kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk halkı oyunu kullandı

Yeni Haber
Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişikliği paketine ilişkin halk oylamasında oy verme işlemi Türkiye genelinde sona erdi.

Vatandaşlar, Türkiye'nin doğusundaki 32 ilde 07.00-16.00 saatleri arasında, batısındaki 49 ilde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oylarını kullandılar.

Batıdaki illerde, oy verme işleminin bitiş saati olan 17.00'de sandık başlarında bulunan seçmenler, sandık kurulları yetkileri tarafından tespit edildikten sonra oylarını kullanabilecekler. Bu tespitten sonra oy vermek için sandık başına gelenler ise oy kullanamayacaklar.Oy verme işleminin bitmesiyle birlikte sandıklar açılmaya başlandı ve oyların tasnifine geçildi.

Bu arada, YSK'nın daha önceki kararı doğrultusunda dün saat 18.00'de başlayan her türlü yayın yasağı da saat 21.00'e kadar devam edecek. 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK'nın bildirileri yayınlanabilecek. Yayın yasağı, YSK'nın kararıyla daha erken bir saatte de kaldırılabilecek.

PARMAKLAR YİNE BOYANDI

Halk oylamasında, beyaz renk üzerine ''Evet'', kahverengi üzerinde ''Hayır'' ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanıldı.

Halk oylamasına katılanlar, üzerinde özel işaret bulunan mühürü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu verdi. Halk oylaması sonrası sandık, ilçe ve il seçim kurullarınca düzenlenecek tutanaklarda; sandık listesinde kayıtlı olanların sayısı, halk oylamasına katılanların sayısı, geçerli olan oyların sayısı, geçerli olmayan oyların sayısı, Anayasa değişikliğine ''Evet'' oyu, ''Hayır'' oyu verenlerin sayısı ayrı ayrı gösterilecek. Mükerrer oy kullanımını önlemek için oyunu kullanan seçmenin sol işaret parmağı çıkmayan boya ile boyandı.

Yüksek Seçim Kurulu, İl Seçim kurullarından gelen sonuçları birleştirerek ilan edecek.

Yasaya göre, halk oylamasına katılım oranıyla ilgili herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Oylama sonucu geçerli oyların yarısından çoğu ''Evet'' ise Anayasa değişikliği Türk milleti tarafından kabul edilmiş sayılacak.

YASAKLAR


Bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar; her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde, umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.

Bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek, saat 06.00'dan 24.00'e kadar; emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse, köy, kasaba ve şehirlerde patlayıcı madde, kesici, delici alet ve ateşli silahları taşıyamayacak.

Saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ve halk oylaması sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ila 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından halk oylamasıyla ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. YSK, gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Halk oylamasıyla ilgili gümrük kapılarında oy verme işlemi, 11 Eylül 2007 Salı günü başladı. Kapıkule ve İpsala kara yolu gümrük kapıları; Antalya, İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen, Kayseri Erkilet ve Adana Şakirpaşa havalimanlarındaki oy verme de bugün saat 17.00'de sona erdi.

HALK OYUNA SUNULAN KANUN


Halk oyuna sunulacak 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, cumhurbaşkanının 5 yıllığına ve bir kişinin iki kez seçilebilmesini, milletvekili seçimlerinin 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılmasını ve TBMM toplantı yeter sayısının 184 olmasını öngörüyor.

85 YAŞINDAKİ NİNENİN REFERANDUM AŞKI


Ankara'da 85 yaşındaki kadın, bastonuyla güçlükle yürüyerek oy kullanmaya geldi.

Ankara'da Çankaya İlköğretim Okulu'nda sabah saat 09.00 sıralarında 85 yaşındaki Cavide Mükerrem Özer oy kullandı. Bostanıyla seçim yerine gelen Özer'e polis yardımcı oldu. 1114 nolu sandıkta oy kullanan Özer'in güçlükle hareket ettiği görüldü.

REFERANDUMA EV HANIMLARI DAHA ÇOK İLGİ GÖSTERDİ

Hakkari'de sabah saat 07.00'da başlayan referandum için oy kullanma işlemlerine vatandaşlar ilgi göstermedi. İlk oyları bayanlar kullandı.

Hakkari'de, okullarda başlayan oy kullanma işlemlerinde sabah saatlerinde sandıklarını hazırlayan görevliler, soğuk havada seçmenlerini bekledi. Sandık başına gelen az sayıdaki vatandaş, sıra beklemeden oylarını kullandı. İlk oyları ev işlerinin zamanında yapmak için sandık başına erken saatlerde gelen kadınlar kullandı.

Sandık görevlileri, soğuk havadan ve vatandaşın gelmemesinden yakındı. Oyunu kullanmaya gelen Saci Armut, bu referandumun kendileri için önemli olduğunu, sandıktan 'Evet' oylarının daha fazla çıkacağını belirtti. Sandık görevlisi Hacı Mendanoğlu da, sabah saatlerinde sandıkların boş olduğunu, vatandaşların yeni yeni uyandığını, şu anda hareketliliğin olmadığını kaydeti.

Sabah saatlerinde gelen az sayıdaki vatandaşlardan okuma yazma bilmeyenler imza yerine, başparmaklarını bastı.

ARANANLAR SANDIKTA YAKALANDI

Adapazarı'nda polis sabahın erken saatlerinde sandık başlarına pusu kurdu ve uzun süredir aradığı onlarca 'suçlu'yu oy verirken yakaladı.

Sakarya Emniyet Müdürlüğü, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişikliği paketinin oylaması için yapılan oy verme fırsatını değerlendirdi ve uzun süredir aradığı 15 zanlıyı oy vermek için sandığa geldiklerinde yakaladı. Önce oy kullanmalarına izin verilen zanlılar, daha sonra ifadeleri alınmak üzere gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların mal beyanında bulunmamak ve çek kanununa muhalefet suçlarından arandıkları öğrenildi.

AJANSLAR