kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"ABD birkaç gün süre istedi"

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bugün milletimizin sandıkta verdiği karar, geçmişte kriz ve gerilim kaynağı olan tüm meselelere çözüm getirerek son noktayı koymuştur. Türkiye'nin istikrar mücadelesine de tarihi nitelikte bir katkı sağlamıştır'' dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan terör zirvesinin ardından parti genel merkezine geçerek, halk oylaması sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilebilmesi, genel seçimlerin 4 yılda bir yenilenmesi, TBMM toplantı yeter sayısının 184 olmasını öngören Anayasa değişikliklerinin bu referandumda milletin teveccühüyle kabul edildiğini belirten Erdoğan, Türk halkının büyük bir demokratik olgunluk ve sorumluluk sergileyerek sandık başına gittiğini ve yarının aydınlık Türkiyesini inşa etme yolundaki kararlığını ''evet'' oylarıyla tescil ettiğini söyledi.

Referandum sonucunun Türkiye'ye ve Türk milletine hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, referanduma katılım oranının, konunun özelliği göz önününe alındığında makul düzeyde olduğunu belirtti.

Demokrasinin katılımcı olmasının en önemli niteliği olduğunu vurgulayan Erdoğan, karar sürecine katılarak lehte ya da aleyhte oy kullanmanın önemine işaret etti. Demokratik tavır sandığa gidip tercihini ortaya koymayı gerektirdiği halde bunun aksini yapanlar, bu tür kampanya yürütenler de olabileceğini ifade eden Erdoğan, onları da saygıyla karşıladığını dile getirdi.

Buna rağmen milletin büyük çoğunlukla sandık başına giderek, vatandaşlık görevini yerine getirdiğini anlatan Erdoğan, ''tercihlerini ortaya koyan bütün vatandaşlara'' teşekkür etti.

Milletin tercihini önemsedikleri için referandum sürecini ciddiyetle takip ettiklerini ve tercihlerini millete duyurmak için Türkiye genelinde teşkilat olarak ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Erdoğan, ''Bugün milletimizin sandıkta verdiği karar, geçmişte kriz ve gerilim kaynağı olan tüm meselelere çözüm getirerek, son noktayı koymuştur. Türkiye'nin istikrar mücadelesine de tarihi nitelikte bir katkı sağlamıştır'' diye konuştu.

Halk oylamasının, Türkiye genelinde doğrudan demokrasi tecrübesine katkı sağladığını söyleyen Erdoğan, katılımcı demokrasinin iyi bir örnek daha verdiğini belirtti.

Türkiye'de 81 ilin tümünde yüzde 50'inin altına katılım olmadığına işaret eden Erdoğan, Türkiye genelinde gayri resmi sonuçlara göre katılım oranının yüzde 67.5 olduğunu bildirdi. Türkiye genelinde ''evet'' oylarının yüzde 69, ''hayır'' oylarının yüzde 31 olduğunu kaydeden Erdoğan, 74 ilde ''evet'' oylarının ''hayır'' oylarından fazla olduğunu, 7 ilde ise ''hayır'' oylarının ''evet'' oylarından fazla çıktığını kaydetti.

Demokrasinin, ileri demokrasiler olarak yerleştiği ülkelerin halk oylaması sonuçlarından örnekler veren Erdoğan, bu ülkelerde katılım oranının yüzde 25 ile 35 arasında olduğunu anlattı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de bugün yapılan 5. halk oylamasının büyük katılımla gerçekleşmesinin takdire şayan olduğunu belirtti.

TALABANİ'NİN SÖZLERİ TATMİNKAR DEĞİL

Irak Devlet Başkanı Talabani'nin K.Irak'taki PKK varlığı ile ilgili açıklamaları için şunları söyledi:

"Açıklamaları bizi memnun etmiyor. Konuyu değerlendiriyoruz."

RICE SÜRE İSTEDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'ndeki terör zirvesine katılırken ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın kendisini aradığını belirterek, ''Onunla da bu konuyu görüştük. Ve kendileri de bu konunun üzerinde çok çok hassasiyetle durduklarını ve bu konudaki haklılığımızı vurgulamanın ötesinde 'bize bir kaç gün müsaade edin' demek suretiyle de bu süreci ne denli ciddiye aldıklarını ifade ettiler'' dedi.

Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Terör Zirvesi'nde alınan kararlara ilişkin soru üzerine Erdoğan, zirveye ilişkin yazılı açıklamanın Cumhurbaşkanlığı makamından yapıldığını belirterek, bunun dışında bir açıklama yapmasının söz konusu olmayacağını söyledi.

