kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bu sezon portföy çantalar, günlük hayatta da kullanılıyor.

Vücuda göre çanta

ESRA ÇORUH
Jean alırken vücudunuza uygun olmasına dikkat ediyorsunuz. Peki çantanızın da boyunuzla ve kilonuzla orantılı olması gerektiğini biliyor musunuz?..
1- Büyük boy çantaların moda olduğunu biliyorum. Ancak minyon bir tipim var, sizce büyük çantalar bana uygun olur mu? (Mihriban M.-İzmir)

Minyon kadınlar için çantanın boyutu çok önemli. Sizin için büyük boy çantanın uygun olmadığını söylemek lazım. Yeni sezonun modası dev boyutlar olsa da bu modaya çok özenmemeniz gerektiğini belirtelim. Büyük çantalar, vücudunuzla orantısız duracaktır. Çantanın ölçüleriyle boyunuzun ters orantılı olması gerekir; sizin için en uygun çanta boyu, küçük olanlar. Üstelik yeni sezonda portföy tipi el çantaları çok moda. "Elimde çanta taşımaktan hoşlanmam," diyorsanız, küçük boy omuzda biten çantaları da tercih edebilirsiniz. Bunların da farklı renk ve model seçenekleri var.

2- Büyük beden ölçülerine sahibim. Ve nasıl çanta kullanacağımı da tam bilmiyorum. Sizden benim gibi büyük beden olanlar için çanta öneriler bekliyorum. (Gülay L.-Antalya)

Sizin vücut ölçünüz için en uygun çanta tipi, eni geniş olan 'hobo' tipi çantalar. Yani yumuşak deriden, büyük ve geniş olan heybe tipi çantalar. Bu tip modeller vücut ölçülerinizle orantılı duracaktır. Uzak durmanız gereken çantalar ise küçük boyda olanlar. Çünkü sizi küçük çantalar daha da geniş gösterecektir. Ayrıca kola asılan uzun saplı çantalar da sizi olduğunuzdan daha geniş gösterir. Kullanacağınız çantanın sapınında kısayla orta boy arasında olmasına özen gösterin. Ayrıca son olarak aynaya baktığınızda, çantanız kıyafetinize de uyuyorsa, doğru çanta seçmişsiniz demektir.


3- Yuvarlak hatları olan biriyim. Hatta geniş bir basenim var. Yuvarlak hatlarımı nasıl bir model çantayla gizleyebilirim? (Ayşegül K.- İstanbul)

Basenlerinize dikkat çekmek istemiyorsanız, uzun saplı çantalardan kaçınmalısınız. Elde taşınan, kısa saplı modeller sizin için uygun olacaktır. Böylece vücudunuzun alt belgesine dikkat çekmemiş olursunuz. Ayrıca hobo modeli yumuşak çantalar da sizin ölçüleriniz için uygun. Uymanız gereken en önemli kural, çok büyük ya da çok küçük boydaki çantalardan uzak durmanız gerektiği...

4- 50 kilo ve 1.77 boyundayım. Ne tip çantalar kullanmalıyım? (Berrin H.- Adana)

Çok şanslısınız. Çünkü sizin ölçülerinizdeki birisi için her şekilde çanta uygun. İster büyük boy hobo modellerini ister kısa saplı çantaları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak çok küçük çantalar sizi daha da uzun göstereceği için bu modellerden uzak durabilirsiniz.

5- Özellikle deri ve tasarım çantalar çok pahalı. Ama kaliteli çanta satın almaya önem veriyorum. Çanta alırken nelere dikkat etmek gerekir? (Belgin R.-İstanbul)

Çanta, kıyafeti tamamlayan en önemli aksesuarlardan biri. O yüzden araştırarak, kendinize uygun şık ve kullanışlı bir çanta seçmelisiniz. Çanta alışverişinizi yaparken, ilk gördüğünüz çanta yerine mümkün olduğunca çok seçenek gördükten sonra karar verin. Çantayı bir jean alıyor gibi deneyin; ayna karşında nasıl göründüğünüze bakın. Alacağınız çanta bir sonraki sezon demode olabileceği için trendy modellere bir sürü para yatırmayın. Seçeceğiniz çantanın fonksiyonel olmasına da dikkat edin. Eğer çocuğunuz varsa, pratik olmasına veya cep bilgisayarı taşıyorsanız onu koyabileceğiniz gözleri olmasına dikkat edin. Ayrıca üzerinde durulması gereken en önemli noktalardan bir diğeri de çantanızın vücut ölçülerinizle doğru orantılı olması... Örneğin büyük boy ve yumuşak deriden yapılan yuvarlak hatlı çantalar, ince ve uzun figürlerde güzel duruyor. Kısa ve minyon biriyseniz, dikdörtgen bir el çantası size daha uygun olacaktır. Genel olarak şu kurala uyabilirsiniz; figürünüz ne kadar yuvarlak hatlıysa, çantanızın şeklinin daha kalıplı olmasına özen gösterin. Çantanın boyunun da nasıl olduğu çok önemli. Eğer çantanız basende bitiyorsa, baseninizi daha geniş gösterebilir. En çekici çanta boyu, genellikle belde biten çantalardır. Bu boydaki çanta, beli daha ince gösterir.
Haberin fotoğrafları