kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, San Sebastian'daki üretim tesislerinde düzenlenen törenle ilk hızlı trenini CAF Genel Müdürü Andres Arizkorreta Garcia'dan teslim aldı.

Ankara-İstanbul'u 3 saate indirecek trenimiz yolda

OLCAY AYDİLEK
Türkiye'nin yaklaşık yarım yüzyıllık hızlı tren düşü, gerçeğe dönüştü. İlk seferine gelecek yılın ortasında başlayacak tren kasım ayında Kapıkule'den gelecek..
Türkiye'nin yaklaşık yarım yüzyıllık hızlı tren düşü, gerçeğe dönüşüyor. Ankara-Eskişehir hattında gelecek yılın ortasından itibaren sefere başlayacak olan hızlı tren, üretici firma İspanyol CAF'tan dün teslim alındı. Saatte, 250 kilometre hız yapacak olan tren, kasım ayının ilk haftasında Türkiye'de olacak. Hızlı tren için 40 yıl önce yola çıkan Türkiye, bu düşünü adım adım gerçekleştiriyor. Ankara-Eskişehir hattında 303 kilometreyi bulan hızlı trenin deneme seferleri sürerken, Türkiye için dün tarihi bir gün daha yaşandı. Türkiye'nin, Ankara- Eskişehir hattında sefere konulacak olan ileri teknoloji ürünü ilk hızlı treni, İspanya'nın San Sebastian'ın Beasain kasabasında TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın katıldığı törenle teslim alındı. Karaman, Türkiye'nin dünyanın 8'inci, Avrupa'nın da 6'ncı hızlı tren işletilen ülkesi konumuna geldiğini kaydetti. Ankara- Konya hızlı tren hattının inşaat çalışmalarının da devam ettiğini anımsatan Karaman, "Trenler şehirleri birbirine banliyö haline getirebiliyor. Hızlı trenin işletmeye alınmasıyla Ankara, Eskişehir, Adapazarı gibi yakın şehirler birbirine banliyö haline gelecek ve insanlar taşınmaya gerek kalmadan, evlerine ve işlerine günlük gidip gelebilecekler. Bu da yolculukları artıracak" dedi.

17.5 MİLYON DOLAR
Türkiye'nin ilk hızlı treni, 17.5 milyon Euro'ya mal oldu. 2008 yılının nisan ayında teslim alınacak olan aynı özelikteki ikinci tren de 17.5 milyon Euro'ya çıkacak. Ankara- Eskişehir hattında ticari işletmeciliğin 2008 yılının ikinci yarısında başlaması hedefleniyor. CAF, TCDD'nin 2005 yılında ihale ettiği 10 hızlı trenin ilkinin teslimini de 28 Şubat 2009'da yapacak. Kalan 9 tren de birer ay arayla gelecek. Son tren, 2009 yılının kasım ayında Türkiye'de olacak. Bu arada TCDD, Ankara-İstanbul arasında işletmeye konulacak hızlı trenin bilet fiyatını belirlemek için bir saha araştırması yaptı. Araştırma, 4 bin 352 yolcuyla yüz yüze yapılan görüşmelerle gerçekleştirildi. Buna göre, yolcuların yüzde 52'si, Ankara-İstanbul arası bilet fiyatının 45 YTL olmasını istedi.
Haberin fotoğrafları