kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Adrese teslim ihaleye suç duyurusu

Yeni Haber
Emniyet birimlerinin Enerji Bakanlığı'na dönük operasyonu sürerken, Bakanlığın iki gün önce BOTAŞ hakkında suçduyurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

Bakanlık, Çorum kompresör istasyonu başta olmak üzere bazı doğalgaz dağıtım hattı yapım işleri ihalelerinde, belli şirketleri tarif eden şartnameler hazırlandığını belirledi. Bu nedenle Bakanlık şartnameden sorumlu olan BOTAŞ personeli hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mayıs ayından itibaren BOTAŞ'taki ihaleleri mercek altına alan Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, raporunu tamamlayarak yargıya intikal ettirdi. Hazırlanan raporda, BOTAŞ'ın yurtiçi doğalgaz dağıtım hattı yapım işleri için yaptığı bazı ihalelerde usulsüzlük belirlendi. Söz konusu ihalelerin şartnamelerinde bazı şirketlerin tarif edildiği sonucuna ulaşıldı.

ÇORUM KOMPRESÖR İSTASYONU İHALESİ YAKTI

Şaibeli ihaleler arasında Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edilen Çorum kompresör istasyonu ihalesinin de bulunduğu öğrenildi.

Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu, bu bulgularla, ihaleye fesat karıştırma gerekçesiyle, şartnamelerden sorumlu BOTAŞ personeli hakkında iki gün önce suç duyurusunda bulundu. Bakanlık suç duyurusunun BOTAŞ yöneticilerini kapsamadığı, ancak Savcılık incelemesi sonucu, şartnamede şirket tarifi için talimat verildiği saptanırsa yöneticilerin de bu kapsama girebileceği bildirildi.

ŞARTNAMEDE ABD'Lİ ŞİRKET TARİFİ

Suç duyurusuna konu olan Çorum kompresör istasyonu yapım ihalesini Öztaş kazanmıştı. Dünya Bankası kredisi ile gerçekleştirecek ve Mavi Akım'dan daha fazla gaz alınarak, İstanbul'a bu hattan gaz akışını sağlayacak olan istasyonun yapım ihalesinde beş teklif alınmıştı. Beş tekliften dördünde ABD'li Solar firmasından tirbün alınması öngörülmüştü. Ardından şartnamenin sözkonusu firmadan tirbün alınmasını sağlayacak özel düzenlemeler içerdiği iddiaları gündeme gelmiş, bunun sonucunda da Kamu İhale Kurumu ihaleyi iptal etmişti.

(ANKA)