kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hain saldırıya tepki yağıyor

Yeni Haber
Hakkari'de 12 askerimizin şehit olmasının ardından teröre lanet yağdı...

TBMM BAŞKANI KÖKSAL TOPTAN: 16 YİĞİDİMİZİN KANI YERDE KALMAYACAK

* TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDAN TEPKİLER...


TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''16 yiğidimizin kanı yerde kalmayacak'' dedi.

Ankara'da Jale Tezer İlköğretim Okulu'nda oyunu kullanan TBMM Başkanı Toptan, çıkışta gazetecilerin Hakkari'deki terör saldırısı hakkındaki sorularını cevaplandırdı. Teröre bugün 16 askerin şehit verilmesi hakkında Toptan, ''16 yiğidimizin kanı yerde kalmayacak'' şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son günlerde terörün sona erdirilmesi için ümit vadedici açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Toptan, ''Ancak bazıları bu mesajları anlamak istemiyor. Bu sağduyulu yaklaşıma olumlu karşılık verilmiyor.'' dedi.

Bağdat ve Avrupa Birliği'nden gelen bazı seslerin terörü cesaretlendirdiğinin altını çizen Toptan, tezkerenin kullanımı hakkında şunları söyledi: ''Türkiye dünyanın en güçlü ordularından birine sahip. TBMM'de hükümete tezkere kullanma yetkisi verildi. Hükümet bu yetkiyi uygun şekilde kullanacaktır.''

SÜLEYMAN DEMİREL: BU KAN AKMAYA DEVAM EDEMEZ

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ''Bu kan durmalıdır. Bu kan akmaya devam edemez. Türkiye bu çeşit rezaletlerin, cinayetlerin, kalleşliklerin, densizliklerin hakkından gelecek güce her zaman sahiptir, sahip olmaya da devam edecek'' dedi.

Demirel, olayı ''üzücü'' olarak değerlendirerek, şunları söyledi:

''Ben kaç gündür söylüyorum: Bu kan durmalıdır. Bu kan akmaya devam edemez. Milletimizi her gün yasa boğmaya kimsenin hakkı yoktur. Gencecik evlatlarımızı ömürlerinin baharında ebediyete götürmeye kimsenin hakkı yoktur. Devletimiz ne yapılması lazımsa yapmalıdır. Hem milleti yasa boğuyor hem devleti güçsüz gösteriyor. Türkiye bu çeşit rezaletlerin, cinayetlerin, kalleşliklerin densizliklerin hakkında gelecek güce her zaman sahiptir, sahip olmaya da devam edecek. Türkiye'nin gururuyla, onuruyla kimse oynamamalı ve milleti yasa boğmaya kimsenin hakkı olmamalıdır. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyorum.''

BAKAN ÇELİK: ELLERİ KIRILSIN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde askeri birliğe düzenlenen saldırıyla ilgili, ''Bu son gelişmeler, öyle tahmin ediyorum, çok daha keskin tedbirleri uygulamamızı ortaya koyacak'' dedi.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişikliği paketi için halk oylamasına katılmak üzere Yıldırım İlköğretim Okuluna gelen Bakan Çelik, gazetecilerin Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde askeri birliğe düzenlenen saldırıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Bu konuyla ilgili söylenecek sözlerin bir anlamının bulunmadığı düşüncesinde olduğunu ifade eden Çelik, ''Elleri kırılsın diyorum ben. Yine milletimizin güzel ve anlamlı gününü zehir ettiler'' dedi.

Bakan Çelik, şunları kaydetti:

''Öyle tahmin ediyorum ki son gelişen olaylar, tezkere olayları çerçevesinde, umarım bir provokasyon filan, başka bir amaca dönük değildir, klasik terör çatışması neticesinde olan bir hadisedir. Ama yine yüreklere kor düştü, yine analar ağlıyor, milletimiz ağlıyor, 'Milletimizin başı sağ olsun' diyorum. Bu son gelişmeler, öyle tahmin ediyorum çok daha keskin tedbirleri uygulamamızı ortaya koyacak. Milletimizin başı sağolsun diyorum.''

