kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İşte 21 maddelik acil reform listesi

İLİŞKİLİ HABERLER
İşte 21 maddelik acil reform listesi
GLOBAL piyasalardaki gelişmeler, ekonomik dengelerin yeniden tesisi ihtiyacı ve programın değişen ekonomik yapıya göre yenilenme ihtiyacı dikkate alındığında, Türkiye'nin, siyasi ve ekonomik istikrarını korumanın yanı sıra yeni bir reform atağı başlatması gerektiği vurgulanan belgede, öncelikli olarak yapılması gereken reformlar özetle şöyle sıralandı:

1- AB üyelik sürecinde müktesebat uyumu hızlandırılmalıdır.
2- IMF stand-by anlaşmasının tamamlanmasının ardından IMF ile ilişkilerin nasıl devam ettirileceği konusu netleştirilerek bir an önce kamuoyuna açıklanmalıdır.
3- VERI eksikliği, ekonomi politikalarının doğru belirlenmesi ve uygulanmasının önündeki en büyük engeldir. Güvenilir, güncel verilere erişim sorunu çözülmelidir.
4- ULUSLARARASI karşılaştırmalara göre, reel faiz oranları aşırı yüksektir. Faiz oranlarındaki düşüş süreci, beklenti ve kurumsal itibar yönetimi ile desteklenmelidir.
5- DEZENFLASYON sürecindeyiz. Değerlenen Türk Lirası'na dayalı bir dezenflasyon politikasının sürdürülebilirliği yeniden değerlendirilmelidir
6- MALİ disiplin yeniden sağlanmalı, maliye politikası sıkılaştırılmalıdır.
7- KAYITDIŞI ile etkin bir mücadele için eldeki tüm araçlar seferber edilmeli, tüm politikalar bu amaca yönlendirilmelidir.
8- ÖZELLEŞTİRMELER hızla tamamlanmalı ve özelleştirme gelirleri kamu borç stokunu azaltmakta kullanılmalıdır.
9- SOSYAL Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, temel esaslarından geri adım atılmadan yeniden ele alınmalıdır.
10- VERGİ sistemi basit, adil ve etkin olmalıdır. Vergi tabana yayılmalı ve vergi düşürülmeli.