Erdoğan, ''Siz zirvedeyken Celal Talabani bir Türk televizyonundaki programa katılıp, görüştüğü PKK'lıların ateşkes ilan edeceklerini söylediğini ifade etti. Sizin Talabani veya başka liderlerle temaslarınız oldu mu? Bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Talabani'nin bu tespitleri şahsen beni tatmin etmiyor. Biz artık uygulamayı görmek istiyoruz. Uygulamada neticeyi görmek istiyoruz. Bu tür sözleri söylemek güzel şeyler. İfadeler güzel ama neticesi ne olacak bunu görmek isteriz. Eğer bunların neticesini alabilirsek, bunların neticesini görebilirsek biz her zaman bir şey söylüyoruz; bizim Irak'ın toprak bütünlüğü üzerinde, Irak'ın siyasi birliği, beraberliği üzerinde herhangi bir olumsuz düşüncemiz yok. Bunu başından beri ifade ettik. Ve Irak'a komşu ülkeler toplantılarını başlatan Türkiye'dir. Nitekim Kasım başında da İstanbul'da genişletilmiş Irak'a komşu ülkeler zirvesi yapılacak. Bütün bunlardaki bizim gayretimiz nedir? Irak'ın şu anda içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulmasıdır. Biz bu şekilde çırpınırken Irak'ın kuzeyinde bir terör örgütünün konuşlandırılmasına Irak'ın merkezi yönetiminin müsaade etmesi veya yerel yönetimin buna müsaade etmesi, çanak tutması anlaşılır bir şey değildir. Ve bunu tarihi dostluğumuz, kardeşliğimizle de bağdaştıramıyoruz. Onun için de burada uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Türkiye de uluslararası hukuktan doğan bütün haklarını şüphesiz ki kullanacaktır. Buna zaten kimsenin de hayır demesi söz konusu değildir. Nitekim şu ana kadar da bütün ülkeler çok açık net bu konuda tavırlarını ortaya koymuşlardır.''

RICE'LA GÖRÜŞME


Erdoğan, Çankaya Köşkü'ndeki terör zirvesine katılırken ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın kendisini aradığını belirterek, şunları kaydetti:

''Onunla da bu konuyu görüştük. Ve kendileri de bu konunun üzerinde çok çok hassasiyetle durduklarını ve bu konudaki haklılığımızı vurgulamanın ötesinde 'bize bir kaç gün müsaade edin' demek suretiyle de bu süreci ne denli ciddiye aldıklarını ifade ettiler. Biz toplantıdayken daha sonra arkadaşlarımdan aldığım bilgiye göre de Sayın Başkan'ın da yine bu noktada yapmış olduğu açıklamalar var. Ve bu açıklamalarla birlikte bizler tabii ki sürecin ciddi bir şekilde takipçisiyiz. Bunun yanında da tabii ki bölgedeki terörle olan mücadelemiz de artan bir oranda aynı kararlılıkla devam edecektir. Bunun bedeli ne olursa olsun, sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz.''

Erdoğan, bir gazetecinin ''Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin yaptığı açıklamalarda sözde bir ateşkes olduğu ifadesini bulmamız mümkün, aynı zamanda bir devlet başkanı sıfatı altındaki bir ismin terör örgütü üyesi ya da elebaşlarıyla görüşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu bir anlamda o bölgede konuşlanmaya izin verme, karşılıklı bir temas anlamı taşımaz mı?'' şeklindeki sorusu üzerine de şunları söyledi:

''Şüphesiz ki bir resmi devlet başkanının, cumhurbaşkanının bu tür illegal terör örgütü başkanlarıyla görüşmesi uluslararası diplomaside hiçbir zaman olumlu karışlanmaz. Tabii o bir yerde kendi yaklaşım tarzlarıdır. Ama bizim tarzımızda, dünyada gelişmiş demokrasilerde falan böyle bir şey asla söz konusu değildir, olmaz. Tabii burada Irak'ın şu andaki mevcut yapısına baktığımız zaman durum çok çok farklı. Bizim içişleri bakanları arasında yapılmış olan güvenlik anlaşması henüz Irak Parlamentosundan geçmiş bir anlaşma değil bildiğiniz gibi. Sadece bu anlaşma yapıldı ama Irak parlamentosundan henüz geçmiş değil.

Dolayısıyla da o anlaşmaya yönelik bir değerlendirme yapmamız şu anda mümkün değil. Fakat bu anlaşma bile bir yerde karşılıklı olarak bir yaklaşım tarzıdır, en azından bu yaklaşım tarzının da bir uygulamaya geçirilmesi karşılıklı itimada dayalı bir adım olurdu ki bu da tabii bizler açısından geleceğe yönelik olumlu bakışı taraflara kazandırır.''