kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sorun yanıtlayalım

19.10.2007
Gebelik egzersizleri neler?
3 aylık hamileyim. Doktorum egzersiz önerdi. Bugünlerde havalar soğuk olduğundan korkuyorum, hamilelik için en uygun egzersizler neler?

Gebelik boyunca ve gebelik sonrası süreçte fiziksel olarak aktif olan kadınlar, hareketsiz bir gebelik geçiren kadınlara göre doğum sonrası süreçte fazla kilolarından daha kolay kurtulur. Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Asena Ayar'ın önerileri şöyle:

* Gebeliğin ilk üç aylarından itibaren yatar pozisyondaki direnç arttırıcı ve ağırlıkla yapılan egzersizlerden kaçının, aerobik hareketlerine önem verin.

* Gebenin verdiği semptomlara göre egzersiz yoğunluğu değiştirilmeli.

* Gebeliğin son üç ayında, dengeyi sağlamakta sorun yaşanabileceğinden step ve aerobik gibi egzersizler tercih edilebilir.

* Egzersiz sırasında harcanan kalorileri karşılayacak iyi düzenlenmiş bir beslenme programı takip edin.

* Isı değişiminin sağlıklı olabilmesi için yeterli sıvı alındığına, ortam sıcaklığına, kıyafetlerin yapılan aktiviteye uygun seçilmiş olmasına dikkat edin. Yüzme bu açıdan bakıldığında gebelik dönemi için çok uygun bir spordur.

* Gebenin basınç değişikliklerinden etkilenmesi olasılığı yüksek olduğu için scuba dalışlarından ya da yükseklerdeki spor aktivitelerinden kaçının.