ADALET BAKANI ŞAHİN: KARARLI DURUŞUMUZ DEVAM EDECEKTİR

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde askeri birliğe düzenlenen saldırıyla ilgili, ''Son derece üzgünüz. Şehit olan memleket evlatlarına rahmetler diliyoruz'' dedi.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişikliği paketi için halk oylamasına katılmak üzere Antalya'daki Ramazan Savaş İlköğretim Okuluna gelen Bakan Şahin, gazetecilerin, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde askeri birliğe düzenlenen saldırıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Bakan Şahin, kendisine 13 askerin şehit olduğu haberinin geldiğini, yaralı askerlerin de bulunduğunu bildiğini söyledi.

Şehit sayısının artmamasını dilediklerini belirten Şahin,şunları kaydetti:

''23 yıldır Türkiye'nin uğraştığı terörle mücadele, bu tür bedellerin ödenmesine yol açabiliyor. Son derece üzgünüz. Şehit olan memleket evlatlarına rahmetler diliyoruz.

Tüm milletimizin başı sağ olsun. Ancak terörle mücadelede Türkiye Cumhuriyeti devletinin, kararlı duruşu devam edecektir, devam etmek mecburiyetindedir. Birkaç haftadır terör örgütünün pusu kurarak, kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine kayıplar verdirmesi, sıkışmış olduğunu, can havliyle ne yaptığını bilemez bir tavrın sonucu olduğunu, köşeye sıkışmış olduğunu gösteriyor.

Millet arkamızdadır, TBMM gerçekten büyük bir konsensüs ortaya koymuş, her türlü tedbirin alınması konusunda, sınır ötesi harekat dahil, bu yetkiyi hükümetimize vermiştir.

Bütün bu yetkiler, kuşkusuz ki kendi şartları içinde büyük bir titizlik içinde uygulanacaktır. Milletimiz biliyorum ki son derece üzüntülüdür. Bu mücadelenin, çok zor bir mücadele olduğunu da takdir edeceklerdir. Devletiyle, hükümetiyle, güvenlik güçleriyle bu mücadeleden mutlaka Türkiye Cumhuriyeti devleti galip çıkacaktır.''

Bakan Şahin, bir gazetecinin, ''Bakanlar Kurulu olağanüstü toplanacak mı?'' şeklindeki sorusuna da şu yanıtı verdi:

''Bakanlar Kurulu'nun olağanüstü toplanmasını Başbakan tayin eder. Zaten yarın haftalık toplantımız icra edilecek. Yarın toplanacağımız için acil bir toplantı beklemiyorum. Ama şu anda devletimizin ve hükümetimizin birinci öncelikli gündem maddesi terörle mücadeledir.

Çarşamba günü de Milli Güvenlik Kurulu toplantımız var. Gereken neyse yapılacaktır. Tüm dünya da, bizim bu konudaki duyarlılığımızı biliyor. Ama terör örgütü ne yaparsa yapsın amacına ulaşamayacaktır.''

BAKAN ÇAĞLAYAN: GEREKEN CEVAP FAZLASIYLA VERİLECEKTİR

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Hakkari'deki terör saldırılarına ilişkin olarak, ''Gereken cevap fazlasıyla verilecektir. Tezkereyle ilgili bundan sonra talep Genelkurmay'dan gelecek. Genelkurmay'ın bu konuda talebi doğrultusunda gereken yapılacaktır. Onunla ilgili vize zaten alınmıştır.'' dedi.

Terörde şehit düşenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Çağlayan, ''Ateş sadece düştüğü yeri değil tüm ülkeyi yakıyor.'' dedi. Sınır ötesi operasyon konusunda bundan sonra talebi Genelkurmay'dan bekleyeceklerini söyleyen Çağlayan, ''Gereken cevap fazlasıyla verilecektir. Tezkereyle ilgili bundan sonra talep Genelkurmay'dan gelecek. Genelkurmay'ın bu konuda talebi doğrultusunda gereken yapılacaktır. Onunla ilgili vize zaten alınmıştır.'' dedi.

BAKAN BABACAN: KEDERLİ VE ÖFKELİYİM

Dışişleri Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Ali Babacan, terör örgütünün Hakkari Yüksekova'da düzenlediği kanlı saldırıyı kınadı.

Resmi görüşmeler için bu sabah Suudi Arabistan'ın Cidde kentine gelen Babacan, yaptığı açıklamada, "PKK terör örgütünün hiçbir amaca ulaşmayacak bu eylemlerini şiddet ve nefretle kınıyorum" dedi.

