kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'de bir tek kadınlar örgütlü

07.10.2007
- Son dönemde kadınlar üzerinden yürütülen bir Malezya tartışması var. Gerçekten kadınların, yaşamlarına müdahale edileceği noktasında korkuları var mı?
- Öncelikle Türkiye'de her şey olabilir. Ayrıca kadın üzerinden yürütülen tartışmaların arkasında kötü ve karanlık siyasetler olduğunu düşünüyorum. Anayasa tartışmalarının bu konuya kilitlenmesi de boşuna değil. Ayrıca korkuyla hiçbir sorunu çözemeyiz. Her zaman bir sorunun çözülmesini istemeyenler, genelde korku yaratırlar. Ve bu korkular aslında bu sorunun üzerine düşünülmesini engeller. Ama ben kişisel olarak kadının her türlü kapatılmasına karşıyım. Başörtüsü kadının giydiği kalıbın çok küçük bir parçası. Aynı zamanda erkeğin de giymek zorunda kaldığı kalıplara da karşıyım. Fakat bunlar için toplumsal bir mücadele gerekli. Yasaklar olduğu zaman insan buna karşı mücadele de edemiyor. Çünkü o insanlar mağdur konumuna düşüyor. Yasaklarla, korkularla değil demokratik bir biçimde örtünmek kültürünü tartışmak lazım.

'TEHDİT ALTINDAYIZ'
- Mahalle baskısı yaşanabilir mi?
- O da yaşanabilir. 'Kesinlikle olmaz,' demiyorum. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada gelişen yeni muhafazakârlık hepimizi tehdit ediyor. Bu durumu iyi analiz etmemiz gerekiyor. Bildiğimiz klasik mahalle baskısından çok daha ince, çok daha derinden yakalayan bir muhafazakârlaşmanın kuşatması içindeyiz. Bu kuşatmayı korkuyla yaramayız. Siyaset kültürünü değiştirip, demokratik kültürü ve bir uygarlaşma düzeyi yaratabilirsek ilişkilerde bu tür korkuların ve yasakların yeşerebildiği zemin kalmaz. Burada kadınların örgütlü olması önemli. Son 10 yılda ciddi bir kadın örgütlenmesi var. Türkiye'de kim örgütlü diye bakarsak, işçiler, memurlar değil, kadınlar örgütlü. Mesela son yıllardaki yasal düzenlemelere sadece kadınlar müdahale edebildi. Kadın örgütleri, TCK değişimi sırasında kadınlarla ilgili maddelerle ilgili alternatif yasa hazırladılar ve Meclis'te sabahlayarak bunu kabul ettirdiler. Kadınların oluşturduğu bağımsız örgütler, Türkiye'nin her tarafına yayıldığı zaman korkulardan arınabiliriz.