kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

''Petrol 100 dolara çıkabilir''

Yeni Haber
Rus Kommersant gazetesi, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik olası bir sınır ötesi operasyon planlamasının, bir varil petrolün 100 dolara ulaşma senaryolarını gerçeğe dönüştürebileceğini duyurdu.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ın internetteki İngilizce sayfasında, ''Biraz Petrol ve Askeri Karıştırmak'' başlığıyla yayımlanan haberde, petrol fiyatlarının geçen hafta rekor bir şekilde artarak 88 dolara ulaştığı belirtilerek, petrol fiyatlarındaki bu yeni artışın Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik olası operasyonunundan kaynaklandığı ifade edildi.

Petrol üreticisi ülkelerin üyesi olduğu OPEC'in de artan petrol talebini karşılamak için üretimini yüzde 1.8 oranında arttırdığı vurgulanan haberde, ''Varil başına 100 dolar sınırı gerçeğe dönüyor. Bu da Rus yatırımcıları sevindiriyor, Rus petrol ve gaz stoklarının potansiyelini de gözle görünür bir şekilde artırıyor'' denildi.

Orta Doğu'daki siyasi belirsizliğin petrol fiyatlarındaki artışın tek gerekçesi olmayacak kadar olağan bir durum haline geldiği belirtilen haberde, ''ham petrol fiyatları, 2006 yılında İsrail Lübnan'ı işgal ettiğinde fırlamıştı. Bu defa da fiyatlar Türkiye'nin kuzey Irak'ı bombalamayı planlamasından dolayı yükseliyor. Tüm bu gelişmelerin perde arkasında Irak'taki Amerikan askeri varlığına karşı devam eden gerilla savaşı yatıyor'' ifadeleri kullanıldı.

Haberde, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan gelen saldırılardan yaşadığı rahatsızlığın asıl kaynağının ABD ve İngiltere olduğu belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

''Bölgedeki bu huzursuzluğu aslında tırmandıranlar İngiltere ve ABD. Ancak şimdi de barışseverler gibi davranıyorlar. Nitekim ABD Başkanı George Bush, Türk parlamentosunun sınır ötesi operasyona izin veren kararıyla ilgili 'Irak'a daha fazla asker göndermelerinin (Türklerin) onların çıkarına olacağını düşünmüyorum' ifadelerini kullanmıştı.

Ancak, Amerikan işgalinden tek kazançlı çıkan tarafın Saddam'ın kimyasal silahlarla katlettiği, çocuklarını öldürdüğü ve ABD'ye tek sadık gücün Kürtler olduğunu göz önünde bulundurursak, Bush'un bu yaldızlı barışçılığının bir kazık atmaya döndüğü görülür. Türkiye, NATO'daki bu eski partnerinin tavsiyelerini dinlemekte artık pek aceleci değil. Görünen, Türkiye için toprak bütünlüğü, belirsiz olan günün birindeki AB üyeliğinden daha değerli.''

(AA)