Babacan şunları söyledi:

"Saldırıyı üzüntüyle öğrendim. Kederli ve öfkeliyim. PKK terör örgütünün hiçbir amaca ulaşmayacak bu eylemlerini şiddet ve nefretle kınıyorum. Hükümetimizin Türk milletiyle birlikte terör karşısında kararlılığını bir kez daha ortaya koyduğu bugünlerde gelen bu hain saldırı, terör örgütünün beyhude çırpınışlarının ifadesidir."

Bakan Babacan, "Dikkatle, soğukkanlılıkla ve benzersiz bir kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Şehitlerimize rahmet, ailelerine sabır, yaralılara acil şifalar dilerim. Onları yakan ateş yüreğimizi dağlamıştır" diye konuştu.

BAKAN AKDAĞ: HAİNCE,ALÇAKÇA YAPILAN SALDIRILARA KARŞI GEREKEN MUTLAKA YAPILACAKTIR

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hakkari'de teröristlerce düzenlenen saldırının tezkerenin ne kadar doğru bir karar olduğunu gösterdiğini belirterek, ''Haince alçakça yapılan saldırılara karşı gereken mutlaka yapılacaktır, bu konuda kararlıyız'' dedi.

Bakan Akdağ, anayasa değişikliği paketi için yapılan halk oylamasında, oyunu, eşi Fatma Akdağ ile birlikte, Atatürk Üniversitesi yerleşkesindeki Sabancı İlköğretim Okulunda kullandı.

Daha sonra Abdurrahman Gazi Mahallesi'ne geçerek, Toplu Konut İdaresince (TOKİ) yaptırılan konutları gezen Bakan Akdağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, devletin bölünmez bütünlüğüne ve birliğine kasteden teröristlere karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini söyledi.

''Bu toprak üzerinde millet olarak huzur içinde yaşamaya kararlıyız. Çocuklarımıza da huzur içinde bir gelecek bırakmaya kararlıyız'' diyen Bakan Akdağ, şunları kaydetti:

''Bu saldırı tezkerenin ne kadar doğru bir karar olduğunu gösterdi. Bu hainlerin insani duyguları yok. Haince, alçakça yapılan saldırılara karşı gereken mutlaka yapılacaktır, bu konuda kararlıyız. Şehitlerimize de Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Onların acısı, bizim acımızdır.''

GALATASARAY TERÖR SALDIRILARINI KINADI

Galatasaray Kulübü, PKK'lı bir grup teröristle güvenlik güçleri arasında dün gece çıkan çatışmada hayatını kaybeden şehitlerimizin yakınlarına ve milletimize başsağlığı mesajı yayımlarken, terör saldırılarını da kınadı.

Kulübün resimi internet sitesinde, "Hain saldırıyı nefretle kınıyoruz" başlığı ile yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Hain saldırıyı nefretle kınıyor, yaşamını yitiren şehitlerimize Allah'tan rahmet; Türk Silahlı Kuvvetleri ve ailelelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Türk Milleti'nin başı sağolsun."

FENERBAHÇE TERÖRÜ KINADI

Fenerbahçe Kulübü, PKK'lı bir grup teröristle güvenlik güçleri arasında dün gece çıkan çatışmada hayatını kaybeden şehitlerimizin yakınlarına ve milletimize başsağlığı mesajı yayımlarken, terör saldırılarını da kınadı.

Kulübün resmi internet sitesinde "Terörü lanetliyoruz" başlığı ile yapılan açıklalada, şu ifadelere yer verildi: "Hain saldırı da hayatını kaybeden şehitlerimiz için Allah'tan rahmet, acılı aileleri ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Bu hain olayların bir an önce son bulmasını ve tekrarlanmamasını ümit ediyoruz."

TERÖRÜ LANET İÇİN İSTİKLAL CADDESİ'NDEKİ SESSİZ YÜRÜYÜŞE VATANDAŞTAN BÜYÜK DESTEK

Hakkari Yüksekova'da terör örgütü PKK militanları tarafından pusuya düşürülerek 15 askerin şehit edilmesine Türkiye'nin her tarafından tepki yağıyor. Olayın duyulmasının ardından bir grup vatandaş İstiklal Caddesi'nde toplanarak terörü lanetledi.

