kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'nin güneydoğusu kuruyor

Yeni Haber
ABD'nin güneydoğu eyaletleri, son yüzyılın en büyük kuraklığını yaşıyor. 16 aydır devam eden kuraklığın en çok etkilediği eyaletlerden biri de Georgia. Ülkenin en hızlı büyüyen eyaleti olan Georgia'nın en büyük şehri Atlanta, uzun yıllardır, kuzeyindeki "Lake Lanier" rezervuarından elde ettiği suyla idare ediyordu. Ancak kuraklık, nüfusu 4,5 milyonu aşan Atlanta'yı ciddi olarak susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

Susuzluğa karşı çözüm arayan üç komşu eyalet, Georgia, Alabama ve Florida, sınırlarındaki su kaynaklarını kendi eyaletleri için kullanmaya kalktıkları için aralarında "Tri-State Water War" diye anılan büyük bir mücadele başladı.

Kasırga sezonun başlamasıyla, tropikal fırtınalardan gelecek yağmurların yolunu gözleyen eyaletler, geçen yıl olduğu gibi bu yılda, karaya ulaşamayan fırtınalara sebebiyle, daha da zor günlerle yüzleşmeye başladı. Bölge eyaletler, North Carolina'da küçük yerleşim birimlerindeki oto yıkama servislerinin zorla kapatılmasından, Atlanta'da, sulama ya da ev dışında su kullanmaya dair her türlü aktivitenin yasaklanamsına kadar bir dizi çözümle, sorunun olumsuz etkilerini azaltmaya çalışıyorlar.

Ev dışında su kullanımı, Atlanta dışında 13 şehirde daha yasaklandı. Otlaklar kuruduğu için, çiftçiler de ellerindeki buzağı ve sığırları bir an önce satmaya çalışıyor. Birçok şehir, daha uzaktaki göllerden içme suyu temin edebilmek için boru hattı projeleri ya da inşaatları başlattı. Tennessee eyaletinin Monteagle şehri ise, komşu 3 şehirden günlük 350 bin galon su satın almaya başladı.

Ulusal Kuraklıkla Mücadele Merkezi Başkanı Mike Heyes, tropikal fırtınalara açık güneydoğudaki kuraklığın çok ciddiye alınması uyarısında bulunarak, "Bu kadar yağmura açık olamayan batıda çok daha ciddi sonuçlarla yüzleşebiliriz. Herkes doğuya baksın ve 'orda olursa heryerde olabilir' diye düşünsün" diye konuştu.

(CHA)