kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Sessiz ama büyük bir azınlığız'

Burcu ALDİNÇ
Uluslararası Gay ve Lezbiyen Derneği ILGA'nın Genel Sekreteri ve Birgün gazetesi yazarı Kürşad Kahramanoğlu yıllardır eşcinsel hakları için Türkiye'de ve dünyada mücadele veriyor. Ancak Kahramanoğlu şu sıralar Hülya Avşar'a lezbiyen teklif aldığını itiraf ettiren 'gay adam' olarak anılıyor..
Geçtiğimiz hafta Türkiye'de eşcinsellerin yaşadığı sıkıntıları konuşmak üzere Turkmax'te yayınlanan Hülya Avşar Şov'a katılan Kürşad Kahramanoğlu, önce sunucu Avşar'a eşcinsel ve transseksüel arasındaki farkı açıklamak zorunda kaldı. Ardından da magazin basınının tepesine oturmasını sağlayan o meşhur soruyu sordu: Avşar kızı bugüne kadar hiç lezbiyenlerden teklif almamış mıydı? Birgün gazetesindeki köşesinden Hayrünnisa Gül'e açık bir davetiye gönderen, Londra'da eşcinsel sendikalarında yıllarca üst düzeyde görev yapan Kahramnoğlu ile Türkiye'de eşcinsel olmayı konuştuk.

- Siz Birgün gazetesindeki köşenizde Hayrünnisa Gül'e davetiye gönderdiniz ve onunla bir araya gelmek istediğinizi söylediniz? Bunun sebebi neydi ve Gül kabul eder de bir araya gelirseniz, onunla ne konuşacaksınız?
- Biz herkesi kucaklayacağını söyleyen cumhurbaşkanından randevu istedik. Eşini de bizimle yapacağı görüşmeye dahil etmesini rica ettik çünkü benim bildiğim, medeni ülkelerde devlet başkanı eşleri geleneksel olarak cinsel ayırımcılığa karşı mücadele veren insanlara destek sağlarlar. Onlara Türkiye'de sessiz ama büyük bir azınlık olan cinsel azınlıkların dertlerini anlatacağız ve verilen bu insan hakları mücadelesine destek olmalarını isteyeceğiz.

- Sizce bu davet kabul edilir mi ve talepleriniz yerine gelir mi?
- Önyargılı olmamak lazım. Kim derdi ki yıllar önce ilk Latife Hanım'ın dekore ettiği köşkte başı türbanlı bir hanımefendi oturacak? Ama içimden bir ses bu randevu talebine 'Latife hanımefendi köşkte olsaydı daha sıcak bir karşılık alırdık,' diyor. Kim bilir davet edilecek miyiz? Hep beraber göreceğiz.

- Sizce yeni anayasada din, dil ve ırk ayrımcılığı maddesine cinsel tercih de girer mi?
- Bunun da mümkün olduğunu düşünmek istiyorum. Dünyada en son değişen anayasalardan biri olan Güney Afrika anayasasında var. Tabii bu Nelson Mandela'nın büyük desteği ile oldu. Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı, dünyanın en saygı duyulan yaşayan politikacısı olan Nelson Mandela ile nasıl tartılabilir, Türkiye Güney Afrika kadar medeni mi? Bunu da hep birlikte göreceğiz.

- KAOS GL gibi bir derneğiniz var. Neden kaygılarınızı ve isteklerinizi, diğer sivil toplum kuruluşları gibi bu dernek aracılığı ile hükümete iletmiyorsunuz?
- Sadece KAOS GL değil, Türkiye'de ki diğer LGBT (Lezbiyen, Gay, Biseksüel ve Transseksüel) organizasyonları bazı kadın organizasyonlarının da desteği ile en son ceza kanununda yapılan değişiklik sürecinde bu dediklerinizi yaptılar. Komisyon düzeyinde ceza kanununda yapılan ufak da olsa ilk cinsellik konusunu kapsayan reform, adalet bakanı tarafından son anda Meclis'e sunulmadan taslaktan çıkarıldı. Hem biliyorsunuz Türkiye'de "Sivil toplum kuruluşu," deyince hükümetlerin aklına işveren zenginlerin kulüpleri gelir!

- Yeni Anayasa'nın herkesi eşit olarak kucaklayacağına inanıyor musunuz?
- Fazla umutlu değilim. AKP'nin, 'en hafif deyimle' tutucu bir parti olduğunu görüyorum. Genelde tutucu partiler insan hakları konularında iyi performans göstermezler.
Haberin fotoğrafları