kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeni nesil alarm çanları: SMS mesajı ve Facebook

29.09.2007
Amerika'da Virginia'da bir öğrencinin, 32 öğrenciyi katlettikten sonra intihar etmesiyle sonuçlanan trajik olaydan ders çıkaran kampüsler, okulların yeniden açıldığı bugünlerde yeni acil durum sistemleri deniyor.

Önceki gün, New York'taki St John Üniversitesi'nin kampüsünde, bir öğrenci elinde tüfeğiyle yürümeye başladıktan 18 dakika sonra, üniversite acil durum birimi 20 bin öğrencisinin cep telefonlarına alarm SMS mesajı göndermişti bile.

Queens'in bu ünlü Katolik üniversitesi, bu yeni alarm mesajı sistemini son aylarda kuran 250 üniversiteden biriydi. St. John Üniversitesi Rektör Yardımcısı James Pellow, "Bu yeni teknolojinin bu kadar kısa sürede lazım olduğu ilk anda bu kadar hızlı sonuç alması, hepimizi çok şaşırttı" diye sistemden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Geçen hafta içinde Wisconsin Üniversitesi'nde, intihara meyilli bir silahlı saldırgan belirdiğinde de üniversite yönetimi kampüs içindeki herkese anında e-mail göndermiş ayrıca ünlü sosyal iletişim sitesi Facebook'a anında alarm ilanı konulmuştu. New York ve Wisconsin'daki her iki olayda kimsenin burnu kanamadan kontrol altına alınırken, öğrencilerin yönlendirilmesi ve anında bilgilendirilmesi de herhangi bir paniğin doğmasına engel olmuştu.

St. John Üniversitesi'nde kurulan sistem, acil durumlarda, uyarı mesajını sadece cep telefonlarına göndermekle kalmıyor, yurtlardaki ve sınıflardaki dijital panolara, kampüsteki bütün bilgisayarlara, çağrı cihazlarına, PDA'lara da gönderiyor. St John Üniversitesi'nin gönderdiği, "Güvenlikten; Kampüste tüfekli bir adam var. İkinci duyuruya kadar binanızdan ayrılmayın. Şüpheli kontrol altında ancak, her şeyden emin olununcaya kadar lütfen bekleyin" şeklindeki mesaj, o kadar kısa sürede gönderilmişti ki, şüpheliyi yakalamaya yardım eden öğrenci, şüphelinin üzerine atlarken, mesajın titreşimini cebinde hissettiğini kaydediyor.

New York Emniyet Müdürü Ray Kelly de genç kuşağın yeni nesil iletişim konusundaki donanımına dikkat çekerek, acil durumlarda bu tür teknolojik imkânlardan yararlanılmasının sonuçlarının çok olumlu olduğunu ifade etti. Pew araştırma kuruluşu tarafından 2006 yılında yapılan bir kamuoyu yoklamasında, 18-29 yaş arası gençlerin yüzde 70'inden fazlasının cep telefonu sahibi olduğu ve bunların yüzde 92'sinin telefonunu SMS mesajlaşmasına açık olduğu belirlenmişti.

CHA