kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Borsa %1.39 düştü

Yeni Haber
Başta Avrupa olmak üzere dış borsalardaki gerilemenin etkisiyle İMKB Ulusal 100 Endeksi'nde dün başlayan hızlı düşüş, bugün biraz yavaşlayarak devam etti; endeks yüzde 1.39 gerileyerek haftayı 55,486.84 puandan kapattı.

İşlem hacmi de yüzde 4.3 geriledi ve 2.2 milyar YTL seviyesine düştü.
Yatırım Finansman'dan Ümit Şener, "Öncelikle uluslararası piyasalar kötü. Petrol fiyatlarındaki artış da düşüşü etkileyen bir diğer sebep. Öte yandan Irak'a askeri müdahale konusu yüzünden Türkiye'nin çok fazla gündemde oluşu da borsayı olumsuz etkiledi" dedi.

Yenin yükselmesinin Canon Inc gibi ihracatçı şirketleri olumsuz etkilemesi ve bankacılık hisselerinin, global kredi sıkışıklığının etkileriyle ilgili kaygılarla düşmesiyle Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.71' geriledi.

Avrupa borsalarında ise dünkü seansta son iki haftanın en düşük seviyenin görülmesinin ardından, bugün bilanço açıklayacak fazla şirket olmaması ve petrol fiyatlarının varil başına 90 dolarla yeni bir rekor kırmasının ardından düşüş devam etti.

Öte yandan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yaptıkları ortak açıklamada, finans piyasalarındaki mevcut çalkantının üzerinden gelmek için, piyasa çözümlerinin kilit önemde olduğunu ve Avrupa Birliği'nin önümüzdeki Mart ayında daha fazla düzenlemenin gerekip gerekmediği konusunda karar vermesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği zirvesinin ardından yaptıkları ortak yazılı açıklamada liderler, güven ve şeffaflığın, piyasaların uygun işlemesi için yaşamsal önemde olduğunu söylediler. Liderlerin açıklamasında, "Daha fazla şeffaflık sağlanması ve daha esnek finans piyasaların oluşturulması için piyasa çözümlerinin önemli bir unsur olduğunu düşünüyoruz" denildi.

ABD'de dün açıklanan zayıf istihdam verisinin ve ABD'nin ikinci en büyük bankası Bank of America'nın düşük kâr açıklamasının, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını indirmeye devam edeceği beklentisini desteklemesiyle, euro dolar karşısında değerlenmeye devam etti.

Global piyasaları izleyen lira ise Merkez Bankası kapanış kurlarına göre dolar karşısında yüzde 0.14 değer kazanırken, euro karşısında yüzde 0.04 değer kaybetti.

Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.1973/1.2031 YTL, euro kurunu 1.7104/1.7186 YTL, pariteyi ise 1.4285 olarak ilan etti. Bu kurlara göre yıl başından bu yana liranın dolar karşısındaki değerlenmesi yüzde 17.40, euro karşısındaki ise yüzde 8.25 oldu. Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.2000/10 YTL oldu.

REUTERS