kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Melen suyu, yarın İstanbul'a ulaşacak

Yeni Haber
İstanbul'un susuzluk sorununu çözmek için 6 yıl önce başlatılan Melen Suyu Projesi'nin tamamlanması ile Melen Suyu yarın saat 16.59'da İstanbul'a ulaşacak.

Melen Suyu projesinin birinci etabı bugün tamamlanacak ve 20 Ekim'de Ömerli Barajı'na su verilecek. Böylelikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ilan ettiği gibi, 20 Ekim Cumartesi saat 16.59'da Melen suyu İstanbul'a gelmiş olacak. Suyun İstanbul'a öngörülen zamanda gelişi de noterle tespit edilecek.

ERDOĞAN'IN TALİMATIYLA HIZLANDIRILMIŞTI

Özellikle yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle, İstanbul'un içme suyu sıkıntısı ile karşı karşıya kalmaması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hızlandırılan Melen Projesi'nin birinci etabı bugün tamamlanıyor.

DSİ Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İski Genel Müdürlüğü yetkililerinin Mart 2007'de Melen Projesi'ne ilişkin gerçekleştirdikleri toplantıda, Melen Suyu'nun 20 Ekim 2007 Cumartesi günü saat 16.59'da 130 kilometrelik boru hattı ile İstanbul'a akıtılması kararlaştırılmıştı. Bu yeni hızlandırılmış operasyona ise "Şafak Harekatı" adı verilmişti.

İSTANBUL'UN SU SORUNU 2040'A ERTELENDİ

Bu süre zarfında toplam 2 bin 850 işçi ile 4 milyon 275 bin saat, toplam bin 785 iş makinesi ile de 4 milyon 284 bin saat olmak üzere günde 3 vardiya çalışılarak proje başarı ile tamamlandı. Uzmanlar, Melen Suyu Projesi ile İstanbul'un su ihtiyacının 2040 yılına kadar karşılanacağını belirtirken, proje kapsamında ilk etapta İstanbul'un günlük su ihtiyacının 3'te birinin karşılanacağı bildirildi.

3 MİLYON KİŞİNİN SU İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Melen Suyu Projesi şehre günde 750 bin metreküp su sağlayacak. Projenin dört etabının da tamamlanmasıyla İstanbul'a ulaşacak yıllık su miktarı ise 1.1 milyar metreküp olacak. Bu miktar, 3 milyon İstanbullunun günlük su ihtiyacını karşılamaya yetecek. Melen Havzası üzerindeki "Büyük İstanbul İçme Suyu Projesi"nin temeli, 2001 yılında Sakarya'da atılmış, ancak 2009'da tamamlanması planlanan proje kuraklık nedeniyle 2007 yılına çekilmişti.

32.1 MİLYON YTL'YE MAL OLACAK

Proje kapsamında, İstanbul'a getirilen fazla su, belirli bölgelerde oluşturulan depolarda tutulacak. İhtiyaç halinde Avrupa Yakasına bu depolardan su aktarılacak. Suyu İstanbul'un Avrupa yakasına taşımak için Salacak-Sarayburnu Boğaz geçişinin kapasitesi, ek boru hattıyla artırılacak. 2007 sonunda bitmesi planlanan proje, 32.1 milyon YTL'ye mal olacak. 2012 yılında projenin dört etabının da bitmesiyle şehre Melen Havzası'ndan yılda 1.180 milyar metreküp ulaşacak.

RESMİ TÖRENE "REFERANDUM" ENGELİ

Bu arada, Melen Suyu Projesi'nin tamamlanmasına ilişkin Başbakan Erdoğan'ın katılımı ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilmesi planlanan tören ileri bir tarihe ertelendi. Yüksek Seçim Kurulu'nun 21 Ekim'de yapılacak referanduma ilişkin seçim yasakları nedeniyle ertelenen resmi törenin, önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve DSİ yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilmesi bekleniyor.

(ANKA)