Terörü ve terör örgütünü protesto için yaklaşık 50 kişilik bir grup öğle saatlerinde Tepebaşı Tüyap Meydanı'nda toplandı. Ellerinde bayraklarla İstiklal Caddesi'ne giren grup alkışlarla slogan atmadan Türk bayraklarını sallayarak Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.

Cadde boyunca vatandaşların bir çoğu alkışlı protestoya alkışlarla destek verdi. Hatta çok sayıda vatandaş da gruba dahil olarak yürüyüşe katıldı. Ellerindeki Türk bayraklarıyla İstiklal Caddesi'nden Taksim'e kadar yürüyerek terörü protesto eden vatandaşlara, diğer vatandaşlar da alkışlara destek verdi. Bazı vatandaşların gruba dahil oldukları gözlendi gözlendi.

Grup, Taksim Meydanı"na kadar yürüdü. Grubun yürüyüşü devam ediyor.

BAKAN GÜLER: TÜRKİYE BU NOKTADA HİÇBİR ZAMAN ÇARESİZ KALMAZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Türkiye bu noktada hiçbir zaman çaresiz kalmaz'' dedi.

Hakkari'deki çatışmayla ilgili soruları yanıtlayan Güler, olayı duyduktan sonra Hakkari Valisi ile telefonla görüşerek, gelişmeler hakkında bilgi aldığını söyledi.

''Olayı duyduktan sonra çok üzüldük. Üzülmemek elde değil. Ama Türkiye bunun da üstesinden gelecektir'' diyen Güler, Türkiye'nin güçlü bir devlet olduğunu vurguladı.

Son çatışmanın sınır dışı operasyonu hızlandırıp hızlandırmayacağı yönündeki bir soruya ise Bakan Güler ''Bu kararı hep birlikte alacağız. Bunlar bizim gibi güçlü bir devlet için sorun olmayacak. Türkiye bu noktada hiçbir zaman çaresiz kalmaz'' diye yanıt verdi.

Bakan Güler, son gelişmenin ardından bugün Ankara'ya döneceğini söyledi.

MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ: SINIR ÖTESİ MUTLAKA GERÇEKLEŞTİRİLMELİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hakkari'deki çatışmaya ilişkin olarak Hükümet'in hemen toplantıya çağrılması gerektiğini belirterek, ''Sayın Başbakan arkasındaki yetkinin ne anlama geldiğinin idraki içinde olmalıdır. Sınır ötesi mutlaka gerçekleştirilmeli, bu kanlar yerde bırakılmamalıdır'' dedi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Anıttepe İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı. Bahçeli, daha sonra gazetecilerin Hakkari'deki çatışmayla ilgili sorularını yanıtladı.

Türk milleti olarak büyük bir acı ve üzüntü içinde olduklarını kaydeden Bahçeli, son aylarda çok sayıda Mehmetçiğin, güvenlik güçlerinin ve bölge halkının şehit verildiğini belirtti. ''16 şehidimiz, 17 yaralımız var. Bir minibüsün taranmasıyla da bölge halkından 14 yaralımız bulunmaktadır'' diyen Bahçeli, TBMM'den sınır ötesi operasyonla ilişkili olarak çok yüksek bir katılım ile tezkere çıktığını anımsattı.

Bahçeli, ''Bu tezkerenin arkasında TBMM vardır. Dolayısıyla arkasında büyük Türk milleti vardır. Hükümetimiz, bu tezkerenin arkasındaki bu güce dayanarak gerekli olan her türlü tedbiri almaya cesaretli olmalıdır. Siyasi direktifini vermelidir'' diye konuştu.

Şehitlere rahmet, Türk milletine, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileyen Bahçeli, iki konunun altını çizmek istediğini söyledi.

Bahçeli, şöyle devam etti:

''Birinci olarak bugün medyamızda çok değişik haberler ve yorumlar bulunmaktadır. Bunlar medya muhabirleri değerli arkadaşlarımızın üstün gayretleri ile bölgeden alınmış olan bilgiler olarak nitelendirilmelidir.

Ancak yanlış bilgilendirme veya kamuoyunda toplumsal panik yaratma gibi gayretlere sebebiyet vermemek için ya Hükümet'in resmi bir açıklama, ya da Genelkurmay Başkanlığının resmi bir açıklama ya da Terörle Mücadele Yüksek Kurulunun resmi bir açıklama ile toplumumuzu bilgilendirmelerinde yarar var. Olayı bütün çıplaklığı ile halkın öğrenmesinde yarar var. Toplumsal paniğe sürekleyebilecek tahriklerin ve yanlış bilgilerin önü kesilmelidir.

