kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
'MAHREM'İ SERGİLEDİLER... Nilüfer Göle'nin "Modern Mahrem" kitabından ilham alan "Mahrem" sergisi, Santralİstanbul'da açıldı. Aynı tarihlerde Bilgi Üniversitesi'nde örtünmeyle ilgili bir de sempozyum yapıldı. Göle, sanatçılar ve sergiyi düzenleyenlerle bir arada.

İslami kesim estetiğe de talip

BALÇİÇEK PAMİR
BALÇİÇEK PAMİR
* Başı örtülü eşlerin siyasi arenada çoğunluk oluşturmaya başlaması, sadece görüntü açısından İslam'ı kullanmak değil mi?
Haklısınız orada İslami bir boyut var. Örtüler de değişti. Geleneksel örtü artık yok. İslami kesim sadece iktidara talip değil estetiğe de talip. Buna iyi bir şey olarak da bakabilirsiniz, tehdit edici bir gelişme olarak da. Eskiden örtünme geleneksel dünyayla ilişkiliydi, sonra kentleşme olgusuyla birlikte, sosyologların "kentlerin kasabalaşması" diye adlandırdığı, pantolon üzerine etek, bir hırka ve başörtüsünden oluşan bir çeşit estetik karmaşa çıktı.

* Yani türban "cahil köylü kadın" ın tekelinden mi çıktı?
Almanya'daki işçilerin görünümü de benzer. Üzerlerine giydikleri montları, ellerinde taşıdıkları radyoları lastik ayakkabılarını düşünün. Bugün karşımızdaki İslam görüntüsü ise şehirli bir görüntü. Geleneksel semboller değişime uğramış.

* Nasıl yani?
Hani 60'lı yıllarda çıkan "Siyah güzeldir" diyenler gibi. Feminizmin iki ayağı vardır, birincisi bu slogandan ilham alır, yani "Biz farklılıklarımızı kabul ettirerek topluma katılacağız. Kadın güzeldir" düşüncesinden hareket eder. "Eşit olmak için farklılıklarımızı silmek istemiyoruz" der. İkinci yorumda ise eşitlik ilkesi, farklılığın önüne geçer.

* İslami hareket hangisine benziyor?
Biraz "Kadın güzeldir"e benziyor. "Bu değerler daha iyidir daha güzeldir, İslamiyet güzeldir ve üstündür" söylemi var. Katılın ya da katılmayın, dindar insanların örtünmeyle kendilerini daha iyi insan kategorisine koyma eğilimi var.