kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Muammer Aydın

Halk, 5'inci referandum için sandık başına gidiyor

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, milletvekili seçimlerinin 4 yıla indirilmesine ilişkin anayasa değişikliği için bugün 42 milyon 629 bin seçmen sandık başına gidecek..
Türkiye'de seçimi her zaman tartışmalara neden cumhurbaşkanının bundan böyle nasıl seçileceği, bugün anayasa değişikliği için yapılacak referandumla belirlenecek. Ülke çapında kurulan 134 bin 700 sandık, kayıtlı 42 milyon 629 bin seçmeni bekleyecek. Vatandaşlar, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilip seçilmeyeceğine karar verecek. Referanduma katılanların yarıdan fazlası 'evet' derse, bundan sonra cumhurbaşkanını halk seçecek.

PAKETTE NE VAR?
Türkiye, bugün tarihinde beşinci kez referandum için sandık başına gidiyor. Referanduma sunulan paket cumhurbaşkanının halk tarafından 5'er yıllığına iki kez seçilebilmesi ve milletvekili seçimlerinin beş yıldan dört yıla indirilmesini düzenliyor. AKP'nin girişimiyle TBMM'de kabul edilen anayasa değişikliğiyle, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili geçici maddeler paketten ayıklandı. Ancak bugün "evet" sonucu çıkarsa bile, geçici bir maddeyle düzenlenmediği için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün durumuyla ilgili tartışmaların sürmesi bekleniyor. Genel seçimler öncesinde Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında ülkeyi kilitleyen 367 tartışmasına da anayasa paketinde önlem alınıyor. "Evet" çıkarsa, Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek ama bundan böyle her türlü toplantı içih Meclis Genel Kurulu'nda 184 milletvekilinin bulunması yeterli olacak.

SEÇİM YASAKLARI
06.00-24.00 saatleri arasında seçim yasakları uygulanacak. Alkollü içki satılamayacak ve restoranlarda servis yapılmayacak. Eğlence yerleri kapalı olacak. 18.00-21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından halk oylamasıyla ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.