kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

First Lady yufka açtı

Yeni Haber
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Ankara ziyaretinin ikinci gününde TBMM Başkanı Köksal Toptan ile bir araya gelirken, eşi Esma Esad Ankara'nın Çubuk ilçesine geldi.

* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ..

Çubuk ilçesinin girişinde, üzerinde Türk ve Suriye bayrakları bulunan Türkçe ve Arapça, ''Hoş geldiniz, şeref verdiniz'' yazılı pankartlarla karşılanan Esma Esad, Aşağı Çavundur köyünü ziyaret etti.

Köy girişinde Çubuk Kaymakamı Mustafa Güler, eşi Nuray Güler, Belediye Başkanı Adem Tuğluca ve eşi Günnur Tuğluca tarafından karşılanan Esad'a, çocuklar tarafından çiçek verildi.

Ellerinde Türk ve Suriye bayrakları bulunan ilköğretim okulu öğrencileri, Esad'a sevgi gösterisinde bulundu. Öğrencilerle bir süre sohbet eden Esad, kaçıncı sınıfta okuduklarını, en çok hangi dersi sevdiklerini sorarak, bazı öğrencilere de matematik problemleri yöneltti. Köylü kadınlar tarafından da büyük ilgiyle karşılanan Esad, ''Sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum'' dedi.

Daha sonra Köyevine giren Esma Esad, burada Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerince yapılan el işleri sergisini gezdi. Merkezin çalışmaları hakkında bilgi alan Esad, bir dokuma tezgahının başına geçerek, halı dokudu.

Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri, Esma Esad'a kendi elleriyle yaptıkları yöresel yemeklerden ikram ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Köyevininin önüne kurulan kıl çadıra geçen Esma Esad, burada hazırlanan kahvaltı masasına oturdu. Yaprak sarması, bal, tereyağı, peynir ve ev baklavası bulunan masada Kaymakam Güler ve Belediye Başkanı Tuğluca ile sohbet eden Esad, çadırda pişirilen sıcak gözlemenin tadına bakarak, çay içti.

İlköğretim öğrencilerinin sunduğu halk oyunlarını izleyen Esma Esad, daha sonra gözleme yapan kadınların yanına geçerek, oklava ile yufka açtı. İlk denemesinde başarısız olan Esad, ikinci denemesinde yufkayı açmayı başardı. Gözlemenin pişirilişi hakkında da bilgi alan Esad, köylü kadınlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ziyaret sırasında Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, Esma Esad'a üzeri seramikle kaplı, çini işlemeli ibrik ve gümüş telle işlenmiş ''tel kırma'' olarak adlandırılan fular hediye ederken, ayrıca evinde yemesi için bir bidon Çubuk turşusu verdi.

Daha sonra köy evine 200 metre mesafedeki Çubuk Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezine yürüyerek giden Esma Esad, yolda kendisini karşılayan kadınlarla sohbet etti.

İlçedeki turşu üretimi hakkında Esad'a bilgi veren kadınlar, bu yıl kuraklık nedeniyle çok az mahsul aldıklarını belirterek, yaşadıkları sorunu dile getirdi. Esma Esad, Suriye'de de kuraklık yaşandığını söyleyerek, ''Allah bizlere yağmur göndersin diye dua ediyoruz'' dedi.

Çubuk Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezinde eğitim gören zihinsel engelli çocuklarla okulun yemekhanesinde bir araya gelen Esad, tüm çocuklarla tek tek ilgilendi ve durumları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Zaman zaman çocuklarla da sohbet etmeye çalışan Esad, okul hakkında yetkililer ve öğretmenlere çeşitli sorular yöneltti.

Esma Esad, okuldaki ziyaretinin ardından vatandaşların alkışları arasında köyden ayrıldı.

Esad'ın ziyaretini Suriye devlet televizyonu da takip etti.

AA