcü, bu akşam perde açacak 'Tozlu Çizmeler' adlı oyunda; 'Üsteğmen Rıfkı' olarak tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. İsmet Küntay'ın yazdığı ve Engin Uludağ'ın yönettiği oyunun galası, Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde yapılacak. Geçtiğimiz cuma akşamı 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılış gecesini Ceyda Düvenci'yle birlikte sunan Levent Üzümcü, "Televizyon bağımlılığından kurtulmak için tiyatro izlenmesi gerekiyor" dedi.

EMPATİ KURMAK GEREKİYOR


* 'Üsteğmen Rıfkı' nasıl bir karakter?
İstanbul'un işgalini pek çok konuda işleyen oyunlar oldu ama biz 'Tozlu Çizmeler'de durumu daha özele indirdik. İşgalin evlere nasıl yansıdığı üzerinde durduk. İşgale, zorunlu terhis edilmiş bir subayın gözünden bakıyoruz. Ben, askerlik görevini yerine getiremeyen ve bu yüzden yıpranan ama asla mağlubiyeti hazmedemeyen 'Üsteğmen Rıfkı'yı canlandırıyorum. Bir şeyler yapma çabasında olduğum için Milli Mücadele'ye katılmak üzere Anadolu'ya gidiyorum.

* İlk kez mi sahneleniyor?
Daha önce Ankara Sanat Tiyatrosu'nda Türkiye prömiyeri yapılmıştı. Benim rolümü, Salih Kalyon oynamıştı.

* Role nasıl hazırlandınız?
Sonuçta ben profesyonel oyuncuyum. Role hazırlanırken başta ısınabilmek için empati kurmak zorundasın. Ama çok fazla rolle yatıp kalkmaya başlarsan, kendi psikolojin bozulabilir. Onu her zaman korumaya çalışıyoruz. Dönemi bilmek de önemli tabii...

* Tiyatro oyuncuları, oynadıkları karakterlere hayat verirken, kendilerinden de birşeyler katmak durumunda kalıyor. Siz kendinizden neler verdiniz bu role?
Bizim işimiz farklı insanların hayatını yansıtabilmek. Önemli olan nokta hayata bakış açısıdır. Herkesin bir bakış açısı ve olaylara karşı duruşu vardır. İdeolojisi olmayan tiyatro oyuncuları için, ideolojisi ve hayata bakışı olan birini oynamak zordur. Bir ideolojiniz yoksa buna hayat veremezsiniz. Türkiye'nin ve dünyanın problemlerine, kendi içindeki olaylara sosyal psikolojik problemlere bakarken; bir yerde durmak zorundasın. Bir ideolojiniz yoksa iyi aktör olamazsın!

AYNI ŞEYLERİ ANLATIYORUZ

* Ülkemizin içinde bulunduğu durum, sizin rolünüze de katkıda bulundu sanırım. 12 şehit verdiğimiz son saldırıya, yaşanan olaylara bakış açınız nedir?
Biz tiyatro oyuncularının söyleyecek çok şeyleri vardır. Bir tiyatro oyuncusu olarak ne kadar kaale alınırım bilmiyorum ama büyük devletlere yakışan biçimde hareket etmeliyiz. Çok dikkatli olmalıyız. Özellikle basının çok dikkatli olması lazım. Çünkü artık yaralar açıldı ve yaraların üzerine alkol dökmemek gerek. Sağduyulu olup, sağlam adım atmalıyız. Bu vatanın ayakta kalabilmesi için kendi içimizde birbirimize kıymamamız lazım. Kendi kendimize düşman yaratmayalım.

* Tansiyonun yükseldiği şu günlerde, bu akşam perde açacak 'Tozlu Çizmeler' oyununa nasıl bir katılım bekliyorsunuz?
İnsanların televizyon bağımlılığından kurtulmaları lazım. Hayata farklı bakmak istiyorlarsa tiyatroya gitsinler. Biz burada terliyoruz, emek veriyoruz. Bu emeği bizimle paylaşsınlar ve bu vatanın evladı olduğunu iddia edenler, gelsin bu oyunu izlesin. Çünkü biz de aynı şeyi anlatıyoruz!
Haberin fotoğrafları