kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ahmet Zorlu

Zorlu 'güneş'e yatırım yapıyor

HACER GEMİCİ
Zorlu Grubu, Vestel City'de güneşten ucuz elektrik üretmek üzere AR-GE çalışmalarına başladı. Projede büyük yol alan Zorlu, güneş ısısıyla su buharından elektrik üretecek bir panel yapacak..
Denizbank'ı sattıktan sonra enerji alanındaki yatırımlarına ağırlık vereceğini açıklayan Zorlu Grubu'nun patronu Ahmet Zorlu, yüzünü güneşe döndü. Manisa'daki Vestel City'de aylardır yürütülen ve güneş enerjisinden daha ucuz maliyetle elektrik üretme projesinde ciddi yol alan Vestel Grubu, geliştirdiği projesini geçtiğimiz aylarda 'enerji bürokrasisine' özel bir tanıtım yaparak sundu. Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, güneşten elektrik elde etmek üzere yeni bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını doğrulayarak, "Bir yerlere geldik. Güneş enerjisinden elektrik üretmenin maliyetini ciddi anlamda düşürüyoruz. Bu bir süre sonra netleyecek. Bunun için çalışan bir takımımız mevcut. Ancak tabii daha gidilecek yolumuz var. Güneş enerjisinden buhar üretiyoruz ve ondan da elektrik elde ediyoruz. Aslında bu sistem dünyada var ama burada amaç ucuza mal etmek" dedi.

GÜNEŞİ TAKİP EDEN AYNALAR
Zorlu'nun ucuza mal etme yolunda önemli yol aldıklarını söyledi güneşten elektrik üreten sistemin ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nde çöllerde kullanılan güneş enerji santrallerine benzediği ifade ediliyor. Edinilen bilgiye göre Zorlu'nun 10 metreyi bulan söz konusu mini santrallerinde yarım ay şeklindeki parabol aynalar bulunuyor ve bu aynalar güneşin yönüne göre hareket ediyor. Ortasından bir cam çubuğun geçtiği bu sistemden buradan geçen su buhara çevriliyor ve buhardan elektrik üretiliyor. Şimdilik söz konusu mini güneş santralinin bir apartmanın elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeyde üretim yapabildiği ifade ediliyor. İddialara göre Zorlu, güneş enerji sistemlerini tanıtımını önümüzdeki yıl yapmayı planlıyor.