İkinci olarak da Hükümet, çok geç kalmamalıdır. Gerekli tüm temasları kurmalı ve hemen toplantıya çağrılmalıdır. Sayın Başbakan, arkasındaki yetkinin ne anlama geldiğinin idraki içinde olmalıdır.

Sınır ötesi mutlaka gerçekleştirilmeli, bu kanlar yerde bırakılmamalıdır. Aksi takdirde Türk Silahlı Kuvvetleri alınmış olan bu yetkiye veya Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti almış olduğu bu yetkiye karşı bir basiretsizlik ortaya koyar ise o zaman yıllardır verilmiş olan her türlü mücadelenin anlamı kalmaz. Başkaları 'hedefe yaklaşıyoruz' diye gittikçe azgınlaşabilir. Bu sebepten dolayı medyamız haberleri verişte çok dikkatli olmalı.

Hükümet ve Genelkurmay doğru bilgilendirme ile halkımızı aydınlatmalı. Türk halkı ise sabırlı, soğukkanlı hareket ederek başka türlü yanlışlara Türkiye'yi yönlendirmeyecek, davranışlara tahriklere kapılmadan, gerekli sonucun alınması için herkese, başta hükümet ve silahlı kuvvetler olmak üzere herkese yardımcı olmalıdır.''

BAYKAL: TERÖR, ARTIK HÜKÜMETİ AŞMIŞTIR

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Hakkari'deki çatışmayla ilgili olarak, PKK aracılığıyla Türkiye'ye karşı örtülü savaş yürütüldüğünü belirterek, ''Türkiye, terörle mücadelesini bu anlayış içinde belirlemelidir'' dedi.

Baykal, bir grup gazeteciye, Hakkari'deki çatışmayla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Terörün, içine girdiği çok tehlikeli tırmanışı sürdürdüğünü belirten Baykal, yükselen terör olayları karşısında Türkiye'nin etkili, caydırıcı bir terör politikasına ihtiyacının her geçen gün daha ağır bir biçimde ortaya çıktığını söyledi.

''Terör, artık hükümeti aşmıştır'' diyen Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hükümetin terörle mücadele konusunda izlediği politikalar ve o politikaların varsayımları artık geçerliliğini kaybetmiştir. Türkiye'nin yeni, kapsamlı bir terör politikasına acilen, şiddetle ihtiyacı var. Bu, milli terör politikası olmalıdır.

Hükümet'in halen kendi başına, kendi iç organlarında bu konuyu konuşarak terör tehdidine karşı etkili, caydırıcı bir tutum geliştirme şansı ne yazık ki kaybolmuştur.

Derhal, yeni bir milli platform oluşturulmasını ve milli bir terörle mücadele politikasının acilen iktidar, muhalefet, asker, sivil birlikte kararlaştırılmasını zorunlu görüyorum. Bunu günlerdir söylüyorum ancak bugün bir kez daha bu yaşanan olaylardan sonra hatırlatmak istiyorum.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, daha önce terör örgütüne, ''parlamentoya gir'' çağrısı yaptığını ileri süren Baykal, ''Bu, bir terörle mücadele zihniyeti, anlayışıdır. İflas etmiş, geçersizliği kanıtlanmış bir anlayıştır'' dedi.

Baykal, terörle mücadele konusunda artık yeni bir milli değerledirmeye gerek duyulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Türkiye, teröristlerle teker teker çatışma içine girerek terörü etkisiz kılamaz. Terör bataklığını kurutmak zorundadır. Çevremizdeki bütün sorumlular, siyasi otoriteler, ülkeler Türkiye'ye yönelik terör saldırısını himaye etmenin kendileri için ağır bedeli olacağını görmelidir. Türkiye, bunu gösterme kararlılığı içine girmelidir.

Terörü himaye edenleri yok sayarak, onların himaye ettiği teröristlerle mücadeleyi kabul etmek, bir tuzağın içine sürüklenmek demektir. Türkiye askeri müdahale konusunda tereddütlü, çekingen bir tutum sergileyerek caydırıcı olamaz. Olay, olağanüstü ciddiyet kazanmıştır.

