kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Referandum!..

SONUNDA onu da komikleştirdik.
Yarın bu ülkede bir referandum var. Demokrasinin en önemli eylemi. Seçimden de önemli. Çünkü halk bu defa "Benim yerime karar ver" diye temsilci seçmiyor. Kendi karar verecek doğrudan..
Neye karar verecek?.. Bilmiyor!..
24 saat kalmış, halkın yüzde 80'i referandumun olduğunu bile bilmiyor..
Oysa Anayasa değişecek.. Esas Teşkilat Yasası'nda.. Devletin temelinde değişiklik isteniyor..
Önce değişikliklerin ne olduğunu halka anlatacaksın, tüm iletişim kanallarıyla.. Televizyonlar, radyolar, gazeteler.. Kendiliklerinden yapmayanları, Yüksek Seçim Kurulu zorlayacak. Olmadı sayfa sayfa ilanlar vereceksin..
Sonra tartışmalar başlayacak. Lehinde, aleyhinde olanlar fikirlerini açıklayacak ki, sandığa giden halk, niye "Evet", ya da niye "Hayır" diyeceğini bilsin..
Yapıldı mı bunlar?.. Oldu mu?..
Yoldan gazeteci çevirip sorun, "Değişiklik varmış, nedir" diye, bakalım kaçı bilecek?..
"Herkes işine baksın" diyor, Recep Tayyip Bey, Anayasa profesörleri işe girince.. Halkın işi mi peki?.. Anayasayı hayatında görmemiş, neyin değişeceğini duymamış halkın işi mi peki?..
Yüksek Seçim Kurulu'nun "Yapılsın" diyen 6 üyesi.. Bu halk bu referandum için hazır mı?.. Hukuk, istatistik, rakam değil, mantıktır. Özdür. Bu referanduma inanıyor musunuz içinizden?.. Siz kendiniz şahsen biliyor musunuz ne için oy vereceğinizi.. Vicdanınız rahat, yüreğiniz emin mi, kararınızdan?.
Geçti artık..
Ben Mete Topçuoğlu'nun yolladığı bir anekdotu nakledeyim.
Cumhurbaşkanını halkın seçmesi 27 Mayıs ihtilalinden sonra anayasa yapılırken, Devlet Başkanı Cemal Gürsel'in dileğiyle gündeme gelmişti. O anayasa taslağını hazırlayan ve içinde yığınla Anayasa Hocası olan komisyonun başkanı Ord. Prof. Sıddık Sami Onar hemen Gürsel'e çıkmış ve şöyle demişti..
"Paşam, Türkiye'de laiklik tam anlamıyla benimsenmeden böyle bir karar çok tehlikelidir. Saidi Nursi adaylığını koyar ve kazanır!.." Gürsel teklifini geri almıştı.