kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Faiz dışı fazla % 5.5'e çekildi

Okan MÜDERRİSOĞLU-Hazal ATEŞ
Türkiye ekonomisinin 2008 yılı bütçesinde son 5 yıldır mali disiplinin temel kriteri olarak görülen yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla yüzde 5.5'e çekildi Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Yüzde 6.5 sihirli bir sayı değil. Türkiye'nin gelişmesine göre faiz dışı fazlada değişik hesaplama yapabiliriz" dedi ..
Seçim yılının ardından hazırlanan 2008 Bütçesi'nde, 5 yıldır mali disiplinin çıpası haline gelen yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefine ince ayar çekildi. Hükümet 2008 için program tanımlı faiz dışı fazla hedefini 1 puan indirerek yüzde 5.5'e çekti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Yüzde 6.5 sihirli bir sayı değil" dedi. 2008'de GSMH'nin 716.5 milyar YTL olması öngörüldü. Gelecek yıl kişi başına milli gelir 7 bin dolar, büyüme yüzde 5.5, TÜFE yüzde 4 olarak hedeflendi. 2008 bütçesi 222.3 milyar YTL, vergi geliri 171.2 milyar YTL olacak. 2008 Bütçesi önceki gece TBMM'ye sunuldu. Maliye Bakanı Unakıtan ise dün düzenlediği basın toplantısında bütçenin detaylarını açıkladı. Mali disiplinin kalitesi, vergi ayarlamaları ve kamu zamları konusunda soru yağmuruna tutulan Unakıtan, önceki yıllardan farklı olarak açık yanıtlar vermekten kaçındı, "Devlet zam yapacağım demez, yapar" mesajıyla dikkati çekti. Bütçenin anayasal zorunluluk olarak Meclis'e sunulduğu ancak IMF ile 7. Gözden Geçirme Çalışması'nda nihai mutabakata varılmadığı ve görüşmelerin Washington'daki IMF-Dünya Bankası Toplantıları'nda süreceği belirtildi.

IMF BAŞKANI FDF İÇİN UYARMIŞTI

IMF Başkanı Rodrigo Rato, faiz dışı fazla (FDF) oranının düşürülmemesi gerektiğini söylerken Maliye Bakanı Unakıtan dün şu değerlendirmeyi yaptı: "Yüzde 6.5 sihirli bir sayı değil. İlla bu olacak diye bir şey yok. Türkiye'nin gelişmesine göre faiz dışı fazlada değişik hesaplama söz konusu olabilir. Bazen yüzde 5.5 olur, bazen 5 olur, bazen 6 olur. Bu sene yaptığımız hesaplamalara göre, Türkiye'nin yüzde 5.5 faiz dışı fazla vermesi Türk ekonomisi için oldukça iyi bir hedeftir. Bu hedefi daha önceki yıllar gibi tutturacağımıza inanıyorum. IMF olsa da olmasa da Türkiye'nin iki önemli önceliği bulunuyor. Bu da mali disiplin ve yapısal reformlar. Faiz dışı fazla rakamı ikincil öneme sahip. Türkiye ister IMF ile birlikte olsun ister Avrupa Birliği ile birlikte olsun veya olmasın bu iki prensipten ayrılamaz."

PETROL FİYATI 71 $'DAN HESAPLANDI

2008'de brüt bütçe geliri 221.1 milyar YTL olacak. 16.6 milyar YTL vergi iadesi düşüldükten sonra 204.5 milyar YTL net gelir tahsil edilecek. Türk halkı 2008'de 171.2 milyar YTL'si vergi ödeyecek. Tahmini petrol fiyatı ise 71 dolar hesaplandı.
Haberin fotoğrafları