kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye bedeli neyse ödemeye hazırdır

Duygu GÜVENÇ - Kadir ERCAN / ANKARA
Çankaya Köşkü'ndeki zirvenin ardından yayınlanan bildiride sınır ötesi operasyonla ilgili olarak şöyle denildi: Türkiye bütünlüğünü korumak için bedel ne ise ödemekten kaçınmayacaktır..
Hakkâri'de 12 askerin şehit edilmesi üzerine, Başkent'te peş peşe yapılan zirvelerde sınır ötesi operasyon için yol haritası masaya yatırıldı. Gün boyunca Başbakanlık, Genelkurmay, Dışişleri, İçişleri Bakanlığı ve son olarak da Çankaya Köşkü'nde yapılan toplantılarda, teröristlere saldırı ile yanıt verilmesi kararı çıktı. Bu karar, Köşk'te saat 20.00'de başlayan ve 2.5 süren devlet zirvesinin ardından bildiriye de yansıdı: "Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılı olmakla birlikte, teröre yardım ve yataklık yapılmasına müsamaha göstermeyecek ve hakkını, hukukunu, bölünmez bütünlüğü ile vatandaşlarını korumak için gereken bedel ne ise ödemekten kaçınmayacaktır." Köşk'te, Kayseri'deki programını yarıda keserek Ankara'ya dönen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet zirvesine, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, MİT Müsteşarı Emre Taner, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan ile diğer yetkililer katıldı. Zirveden sonra yapılan yazılı açıklamadan çıkan 4 mesaj şöyle:

BİRLİK VE BERABERLİK GÜNÜ
-Türkiye'nin terörle mücadelesindeki azim ve kararlılık devam edecektir. -Saldırılar birlik ve beraberliğimizi bozmayı hedefliyor. Halkın sağduyusunu koruyacağına, birlik ve beraberliğini güçlendirerek teröre karşı en anlamlı cevabı vereceğine inancımız tamdır. -Saldırılar karşısında bütün kurum ve kuruluşlarımızın ve özellikle yazılı ve görsel medyamızın üzerlerine düşen sorumlu ve sağduyulu yaklaşımı sürdüreceklerinden kuşku duyulmamaktadır. Saldırılar karşısında gün, birlik ve beraberlik günüdür. - Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılı olmakla birlikte, teröre yardım ve yataklık yapılmasına müsamaha göstermeyecek ve hakkını, hukukunu, bölünmez bütünlüğü ile vatandaşlarını korumak için gereken bedel ne ise ödemekten kaçınmayacaktır.

BABACAN: BAŞKA ÇARE KALMADI
Son saldırı üzerine Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Ortadoğu turu da farklı bir nitelik kazandı. Babacan, Suudi Arabistan Kralı'na Türkiye'nin sınır ötesi operasyondan başka çaresi kalmadığını belirtip, "Anlayış bekliyoruz" dedi. Gül ve Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmelerinin ışığında, Babacan Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Dışişleri Bakanı Suud El Faysal'a şu mesajları verdi: "ABD ve Irak ile işbirliği yapmayı denedik, Her yola başvurduk, sabrettik. Ancak sonuç alınmıyor. Tezkereden başka yol kalmadı. Halk sokaklarda..." Programını değiştiren ve bugün Kuveyt'e yapacağı ziyareti kısa keserek dönme kararı alan Babacan, bu mesajı telefonla görüştüğü Almanya Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier ile İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'a da tekrarladı.