kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: Referanduma katılmayın

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 21 Ekim'de yapılacak referandumda Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün durumunun hukuki bir tartışma konusu olacağını savundu. Referanduma katılmama çağrısı yapan Baykal, kendisinin oylamaya katılıp katılmayacağına ilişkin sorulara net yanıt vermedi.

Baykal, CHP'li il, ilçe belde ve belediye başkanları ile Genel Merkez'de yapacağı toplantı öncesi güncel konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. TBMM'nin hükümete gerektiğinde askeri güç kullanılmasını öngören tezkereyi kabul ettiğini hatırlatan Baykal, kararın çıkmasını olumlu bulduklarını söyledi. Baykal, "Sadece Meclis'in kararı yetmez, bu kararın arkasında Türkiye'nin bütün basınıyla medyasıyla, iş dünyası ile tam bir dayanışma içinde olduğunu göstermesine ihtiyaç var. Bu Türkiye'nin kararlılığının ve terörle mücadele konusunda gerekeni yapma anlayışının doğru yönlendirilmesine yardımcı olacaktır" dedi.

TBMM'nin aldığı karara CHP olarak tüm desteklerini verdiklerini söyleyen Baykal, toplumun bütün kesimlerinin Türkiye'ye yönelik terörün bertaraf edilmesinde her türlü girişime hazır olduğunu dünyaya göstermesi gerektiğini belirtti. Tezkere kararının çıkmasının ardından henüz bu konuda tatmin edici tablonun ortaya çıkmadığını savunan Baykal, Irak Dışişleri Bakanının PKK'ya Irak'tan çekilmeleri yönündeki çağrısını da eleştirdi. Baykal şöyle dedi:

"Irak'lı Dışişleri Bakanının yaptığı PKK'ya Irak'ı terk edin çağrısı Türkiye'nin aldığı bu Meclis kararının cevabı olarak kabul etmek mümkün değildir. Tezkereden sonra da Irak Dışişleri Bakanı PKK'dan Irak'ı terk etmesini talep etmektedir. Konu, böyle rıza ve talep noktasında ele alınabilecek konumda değildir. Irak'lı yetkililer PKK'nın Irak'tan çıkarılmasını onların yetkisine bırakmadan önlemi alma kararlılığı içinde olduğunu görmemize ihtiyaç vardır. Hele Türkiye'de toplumumuzun PKK'nın Kuzey Irak'ı terk etme ricası karşısında memnuniyet ifade etmesini hayretle karşıladığını belirtmeliyim. Ne istediğimizi herkese çok iyi anlatmamız lazım. Konu rica ve talep noktasının ötesinde olduğunu anlatmayı başarmamız lazım."

MUHATAP ABD, IRAK VE KUZEY IRAK YÖNETİCİLERİDİR

Meclis'in aldığı kararın muhatabının ABD, Irak ve Kuzey Irak yetkilileri olduğunu ifade eden Baykal, tezkerenin PKK ile Türkiye arasında tercihe zorladığını belirtti. Baykal, "Bu tezkere eğer sahiplenilir, savunulur ve anlatılır ise ben inanıyorum ki bir askeri çatışmaya gerek kalmadan konunun çözülmesi mümkün olur" diye konuştu.

BUSH'UN AÇIKLAMALARI

Deniz Baykal, ABD Başkanı Bush'un tezkerenin kabul edilişinden hemen sonra bir açıklama yaparak, Türkiye'nin asker kullanmaktan uzak durmasını talep ettiğini hatırlattı. Baykal, şöyle dedi:

"Bush'un bu duyarlılığını ben PKK'nın terör örgütü olarak yaptığı faaliyetler sırasında görmek isterdim. Ne yazık ki Amerikan Başkanı PKK'yı etkisizleştirme konusunda sergileyebilmiş değildir. Türkiye'nin askeri bir müdahaleden uzak durmasını isteyen herkesin yapması gereken şey PKK'yı etkisiz kılmaktır. PKK'yı etkisiz kılma konusundaki ihmal, Türkiye'nin görevi üstlenmesi sonucunu doğuracaktır. Bunu biz tercih etmiyoruz, ama artık tablo buraya gelmiştir."

GÜL'ÜN DURUMU TARTIŞMAYA AÇILIR

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 21 Ekim'de yapılacak referandumun bir "hukuk garabeti" olduğunu söyledi. Baykal, "Bir tepkinin hukuk kuralları ihlal edilerek bir siyasi dayatma biçiminde halkın önüne getirilmesi şeklinde kendisini göstermiştir. Bu referandumun tutar bir tarafı yoktur" dedi.

Seçilmiş bir Cumhurbaşkanı bulunduğunu belirten Baykal, "Şimdi alelacele milleti tekrar sandığa götürerek bir karar almaya çalışmak yeni hukuki sorunları, seçilmiş olan Cumhurbaşkanının hukuki konumu dahil olmak üzere yeni tartışmaları tahrik edecektir" dedi.

Referandumdan sonra Meclis tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanının durumunun tartışmaya açık hale geleceğini savunan Deniz Baykal şunları söyledi:

"Geçici 18 ve 19. maddelerin referandumdan çıkarılmış olması Cumhurbaşkanının göreve devam imkanını hukuken bulmasını sağlamaya yeterli olmayacaktır. Tam tersine yeni bir hukuki tartışma açacaktır. Çünkü Anayasa yeni bir ilke koyacak. Artık Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı şu andan itibaren halk oyuyla seçilir. Seçilmiş olan Cumhurbaşkanının göreve devam edeceği ile ilgili bir geçici madde var mı? Yok. Cumhurbaşkanının seçilmesinin temel dayanağı değiştiği halde, daha önce seçilmiş olanın göreve devam edip etmeyeceği ile ilgili bir düzenleme ihtiyacı var. Bu düzenleme yapılırsa ancak, göreve devam edebilir."

Vatandaşları referandum oylamasına katılmamaya çağıran Baykal, gideceklerin ise hayır oyu vermesini istedi. Baykal, kendisinin oylamaya katılıp katılmayacağına ilişkin soruya ise net yanıt vermedi. Baykal, "Bu garabete, bu saçmalığa milleti alet etme dayatmasını çıkmaza sokmak zorundayız. İktidara bir demokrasi dersini millete istediği zaman istediği şekilde kullanamayacağını millete saygı göstermesini göstermeliyiz" diye konuştu.

Baykal, 21 Ekim'de yapılacak referandum oylamasına katılıp katılmayacağına ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi:
"Öyle anlaşılıyor ki Pazar günü sizlerle hava da iyi olursa, bunu birlikte tespit etme durumu olacaktır. Ben vatandaşlarıma durumları uygunsa gidip hayır oyu kullanmaların, değilse hiç kendilerini yormamalarını bunun saygıdeğer bir demokratik tepki olduğunu bir sivil tepki olduğunu hatırlatmak istiyorum. Gidip hayır oyumuzu kullanabiliriz. Bunların hepsi aynı derecede geçerlidir. Ama bu şeye alet olmamak lazım."
Baykal, oylamaya katılmayanlara herhangi bir ceza verilemeyeceği söyledi.

(ANKA)