kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Elleri sürekli titreyen bir hemşire adayıyım!

* Yorulduğumda ya da moralim bozulduğunda ellerimde titreme hissediyorum. Genellikle çok üşüyorum ve üşüdüğüm zamanlarda da bütün vücudumda titreme oluyor. Hemşirelik öğrencisiyim. Hastalarımın bunu hissetmesinden utanıyorum. Nöroloji doktoru bana depresyon ilacı verdi ama kullanmadım. Bu titremeler ilaçsız geçmez mi?
Selen K./DENİZLİ

Merhaba sevgili meslektaşım. Meslektaşım diyorum çünkü bu meslekteki herkesin derdi, şu ahir ömrümüzde insanların sağlığı için elimizden geldiğince bir şeyler yapabilmek. Seni seçtiğin meslek için tebrik ederim. Sağlıkla uğraşmak kadar insana gurur veren, onu ruhen tatmin eden başka bir meslek yoktur. Fakat bu meslek kadar geceleri uykunuzu kaçıran, el titreten başka bir iş de yoktur. Hepimiz ilk yıllarımızda ellerimizin titremesini hastalarımızdan gizlemek için akla karayı seçtik.

ÇAYI, KAHVEYİ AZALT!
Sen, ellerinin bir hastalıktan titremesinden şüphelenerek, konuyla ilgili uzmana gitmişsin. Onlar da bakmışlar, gerekli tetkikleri yapmışlar ve anlaşılan o ki, organik bir sebep bulmamışlar. Zaten genç insanlardaki el titremelerinin sebebi genellikle senin de dediğin gibi ruhi gerginliklere bağlıdır. Bazen de çok sigara, çay, kahve ya da kola içmek yoğun titremelere sebep olabilir. Bunun yanında daha önce belirli işleri yaparken el titremesi olmuş ise aynı işin tekrarında benzer bir durumun ortaya çıkacağı endişesi de el titremelerini harekete geçirir. Bu tür titremeler genellikle dikkat gerektiren ince işleri yaparken ortaya çıkar. Sana tavsiyem çok çay, kahve içiyorsan bunları kes. Mesleğinle ilgili işlerde mümkün olduğunca çok pratik yap. Bir de boşver elin titriyorsa titresin; sen işini doğru yaptıktan sonra...

AKDENİZ ATEŞİ BANA BULAŞIR MI?
* 27 yaşındaki nişanlımda Akdeniz ateşi hastalığı olduğunu düşünüyorum. Teyzesinde, anneannesinde ve diğer iki teyzesinin kızlarında da var. Eğer kendisinde de hastalık çıkarsa evlenmeden önce yapılan tahlillerle bu durum belirlenebilir mi? Evlendiğimizde herhangi bir problem yaşar mıyız?
Hakan H./ Muş

Bazen Akdenizliler birbirine karışıyor değil mi? Evlilik öncesi testi yapılan Akdeniz anemisi, bu ise Akdeniz ateşi. Akdeniz ateşi, belirli aralıklarla tekrarlayan karın ağrısı ve ateş yükselmesiyle seyreder. Bazı hastalarda ayda bir bazılarında ise yılda bir iki defa apandisit sanılacak kadar şiddetli karın ağrısıyla başlayıp şiddetlenir ve sonra kendiliğinden geçer. Eğer bu hastalık kontrol altında tutulmazsa böbreklere zarar verebilir. Nişanlınızın ailesindeki kişilerde yukarıda saydığınız tıbben tanısı konulmuş Akdeniz ateşliler varsa ve nişanlınızda da aynı belirtiler görülüyorsa, yüksek ihtimalle o da hastadır. Çünkü bu hastalık genlerle geçiş gösteriyor. Fakat kendiniz için endişeleniyorsanız; mikrobik olmadığından size bulaşmaz. Çocuk içinse hastalığı babadan alma ihtimali var. Bu nedenle doğumdan önce genetik danışmalık hizmeti almanızda fayda olacaktır. Sağlıkla kalın...