Karşı karşıya bulunduğumuz sorunu, terör olarak nitelemek yetersiz olmaya başlamıştır. Bir örtülü savaşın hedefi haline geldiğimizi kavramalıyız. PKK, aracılığıyla Türkiye'ye karşı bir örtülü savaş yürütülmektedir. Türkiye, terörle mücadele hedefini bu anlayış içinde belirlemelidir.''

Baykal, Hakkari'deki olayda, resmi açıklamaya göre, şu an itibariyle 12 şehit olduğunun ifade edildiğini, çok sayıda yaralı bulunduğunu hatırlatarak, ''Milletçe büyük üzüntü içindeyiz. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyorum'' dedi.

Baykal, bir soru üzerine, bugün Anayasa değişikliği için gerçekleştirilen halk oylamasına katılmadığını da söyledi.

Baykal, oylamanın pek çok yerde sandık kurulları oluşmadan başladığı yönünde bilgi aldıklarını belirterek, bunun iptali gerektirdiğini ve gerekli girişimlerde bulunacaklarını bildirdi.

İTO: ŞİDDETLE VE NEFRETLE KINIYORUZ

İstanbul Ticaret Odası (İTO), dün gece Hakkari'de gerçekleştirilen saldırılar sonucunda 12 askerin yaşamını yitirmesini ve 16 askerin yaralanmasını şiddetle ve nefretle kınadı.

İTO Meclis Başkanı Muharrem Keçeli imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "Türk Milletinin birlik ve bütünlüğüne yönelik bu saldırı, Türk Milletini, Ordusu ve Devleti ile bir kez daha bütünleştirmeden öteye gidemeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti, bu hain saldırının karşılığını en sert biçimde verecek kudret ve kararlılığa sahiptir" denildi.

VALİ GÜLER: TERÖRE KARŞI BİR VE BERABER OLDUĞUMUZU MUTLAKA GÖSTERMELİYİZ


Hakkari'de meydana gelen terör saldırısını kınayan İstanbul Valisi Muammer Güler, teröre karşı Türkiye'yi birlik ve beraberliğe davet etti. Vali Güler, "Kararlı bir duruşla, teröre karşı bir ve beraber olduğumuzu mutlaka göstermek durumundayız." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı uğurlamak için Atatürk Havalimanı'na gelen İstanbul Valisi Muammer Güler ve İBB Başkanı Kadir Topbaş Hakkari'de gerçekleştirilen terörist saldırıyı kınadı.

İstanbul Valisi Muammer Güler saldırıyla ilgili olarak ''Türkiye Cumhuriyeti devleti bunun altından kalkar, yeter ki birliğimizi, beraberliğimizi muhafaza edelim'' dedi.

Vali Güler, şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve metanet diledi. Türk milletinin bu saldırının üstesinden gelceğini vurgulayan Güler şöyle konuştu; '' Milletçe bir ve beraber olma zamanıdır. Dışarıya karşı birlik ve beraberliğimizi güçlü tutma zamanıdır. İçeride de bir takım çekişmelerle bu gücümüzü kaybetmemeliyiz. Vatandaşın haklı tepkilerini görüyoruz. Ancak çok dikkatli olunması lazım. Kararlı bir duruş, teröre karşı bir ve beraber olduğumuzu mutlaka göstermek durumundayız. Dikkatli olmalıyız.'' diye konuştu.

Artan terör saldırıları nedeniyle İstanbul'da alınan herhangi bir önlem olup olmadığının sorulması üzerine Vali Güler, "Her zaman için büyük şehirlerde bu tip tedbirler gündemdedir. İstanbul'da geçmişte yaşanan terör olayları var. Bu dönemde bizim daha dikkatli olmamız, istihbarat çalışmalarına ağırlık vermemiz ve belli noktalarda tedbirleri sıklaştırmamız gerekiyor'' dedi.

Fırsattan yararlanmak isteyenlerin her zaman olabileceğini aktaran Güler, "İçerden bizi yıpratmak isteyenler olabilir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bunun altından kalkar, yeter ki birliğimizi, beraberliğimizi muhafaza edelim." şeklinde konuştu.

