kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyanın en küçük radyosuna bir adım

Yeni Haber
Amerikalı bilim insanları, dünyanın en küçük radyosunu yapmaya bir adım daha yaklaştı.

Radyo dalgalarını sese dönüştüren ve bir insan saçının çapından binlerce kez küçük olan bir detektörü kamuoyuna gösteren California Üniversitesinden araştırmacılar, ilk kez nano-ölçekte bir detektörün çalışan bir radyo sistemi içinde gösterildiğini belirttiler.

Mikroskobik bir detektörü tam bir radyo sistemine dahil etmeyi başaran Peter Burke ve Chris Rutherglen adlı araştırmacıların karbon nano tüplerden yaptıkları elektronik parça, şu anki radyo teknolojisinde kullanılandan en az bin kez daha küçük.

Deneylerinde bir iPod'dan klasik müziği kablosuz olarak birkaç metre ötedeki bir hoparlöre ileten araştırmacıların bu çalışması, American Chemical Society's Nano Letters dergisinin gelecek ayki sayısında yayınlanacak.

"Akıllı toz" adı da verilen ve karbon nanotüplerden yapılan bu elektronik parçayla geliştirilecek "mikroskobik radyo teknolojisi" ile çok sayıda firmanın ilgilendiği belirtilirken, bu teknolojinin tıp, ticaret ve savaş endüstrisi gibi birçok alanda kullanılabileceği kaydediliyor.

AA