kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uçakta cep telefonu kullanılabilecek

19.10.2007
Avrupa hava sahasında uçan yolcular yakın bir zamana kadar uçaklarda cep telefonlarını kullanabilecekler.

BBC'nin haberine göre, yeni yapılan teknoloji planları, yolcuların, uçakların uçuş tertibatına zarar verme riski olmadan cep telefonu kullanmalarına izin verecek. Avrupa çapındaki havayolları denetim yetkilileri, havayolları firmalarını, teknolojinin kullanıma sunulması konusunda toplantılar için çağırıyorlar.

Söz konusu teknoloji kullanıma sunulduğunda, 3 bin metrenin üzerinde yapılan uçuşlarda cep telefonu araması yapılmasına izin verilecek. Ulusal denetleme yetkililerinden onay çıktıktan sonra, her bir uçuş firması, teknolojiyi kullandırıp kullandırmamaya kendisi karar verecek.

Uçuş firması Virgin Atlantic'ten bir sözcü, firmanın gelişmeleri yakından izlediğini belirterek, "Yolcularımızın taleplerini dikkate alarak, bu hizmeti kullandırıp kullandırmayacağımıza karar vereceğiz. Hizmetin uygulanması durumunda, bunun sosyal olarak kabul edilebilir ve diğer yolcuların rahatsız olmayacağı bir şekilde yapılması gerekir" dedi.

Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, üye ülkelere bu planın devre sokulması konusunda tavsiyelerde bulundu ve hizmetin sunulabilmesi için gerekli frekansların ayrıldığı söylendi.

Ancak, uçuş esnasında yapılacak aramaların, yerden yapılan aramalarla kıyaslandığında daha pahalı olacağı düşünülüyor.

Cep telefonlarının uçuş sırasında açık tutulmaları uçuş tertibatına zarar verdiği için mevcut durumda, uçakta kullanılmalarına izin verilmiyor. Denetleme yetkilileri, bu yeni teknolojinin gelecek yıl içinde uygulamaya konulabileceğini söylüyor.

(AA)