kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mete Bey üç suikasti anlattı

Ali Kemal Erdem
Bombadan kurtulan ASALA lideri Toranyan'a, Mete Bey'in örgütlediği silahlı suikastten resmi korumaları yüzünden son anda vazgeçildi. Mete Bey daha sonra örgütün kurucularından Agopyan'ın peşine düştü..
Fransa'ya sızan Türk timinin ilk eylemlerinden biri Ara Toranyan'ın babasının evinin önüne bomba bırakılması olmuştu. Amaç zarar vermekten çok Toranyan'a bir mesaj vermekti. Ancak konan bombanın patlamaması üzerine Mete Bey mesajın bu sefer doğrudan Toranyan'ın kendine verilmesini kararlaştırdı. Ardından aracına konan bombadan kurtuldu, ancak kulağında arıza kaldı. Öldürülmesi konusunda alınan karar gereği takibe devam edildi. Bir suikast denemesi daha yapılmasına karar verildi. Bu sefer bomba değil silah kullanılacaktı. Fransa'ya sızmış Türk suikast timleri Toranyan'ı adım adım izliyordu. Çok dikkatli bir elemenin ardından seçilen tim üyeleri, zorlu deneylerden geçirilmiş ve gizlilik yemini ettirilmişti. Evinin civarlarında yerleşip her hareketleri izlenmeye başlandı. Mete Bey, bu eylemi şöyle anlatıyor: "Toranyan'ı market dönüşü susturmaya karar verdik. Ben Toranyan'ı evinin hemen karşındaki telefon kulübesinin önünde bekler gibi yapacak, çevreyi inceleyip uygun gördüğümde elimdeki gazeteyi kaldırarak operasyon emrini verecektim. Yerlerimizi aldık ve beklemeye başladık."

ALTI KİŞİLİK SUİKAST TİMİ
15 dakika sonra Toranyan ve yanındaki iki kişi marketten çıkarak eve doğru yürümeye başlar. Toranyan, alışveriş paketlerini taşımakta, diğer iki kişi yanında yürümektedir. Timdeki herkes nefeslerini tutmuş, gözleri liderlerinin koluna kitlenmiş, bir yay gibi duruyordu. Tim lideriyle birlikte altı kişi Toranyan'ı öldürmek için hazırlanıyordu. Ancak, Toranyan gittikçe yaklaşmasına karşın tim liderinin kolu bir türlü aşağıya inmiyor yani ateş talimatı vermiyordu. Toranyan ilerledi ilerledi ve kazasız belasız evinden içeri girdi. Liderlerinden vur emrini alamayan tim, onun emriyle olay yerinden uzaklaşıp buluşma yerlerine geçti. Mete Bey, yıllar sonra neden ateş talimatı vermediğini şöyle anlatıyor: "Ekibime 'neden ateş emri vermediğimi merak ediyorsunuz değil mi' diye sordum. Merak ettiklerini biliyordum. Haftalarca bu operasyona hazırlanmışlardı. Ve en fazla 10 saniye içinde her şey bitecekti. Markete giderlerken Toranyan'ın yanındaki iki kişinin özel korumaları olduğunu düşündüm önce. Sanırım sizde öyle düşündünüz diye sorduğumda onaylayarak başlarını salladılar. Dönüşlerinde beni rahatsız eden bir şey oldu.

PAKETE DİKKAT!
Marketten aldıkları paketleri Toranyan'ın kendisi taşıyordu. Oysa yanındakiler özel korumaları olsa paketleri en azından onlardan birinin taşıması gerekirdi. Toranyan'ın paketlerini yanındakilerden biri taşıtmadığına göre bunların özel koruma olamayacakları aklıma geldi birden. Bu nedenle emir vermeyerek operasyonu iptal ettim. Bu iki kişinin Paris Emniyeti'nce Toranyan'ın korumasına verilen sivil polisler olduğunu düşünüyorum dedim." Araştırılır. Gerçekten de tim lideri haklı çıkmış, Toranyan'ın yanındakilerin Fransız polisleri olduğu öğrenilmiştir. Tim lideri Mete Bey ateş emri vermeyerek iki Fransız polisinin ölümünü engellemiş, böylece Türkiye'yi Fransa'nın tepkisinden kurtarmıştı. Fransız polisinin koruması yüzünden Toranyan hedeften çıkarılır.