kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Korkumdan bir türlü doktora gidemiyorum

Kendimi bildim bileli hiç doktora gitmedim. Birkaç aydır böğrümde tekrarlayan ağrılarım olmaya başladı. Doktora gitmeden atlatabilir miyim diye bekledim ama ağrılar giderek sıklaşıyor. Gitmem gerektiğini bilmeme rağmen, doktora görünmekten korkuyorum. Sizce ne yapabilirim? M.E./Manisa

Bu okuyucumun da dile getirdiği gibi toplumumuzda doktor korkusu yaygındır. Çocuklarımızı 'Doktor amca iğne yapar' tehdidiyle büyüttüğümüz için olsa gerek, hekim korkusu toplumumuzu etkisi altına almıştır. Tıbbın, sağlık profesyoneli olmayanlarca kavranılamayacak kadar özel bir uzmanlık alanı olmasının da bunda rolü vardır. Çünkü kişi bilemediği ve sonucunu öngöremediği bir etkileşime girmekten endişe duyar. Hekimlerin kullandığı dilin, çoğu zaman anlaşılmaz oluşu da bu korkuyu güçlendirir. Doktora gitmekten alıkoyan diğer önemli nedenler ise; konulacak teşhisle yüzleşme korkusu, hastane ortamında bulunmaktan veya ortaya çıkabilecek giderlerden kaçınma ve alışkanlıklardan vazgeçememe olabilir. 'Kötü bir hastalık çıkarsa', 'Şimdi bir sürü tetkik gerekecek, canım yanacak', 'Ekstradan masraf çıkacak' veya 'Perhiz gerekecek, sigarayı bırakmamı söyleyecek' gibi endişelerle hastalar, hekime gitmeyi geciktirmektedirler.

TEŞHİS GECİKİYOR
Doktordan korkmak, hasta için oldukça tehlikelidir. Bu korku nedeniyle hekime başvuru gecikmekte, teşhis gecikmekte dolayısıyla da tedavi gecikmektedir. Birçok hastalık için erken teşhis ve erken tedavinin hayat kurtarıcı olduğu, herkesin malumudur. Her zaman için erken teşhis, gecikmekten iyidir. Hekime gitmemek, kişiyi sağlıklı kılmaz. Eğer bir hastalığınız varsa, hekime gitmemekle onu tedavi edemezsiniz. Hastalığın belirtilerini, yakınmalarınızı görmezden gelerek, sadece zaman kaybedersiniz. Kaybettiğiniz, sadece zaman olsa iyi! Bazen tedavi ve iyileşme şansınızı da yitirebilirsiniz. Hekime ya da hastaneye gitmemek, size çok pahalıya mal olabilir. Geciken tedavi, hemen her zaman çok daha pahalıdır. Doktorluğun temel ilkesi; önce zarar vermemektir. Doktor, daima hastasının yararını gözetir. Hekimin tüm tedavi, girişim ve tavsiyeleri hastanın sağlığı ve yaşamı için gerekli ve yararlıdır. Bazı tıbbi işlemlerin hastaya zarar verme potansiyeli taşıdığı doğrudur. Ama beklenen yararı, olası zararından fazla olmayan bir işlem, hiçbir zaman hastaya önerilmez.

ÇOCUĞU KORKUTMAYIN
Okuyucuma önerim gecikmeden hekime başvurmasıdır. Böğür ağrısı, birçok farklı nedenden olabilir. Bunların arasında böbrek sorunları da vardır. Böbrek taşları veya iltihapları, eğer zamanında anlaşılıp uygun şekilde tedavi edilmezse, böbrek fonksiyonlarında kayıpla sonuçlanabilir. Bu durumda diyaliz veya böbrek nakli gibi yaşam konforunuzu çok ciddi biçimde etkileyebilecek durumlarla yüzleşebilirsiniz. Son sözüm de anne ve babalara... Çocuklarınızı korkutmak için "Doktor Amca iğne yapar" argümanını artık kullanmayın! Doktoru öcü yerine koymayalım. Çocuğunuzu bir gün hekime götürmek durumunda kalabilirsiniz. Doktorun işini zora, çocuğunuzun sağlığını ise riske atmayın.