BAŞKAN TOPBAŞ: GEREKEN YAPILACAKTIR. MUTEDİL OLMAK LAZIM

Terörist saldırıyı kınayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş şehit ailelerine başsağlığı diledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü bir devlet olduğunu hatırlatan Topbaş şöyle konuştu; "Bu konuda mutedil ve dikkatli davranmak durumundayız. Öfke ve hislerle değil, akılcı olmak ve bu olayı çözmek zorundayız. Türk Silahlı Kuvvetleri ve milletimiz çok güçlüdür, bunun üstesinden geleceğimize inanıyorum. Bu millet asker bir millet, bin yıllık tarihinde bu var. Pusuya düşürülerek, kahpece bir saldırı. Lanetliyorum. Milletimizin bu konularda daha hassas, duyarlı, birlik ve beraberlik içinde olacağına inanıyorum. Bunlar bizi daha da güçlendirecektir. Buna inanıyorum. İnşallah bu acılar diner, ülkemize ve bölgemize barış ve huzur gelir. Bu yolla bir yere varamayacaklarını bildikleri halde bunu tercih edenler var. Acı, kan ve gözyaşı kimseyi ileri götürmez. Milletimizin başı sağolsun diyorum."

MUMCU: TÜRKİYE, ÖNCELİKLE KAMPLARI DAĞITACAK GÜCÜNÜ GÖSTERMELİDİR

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, terörün şiddetini hergeçen gün yükselttiğine dikkat çekerek, "Türkiye, öncelikle kampları dağıtacak gücünü göstermelidir" dedi.

Mumcu, referandum için eşi Işın Mumcu ile birlikte Ümitköy Noterler Birliği İlköğretim Okulu'nda oy kullandı. Oy kullanımının ardından yaşanan terör olaylarını değerlendiren Mumcu, şiddeti artan PKK terörü ardından Abdullah Öcalan'ın bölgedeki AK Parti-ABD ve Barzani işbirliğini bozmak olduğunu savundu.

Yaşanan gelişmelerin bu şekilde yorumlanması gerektiğini ileri süren Mumcu, terör konusunda öncelikle yapılması gerekeni, "Türkiye, örgütün kamplarının dağıtacak gücünü göstermelidir. Türkiye, Barzani'yi muhatap almayı bir kez daha düşünmelidir" diyerek özetledi.

Mumcu, sınırötesi tartışmaları doğru bulmadığını, herşeyin tezkereye endekslenmesini yanlış bulduğunu belirterek, AK Parti'nin ABD ve Barzani ile olan koalisyonunu bir kez düşünmesi gerektiğini, çünkü olayın sürdürülebilir olmak çıktığını iddia etti.

BEŞİKTAŞ'TAN TERÖRE KINAMA

Beşiktaş Kulübü, Hakkari'de terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen saldırıyı kınadı.

Kulüp, resmi internet sitesinin giriş sayfasına, ''Milletimizin başı sağolsun'' başlığı altında, Hakkari'de Mehmetçiğe hain pusu kurulduğunu ve 12 askerimizin şehit olduğu belirtilerek, ''Şehitler ölmek vatan bölünmez'' sloganı konuldu.

Beşiktaş Kulübü'nün açıklamasında ise şöyle denildi:

''Türkiye Cumhuriyeti devletimizin gücüne, büyük Türk milletimizin birlik ve beraberliğine ve aziz vatanımızın bölünmez bütünlüğüne karşı, bölücü terör örgütünün özellikle son günlerde artan hain saldırılarını nefret ve şiddetle telin ediyoruz. Aziz şehitlerimize sabır ve başsağlığı, kahraman ordumuza kuvvet, kudret ve başarı diliyoruz.''

ABD BÜYÜKELÇİSİ WİLSON HAKKARİ'DEKİ SALDIRILARI KINADI

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Hakkari'deki saldırıları kınayarak, "Bu vahşet döngüsünü sona erdirmek, üzerinde birleştiğimiz bir hedeftir" dedi.

Wilson yazılı açıklamasında, şunları kaydetti:

"Hakkari'den gelen ve çok sayıda ölü ve yaralı bırakan terörist vahşete dair haberleri dehşet içinde izledim. Kurbanların ailelerine ve sevdiklerine en derin taziyelerimizi sunuyorum. Üzüntümü Türk Dışişleri Bakanlığına bugün ilettim. PKK'nın Türk halkına yönelik terörist tehdidini tasfiye etmek yolunda Türkiye ve Türk yetkilileriyle birlikte çalışma taahhüdümü ifade ediyorum. Bu vahşet döngüsünü sona erdirmek, üzerinde birleştiğimiz bir hedeftir."

