kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İMKB yüzde 2.87 geriledi, ABD'de sarsıntı sürüyor

Mortgage finansmanı yapan şirketlerin ABD'de kârlarının azalması piyasaların moralini bozdu. En çok değer kaybı İMKB'de gerçekleşti..
Dünya borsaları dün ABD'de kredi ve konut piyasalarındaki belirsizlikten kaynaklı kar uyarıları ile geriledi. ABD'nin ikinci büyük bankası Bank of America'nın üçüncü çeyrekte yüzde 31 düşen net kâr açıklaması ardından borsalar kayıplarını artırdı. En çok düşen borsa ise İMKB-100 Endeksi oldu. Borsa dün yüzde 2.87 düşerek, 56 bin 268 puana geriledi. Borsada işlem hacmi 2.3 milyar YTL oldu. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bölgesel ekonomilere ışık tutan raporunda ekonomik yavaşlamanın vurgulanması sonrası Fed'in faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ile dolar uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam etti. Euro/dolar paritesi 1.4293 dolara kadar yükselerek rekor seviyelere çıktı. Dolar dün bankalararası piyasada 1.2039-1.2101 YTL arasında işlem gördü. 5 Ağustos 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi ise yüzde 15.91'e geriledi.

LONDRA YÜZDE 1 DÜŞTÜ
Londra Borsası yüzde 1 değer kaybederken, ABD borsaları da ekside açıldı. Gelişmekte olan ülke borsaları da ABD'den gelen kâr rakamlarından olumsuz etkilendi. Rus Interfax Endeksi yüzde 1.29 değer kaybederken, Brezilya'nın Bovespa Endeksi yüzde 1.56 düştü. Piyasalardaki bozulmayı ABD piyasalarına gelecek satışın öncüsü olarak değerlendiren TEB Portföy Yöneticisi Saltık Galatalı, ABD'de düşük gelirlilere yönelik konut kredilerinde yaşanan dalgalanmanın hâlâ belirsizliğini koruduğunu ve piyasaların gelen kâr uyarıları ile endişelendiğini belirtti. Uzmanlar, ABD'den gelen her kâr açıklaması ile piyasaların yeniden risk ayarı yaptığına dikkat çekti.