kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

En lezzetli yüz maskesi

Dr. Yasemin Fatih Amato
Kozmetik dünyasının son çılgınlıklarından birisi de, çikolata kremleri ile maskeleri! Son zamanlara kadar aknelerden sorumlu tuttuğumuz, bizi şişmanlattığı için suçladığımız ve bir zaaf olarak gördüğümüz çikolatanın, gün gelip de kozmetik ürünlerin içine gireceğini kim hayal edebilirdi? Doğrusu kakao taneleri, Avrupa ile tanıştığı 16. yy'dan bu yana bazen göklere çıkarıldı, bazen de yerden yere vuruldu. Ama giderek itibarı artmaya devam ediyor. Özellikle bitter çikolatalar, artık güçlü antioksidanlar olarak aklandılar. Hatta yeşil çay ve şarapla birlikte anılmaya başladılar.

Çikolata şarap gibidir
İyi bir çikolata, nadide bir şaraba benzer. Yapılış süreci, koku ve renginin önemi, tadım töreni, tanımlanışı şarabı çok andırır. Saf bir siyah çikolatada bol miktarda polifenoller, magnezyum, potasyum, fosfor ve E vitamini bulunur. Bazı araştırmalar, kakaodaki antioksidanların, kırmızı şarap ve yeşil çayla mukayese edilebilecek kadar güçlü olduğunu belirtiyor. Kleopatra'dan bu yana şarabın cilde ne kadar yararlı olduğu biliniyor. Ardından yeşil çay kozmetikleri yayıldı ve şimdi de sıra çikolata kremlerinde! Kakao yağı gerçekten iyi bir nemlendiricidir. Ciltteki en belirgin etkisi onu yumuşatması, ince kırışıklıkları düzeltmesidir. Kakaodaki zengin antioksidanların cilt proteinlerini beslediği de sanılıyor, ancak bu özelliği kesin değil. Çünkü bazı doktorlar kakao moleküllerinin, cildin alt tabakasına geçemeyecek kadar büyük olduğunu söylüyor ve etkisinden kuşku duyuyorlar. Ama kakaonun cildi yumuşattığı kesin.

İşe yarıyor
Kozmetik dünyası bütün bunları tartışmaya ve araştırmaya devam ede dursun, biz çikolatayı cildimize sürmeyi deneyebiliriz. En azından cildimizi yumuşatır ve ruhumuzu okşar. Çikolata maskesi, özellikle olgun ciltlerde harikalar yaratır. O güzel kokusunun aromaterapi etkisi de yanımıza kar kalır.
* Yarım bardak kakao
* Bir çorba kaşığı süt kreması
* Bir tatlı kaşığı bal Bunlar temel malzemelerdir. İsterseniz içine yulaf unu, ezilmiş badem ve 1-2 damla da sızma zeytinyağı veya badem yağı ilave edebilirsiniz.
* Diğer bir seçenek de bitter çikolatayı biraz zeytin yağı ile birlikte buharda eritip sürmektir. Malzemeyi güzelce karıştırıp, sürülebilir bir kıvam elde edince; yüzünüze, boynunuza, dekoltenize, hatta isterseniz tüm vücudunuza uygulayın. On beş dakika bekleyin, sonra da ılık su ile yıkayın. Cildinizin kadifemsi bir yumuşaklık kazanacağına emin olabilirsiniz.