TAKSİM'DE EYLEM

Hakkari'de 15 askerin şehit edilmesi üzerine İstanbul Taksim Atatürk Anıtı önünde toplanan yaklaşık bin kişilik grup, terörü lanetledi.

Taksim Meydanı'nda biraraya gelen grup, önce hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı okudu. Grup daha sonra "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez", "Kahrolsun PKK, Kahrolsun Amerika", "Askere Uzanan Eller Kırılsın" şeklinde sloganlar attı. Gruba, çevredeki araçlar da korna çalarak destek verdi. Bu arada ülkücü olduğu belirtilen bir grup tarafından üzerinde "Hepimiz Mehmetçiğiz" yazan bir pankart açıldı.

Öfkeli kalabalık, Atatürk Anıtı'nın etrafını sararken, Taksim Meydanı'nın çeşitli noktalarından gruba katılım da devam ediyor. Çoğunluğunui gençlerin oluşturduğu kalabalık, zaman zaman tekbir getirip, bozkurt işareti yapıyor. Taksim Meydanı'nın İstiklal Caddesi girişinde konuçlanan güvenlik güçleri ise, herhangi bir taşkınlığa müdahale etmek için hazır durumda bekliyor.

BAKIRKÖY'DE TOPLANAN GRUP, ÖCALAN'IN RESMİNİN BULUNDUĞU MAKETİ ATEŞE VERDİ

Bakırköy'de toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, Hakkari'de 12 askerin şehit edilmesini protesto etti. Terörü lanetleyen grup, teröristbaşı Öcalan'ın resminin bulunduğu maketi ateşe verdi.

Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda toplanan yaklaşık 300 kişilik ülkücü grup, sloganlar eşliğinde eylem yaptı. Hakkari'de 12 askerin şehit edilmesini protesto eden grup, Abdullah Öcalan'ın temsili resmi bulunan maketi ateşe verdi. Çevrede bulunan vatandaşlar da gruba destek verdi.

Türk bayrağı taşıyan grup, "Ülkücüler cepheye, asker Kerkük'e, şehitler ölmez vatan bölünmez" şeklinde slogan attı. Marş okuyan grup, Özgürlük Meydanı'ndan İstanbul Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti.

TÜRK HABER-İŞ'TEN TERÖRE KINAMA

Türk Haber-İş Sendikası Başkanı Ali Akcan, Yüksekova'da 12 askerin şehit edilmesine sert tepki gösterdi ve terörü kınadı.

Türk Haber-İş Sendikası Başkanı Akcan yaptığı açıklamada, amacı ne olursa olsun terörün insanlığa yapılmış bir eylem olduğunu söyledi. Akcan, "Ülkedeki huzur ortamını bozmak isteyenlere, Türk Milletinin dayanışması ve Türk Silahlı kuvvetlerimizin özverili çabalarıyla hiçbir zaman izin verilmeyeceğine yürekten inanıyoruz" dedi. Yapılan saldırıdan dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirten Akcan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milleti ile bir bütün olduğunu vurgulayarak, "Türk Milletinin söz konusu kararlılığını test etmeye kalkanlar her zaman olduğu gibi hüsrana uğramaya mahkumdurlar.Bu hain saldırılar milletimizi ve güvenlik güçlerimizi asla yıldıramayacaktır" dedi.

FUTBOL FEDERASYONU'NDAN TERÖRE KINAMA

Futbol Federasyonu, Hakkari'de terör örgütü PKK tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı.

Federasyonun resmi internet sitesinde, ''Başımız sağolsun'' başlığıyla yer alan açıklamada, ''Yurdumuzun Güneydoğu bölgesinde son dönemde tırmanışa geçen terör olayları, son olarak Yüksekova'nın Dağlıca bölgesinde 12 askerimizin şehit edilmesi, 16 askerimizin de yaralanması boyutuna ulaşarak, bir kez daha yüreklerimizi kanattı. Ülkemizin birliği ve bekası için canını siper eden evlatlarımıza kıyan hain elleri şiddetle lanetliyor, şehitlerimizin kederli ailelerine ve tüm milletimize başsağlığı, yaralı mehmetçiklerimize de acil şifalar diliyoruz'' ifadelerine yer verildi.

AJANSLAR