kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ofiste 45 dakikada bir beş dakika yürüyüş yapın!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
21.10.2007
Ofisiniz çok şık olabilir ama ergonomik mi? Masa başında otururken ya da bilgisayar karşısında çalışırken yaptığınız duruş hataları, kurtulamayacağınız ağrılara neden olabilir. Prof. Dr. Işık Akgün bu ağrılardan kurtulmanızı sağlayacak ipuçlarını verdi.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Ofiste 45 dakikada bir beş dakika yürüyüş yapın!
İŞ YERİ BEL VE BOYUN AĞRISI YAPIYOR
Siz de çok çalışıp çok ağrı çeken insanlardansanız bu yazı dizisini okuyun... Yaşamımız bazen ağrılara davetiye çıkartıyor. Prof. Dr. Işık Akgün hayatımızda yapacağımız basit düzenlemelerle hayatımızı karartan ağrılardan nasıl kurtulabileceğimizi anlattı. Bilgisayar kullanımından masada oturuşumuza, televizyon seyretmemizden, evde yapılan temizliğe, araba koltuğunun ayarlanmasından spor hatalarına kadar pek çok konuda bilinçli olmamızı sağlayacak bilgiler verdi. Neden ev kadınları sporcu hastalığı olarak bilinen menüsküsle karşılaşır? Basit bir çekmece çekerken tutulan ve hareket edemeyen insanlar neden bu duruma gelir. Bu yazı dizisinde yaşamsal ağrılardan kurtulma tekniklerini okuyacaksınızSorularınızı Prof. Dr. Akgün yanıtlayacak

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık Akgün çalışma hayatından kaynaklanan ağrılarla ilgili soruları yanıtladı:

*Ofis hayatı ağrılara davetiye mi çıkartıyor? Günümüzdeki çalışma sistemi artık masa başında geçiyor ve bilgisayarlar günün büyük bir çoğunluğunu alıyor. Bütün bunlar günün uzun bir bölümünü oturarak geçirmemize neden oluyor. Oturma sırasında hiçbir zaman ideal pozisyonu sağlamak mümkün değil. Çünkü belli bir süre sonra sizin vücudunuzdaki belli bölgeleri idare eden adaleler yorulmaya başlayacak ve siz kendinizi vücudun yönlendirmesine bırakacaksınız. Bu da eklemlerde boyunda, sırtta ve belde ağrıların oluşmasına neden olacak. Bu tür ağrıların ayağa kalkıp iki hareket yaptığınızda geçtiğini gördüğünüz için, üzerinde durmayabilirsiniz. Ancak sürekli bu şekilde çalışmak bir gün ağrıların yerleşik hale gelip duruş olarak da bozuk pozisyonlarda iş yapmamıza neden olacak.

MOLA VERMELİSİNİZ
* Ne yapmak gerek? Çalışma sırasında her şey düzgün olmasına rağmen yarım saat ve 45 dakikayı geçen sürelerden sonra mutlaka masa başından kalkılmalı basit boyun hareketleri ve bel hareketleri yapılarak pozisyon değişikliği oluşturulmalıdır. Şu bilinmelidir ki; vücutta bazı ağrılar uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz kalmaya bağlı olarak gelişebilir. Her kırkbeş dakikada bir kendinize beş dakikalık yürüyüş ayarlayın. Ofis içinde mümkünse merdiven inip çıkarak egzersiz yapın. Belirli eklemlerinizde örneğin; dirsekler, diz ve kalçanızda ağrılar oluşabilir. Bunun nedeni eklem içi sıvı dolaşımının yetersiz olması ve aynı pozisyonda kaldığınız için eklemlere yük binmesidir. Ayrıca bu bölgeleri destekleyen adale ve tendonlar o pozisyonda çok uzun süre kalındığında kısalacaktır. Ayağa ilk kalktığınızda anda da ağrılar duymaya başlarsınız. Ancak bir iki adım ve hareketten sonra bu ağrıların geçtiğini fark edeceksiniz. İşte bunlar hareketsizlik ağrılarıdır. Bu ağrılar belki hemen geçebilir ancak kalıcı ağrılar haline gelip hayatınızı da etkileyebilir. Günümüzde gençlerin ve çocukların çok uzun süreli bilgisayar oyunlarında saatlerce; bazen 5-6 saat oynamaları bu tip ağrı oluşmalarına ve şekil bozukluklarına neden olur.