kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

DTP’den tezkere sorusu: "Habur kapanacak mı? "

Yeni Haber
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, parti olarak sınır ötesi harekata karşı tutumlarını, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a yönelttiği yazılı soru önergesinde de sürdürdü.

Kaplan, sınır ötesi harekatın yolaçabileceği sorunları dile getirerek, AİHM'e binlerce kişinin başvurabileceği tehditinde bulundu.

Kaplan, "Habur sınır kapısını kapatmayı düşünüyor musunuz? Tezkere mağduru olacak iki milyon aile için ne tür bir önlem almayı düşünüyorsunuz? Habur sınır kapısında çalışan şöfor esnafının bu mağduriyeti dikkate alınarak vergileri için bir af düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Kaplan, Habur sınır kapısının Türkiye'nin Irak'a açılan en büyük kapısı olduğunu ve 7-8 milyar dolar ihracat ithalat potansiyeli olan "Irak federe devleti" ile ilişkilerin son yıllarda operasyon kaygılarıyla zayıfladığını belirtti.

DTP'DEN AİHM TEHDİTİ

Kaplan, Meclis'ten tezkere kararı çıkması ile birlikte şoförlerin ve esnafın iki yıldır yaşanan durgunluk ve sınırlamalardan sonra kaygı içinde olduklarını ifade etti. Kaplan, Türkiye'yi AİHM'de açılabilecek davalar konusunda uyararak, şunları söyledi:

"Kuzey Irak ve Irak federe devletinde 960 üzerinde Türkiye'den giden şirketin çalıştığı ve bu nedenlerle ekonomik dar boğaza girdiği söylenmektedir. Kuzey Irak'a yapılacak olası bir operasyon için tezkere kararı alındığına göre, orada Türkiye'den giden 960 şirketin hak ve güvenceleri nasıl sağlanacaktır. Yarın bu şirketlerin mülkiyet haklarının ihlali durumunda, AİHM mağdur iki milyon aile ile birlikte başvurmaları olasılığı bulunduğuna göre, herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?"

(ANKA)