kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Antibiyotik grip ilacı mı?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
18.10.2007
VKV Amerikan Hastanesi Uz. Dr. Hayri Aydın gripte antibiyotik kullanımıyla ilgili soruları yanıtladı:

* Gripte antibiyotiğin hiç mi faydası yok?
Grip denince eğer influenza virüsü tarafından yaratılmış bir solunum yolu hastalığından bahsediyorsak o zaman bildiğimiz sıradan antibiyotiklerin herhangi bir faydası yoktur. Zaten genel olarak üst solunum yolları hastalıklarının yani burun akması, hapşırma, boğaz ağrısı, öksürük, kırıklık, ateş gibi şikayetlerle seyreden rahatsızlıkların yüzde 60-70'i viral kökenli olup, bildiğimiz antibiyotiklere cevap vermezler. Ancak influenza virüsünün yol açtığı solunum sistemi hastalıklarında influenzaya karşı geliştirilmiş olan antivirallerin yani virüs antibiyotiklerinin faydası olabilir. Grip mi, yoksa başka bir solunum yolu virüsüne bağlı bir hastalık veya bakteriyel bir enfeksiyon mu olduğunun ayırt edilebilmesi lazım. Bunlardan sadece sonuncusunda antibiyotiğin yeri vardır.

ALERJİ GELİŞTİREBİLİR

* Grip olan biri gereksiz yere antibiyotik kullanırsa ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?
Grip sırasında gereksiz antibiyotik kullanmak sakıncalı durumlar oluşturabilir! Antibiyotikler her ne kadar rahatlıkla tolere edilebilen, genel olarak problem çıkarmayan ilaçlar olsa da, neticede bir ilaçtır. Hepsinin etkisinin yanı sıra yan etki ihtimali de vardır. Her şeyden önce penisilin ve benzeri antibiyotikler daha çok olmak üzere hepsi alerji geliştirebilir. Eğer geçmişte bir kullanıma bağlı allerji hikayesi yoksa bunu önceden kestirebilmek çok kolay değildir. Bunun dışında sindirim sistemi şikayetleri yaratabilir. Çok daha nadir olarak karaciğer ve böbrek toksisiteleri oraya çıkabilir. Kadınlarda daha sık olarak bu antibiyotik kullanımı çeşitli jinekolojik enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu; faydalı bakterilerin öldürülüp yerine zararlı bakteriler veya mantarların hakimiyet kurması ile ortaya çıkar. Yine antibiyotik kullanımı kadın ve erkek bağırsağındaki faydalı bakterileri öldürerek zararlı bakterilerin yol açtığı kanamalı kolitler ortaya çıkarabilir. Bir de tabii ki kullandığınız her antibiyotik bir şekilde vücuttan doğaya atılmakta, hem vücutta, hem vücut dışında doğada bu antibiyotiklerin bulunuşu bunlara karşı bakteriler tarafından direnç gelişmesine sebep olmaktadır. Nitekim antibiyotik dozları yıllar içerisinde gitgide artmakta veya bazı antibiyotikler direnç gelişimi sebebi ile artık işimize yaramaz hale gelmektedir. Bu yüzden sürekli yeni antibiyotikler bulmaya çalışılıyor.

TÜRÜ, İLACI BELİRLER

* Gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek için ne yapılmalı?
Gereksiz antibiyotiği önlemenin en kesin yolu hastalığın bakteriyel mi, viral mi olduğunun kesinlikle ayırt edilmesidir. Maalesef bugünkü teknolojiyle bu konuda çok yeterli değiliz. O açıdan daha çok doktorun ve hastanın karşılıklı olarak bilgiyi doğru paylaşması, iyi bir iletişim kurması gerekiyor.