kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İstanbul Büyükşehir Tiyatroları kostüm tasarımcısı Canan Göknil; Cem Yılmaz’ın G.O.R.A. filmindeki kostümlerini tasarlamıştı.

Sektörde şarlatanlar olduğunu duyuyoruz

GÜNAYDIN
Yurtiçi ve dışında birçok başarılı projeye imza atan, şimdi de Dress Best markasıyla üniforma sektörüne giren Canan Göknil; moda tasarımcılarının disiplinden uzak olduğunu söylüyor: Donanımları yok!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sektörde şarlatanlar olduğunu duyuyoruz
En iyi kostüm dalında; Avni Dilligil ve Afife Jale Tiyatro ödüllerini ikişer kez kazanan, Sultans Of The Dance projesi ve 'G.O.R.A.' filmi için hazırladığı kostümlerle dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Tiyatroları kostüm tasarımcısı Canan Göknil, üniforma sektörüne el attı. Sektörün önde gelen üreticilerinden Tülin Yazıcı ile kurduğu Dress Best Uniforms &Corporate Wear isimli yeni marka ile 'tasarımcı' ve 'endüstri' ortaklığı adına Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Göknil iddialı: "Moda tasarımcılarının, bir kostüm tasarımcısının geliştirdiği disiplinden uzak, sektörün uygulama detayları hakkında yeterince donanımlı olmadıklarını düşünüyorum."

ÇIRAĞAN'DA KULLANILIYOR
* Marka olmuş bir kostüm tasarımcısı olarak neden üniforma sektöründe hizmet vermeyi tercih ettiniz?
1990'da Çırağan Kempinski otelinin çalıştığı ajansın ortaklarından Jeffi Medina ve dönemin genel müdürü Willy Dietz beni ofislerine davet ederek bir konsept çalışması istedi. Çalışma beğenilince, kostümlerin üretimlerini de talep ettiler. Sanırım gençlik ve cehaletten gelen sınırsız bir cesaretim vardı. Bir tiyatro terzihanesinde Çırağan Kempinski otelinin bütün üniformaların üretimini yaptık. Ortaya çıkan çalışma o kadar övgü aldı ki, bu sektörde tasarım ve üretim yapmak konusunda beni çok cesaretlendirdi. Çırağan Kempinski'de 17 yıl sonra aynı üniformaların, yani tasarımlarımın kullanıldığını görmek beni çok memnun ediyor.

* Türkiye'de bu alanda bir ilke imza attığınız anlamına mı geliyor bu durum?
Evet, sanırım bir kostüm tasarımcısı olarak bu alanda hizmet veren ilk isimlerden biriyim.

* Bu alanda endüstri-tasarımcı işbirliği ile kurulan Dress Best markası yine bir ilk mi?
Doğru. Türkiye'de farklı sektörlere tasarım yapan birçok moda tasarımcısı olmasına rağmen ilk kez bu alanda bir marka yaratılıyor. Üniforma sektörü denildiğinde ilk akla gelen sektörün deneyimli ismi Tülin Yazıcı ile bir araya gelerek güçlerimizi birleştirdik. Tasarım ve üretim gücümüzle Dress Best markasının adını yurtiçinde ve dışında duyurmak için yola çıktık.

* Dress Best'in farkı ne olacak?
Tasarımcı tek başına artık çok önemli değil, ciddi bir ekip gerekiyor. Senelerdir tiyatrocu olmam ve eski bir ajans sahibi olmam, 27 sene içinde bana ciddi bir tecrübe kazandırmış. Sunumun çok profesyonel olması gerekiyor. Eğer ortağınız tecrübeli bir üniforma üreticisi ve iyi bir satıcıysa, çilek üstü krema...

* Peki kostüm tasarımcısı ve moda tasarımcısı arasındaki en belirgin farklılıklar nelerdir?
Disiplinleri farklıdır. Moda tasarımı, güncelin üzerine yapılanmaktır. Kostüm tasarımı; eserin, yönetmenin, dekorun, ışığın, oyuncunun ve bütün prodüksiyonun üzerine yapılanmaktır.

* Kostüm tasarımcılarının, moda tasarımcılarına göre üniforma sektöründe daha mı başarılılar yani?
Moda tasarımcılarının, bir kostüm tasarımcısının geliştirmiş olduğu disiplinden uzak ve sektörün uygulama detayları hakkında yeteri kadar donanımlı olmadığını düşünüyorum.

CIRT CIRT ÖRNEĞİ MEDYATİKTİ
* Türk moda tasarımcılarının, üniforma tasarımı için yeterli donanıma sahip olduklarını düşünüyor musunuz peki?
Zaman içinde bu tecrübeye sahip olabileceklerini düşünüyorum. Sektöre sadece iş gibi değil, meslek gibi bakmak gerek.

* Sektör ayırt etmeksizin, üniforma tasarlarken dikkat ettiğiniz hususlar neler?
Kurumsallık, ait oldukları coğrafya ve kültür, kurumsallık, devamlılık ve hijyen öncelikli olarak dikkat ettiğim hususlardır.

* TSK ve Deniz Kuvvetleri için üniforma hazırlayan Arzu Kaprol'ün önceki yıllarda cırt cırt kullanıldığı için 47 askerin şehit düştüğüne dair bir açıklama yapmıştı. Sizin ekleyebileceğiniz böyle dikkat çekici örnekler var mı?
Gösterebileceğim, medyatik bir incelik yok. İncelikler, mesleki tekniklerdedir. Cehaletimi bağışlayın, bu derin ve ince bilgi neye dayanarak açıklandı? Bir üniformada metalden başlayarak ısıya dayanıklı teknik kumaşlar tüm malzemeler elenerek seçiliyor. ABD gibi savaş endüstrisine can siperane hizmet verip; ekonomisini trilyonlarca dolar üzerine kuran bir dev tecrübe varken cırt cırt kimin gözünden kaçmış!

* Cırt cırt örneğini çok mu medyatik buldunuz?
Okuduğumda, evet...
Haberin fotoğrafları