kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ece ve Ayşe Ege’nin (sağda) bu yılki favorisi siyah ve beyaz.

Sufizm'in moda uyarlaması

Esra ÇORUH
06.10.2007
Türk markası Dice Kayek, Paris Moda Haftası'nda büyük alkış aldı. Markanın tasarımcısı Ece Ege'nin bu yılki ilham kaynağı, semazenler..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sufizm'in moda uyarlaması
Türk tasarımcılarının yurtdışındaki moda haftalarında alkış alan defileleri, hepimiz için gurur kaynağı. Bu sezon Paris Moda Haftası'nda defile yapan Dice Kayek markasının yaratıcısı Ece ve Ayşe Ege kardeşlerden Ece defile sonrası yeni koleksiyonlarının öyküsünü SABAH Cumartesi ile paylaştı...

- Öncelikle sizi kutlarım. Dice Kayek 2008 ilkbahar-yaz koleksiyonunuzdan bahseder misiniz?
- Kişinin inanç ve düşünce özgürlüğüne olağanüstü değer veren, bütün insanları saygıya ve sevgiye çağıran Mevlana Celaleddin Rumi'nin doğumunun 800. yılını kutladığımız bu yıl, her iki Dice Kayek defilesini de bu büyük hoşgörü ustasına ithaf ettik. Bu defile, UNESCO tarafindan resmileştirilmiş Mevlana Celaleddin Rumi'nin felsefesi olan Sufizm'in, çok modern bir yorumu. Semazenlerin danslarına başlarken kollarına çapraz bir pozisyon vererek göğüslerinin üstünde kapatmaları, koleksiyona tasarımların kollarının içe doğru katlanması şeklinde yansıdı.

- Defilenin ilham kaynağı Mevlevilerin kıyafetleri öyleyse...
- Evet, onların giydiği, egonun bitimini simgeleyen geniş beyaz eteklerden esinlendim. 2008 ilkbahar- yaz için potur ve cepkenlerden ilham alarak, pantolon ve kolsuz ceketler tasarladık.

- Çok renk de göremiyorum, koleksiyona siyah ve beyaz hâkim...
- Koleksiyonun temasıyla doğru orantılı olarak, Sufizm'in sembolü yalınlığın ve saflığın hâkim olduğu siyah ve beyazı seçtik. Ancak, çok çarpıcı üç renk mevcuttu. Fuşya-kırmızı, zümrüt-turkuaz ve oranj-sarı renklerde yaptığımız çarpıcı tasarımlar da var.

- Defile sonrası nasıl tepkiler aldınız?
-
Sufizm'in bu modern yorumu basının çok hoşuna gitti. International Herald Tribune gazetesinden Suzy Menkes- ki senin de bildiğin gibi kendisi bizim işin en büyük duayenlerinden biridir- defilemiz için "Bir tasarımcı için yorumlanması çok güç olan bu tema, çok başarılı ve modern bir şekilde sunuldu," dedi. Ayrıca, tüm moda basınının hemfikir olduğu bir şey de, koleksiyonun çok hoş tasarlandığı ve özellikle bağlantıların mükemmel olduğu. Bu da bizleri çok mutlu etti. Hatta kıyafetlerin haute couture hazırlanan giysilerden bile daha başarılı yapıldığı yönünde yorumlar var.

- New York moda haftalarının, bir sezon önce gerçekleştirilen Paris Moda Haftası'ndan etkilendiğini düşünüyorum. Siz neler söyleyeceksiniz?
- Dediğiniz doğru, geçen sezonun Paris defilelerinden etkiler, açık bir şekilde görülüyor. Biz bu önemli haftanın defilesine çok özen göstererek ve araştırmalar yaparak hazırlanıyoruz. Markanın özelliği olan çizgisini koruyarak, her sezon daha önceden yapılmamış tasarımlar yapmaya özen gösteriyoruz.

- Koleksiyon içinde sizin favori parçanız hangisi?
- Behati Prinsloo'nun giydiği beyaz organzadan yapılmış, kat kat bantların birleştirilmesinden oluşan, tamamının elde dikildiği ve yapımı takriben iki ayda biten elbise favorimiz.

- Dice Kayek markasının müşteri profili için neler söyleyebilirsiniz?
- 'Modern olan herkes' diyebiliriz. Çünkü markanın tasarımları, yaşsız ve zamansız. Bu yüzden de herkese hitap ediyor.

- Markanın satış noktaları her geçen gün artıyor. Şu an nerelerde Dice Kayek var?
- Bugün artık, Senegal'den Avustralya'ya Japonya'dan Amerika'ya uzanan geniş bir satış ağımız bulunuyor. Markanın bilinirliği her geçen gün artıyor.

- Yeni projeler var mı? Boş durduğunuzu sanmıyorum...
- Haklısın, boş durmuyoruz. Ve çok önemli projeler arifesindeyiz ama kesinleşmeden açıklama yapmıyoruz.
Haberin fotoğrafları