kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Esad’ların iki ziyareti arasındaki 5 fark

Yeni Haber
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile eşi Esma Esad'ın son üç buçuk yıl içinde iki kez gerçekleştirdiği Ankara ziyaretleri arasındaki farklar dikkat çekti.

İki ziyaret arasındaki dikkat çeken farklar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ilk resmi devlet başkanı statüsündeki konuğunu ağırlarken, bundan sonra resmi konuk ağırlamada izleyeceği yol konusunda da önemli ipuçları vermiş oldu.

Esad çifti, 6 Ocak 2004'te 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak 57 yıl sonra Türkiye'ye gelen ilk Suriye Cumhurbaşkanı olmuştu. Ankara temaslarının ardından bugün İstanbul'a geçen Esad çiftinin iki ziyareti arasında bazı temel farklar dikkat çekti.

FARKLAR

EMİNE ERDOĞAN EŞLİK ETTİ: 2004'te Esma Esad'ı 10. Cumhurbaşkanı Sezer'in eşi Semra Sezer ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın eşi Belma Yalman ağırlamış ve eşlik etmişti. Diğer komutan eşlerinin de yer aldığı ziyaretlere Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan katılmamıştı. Esma Esad'ın 2004'teki ziyaretleri sırasında Semra Sezer'in katılamadığı programlarda Esad'a, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in eşi Perihan Tüzmen eşlik etmişti. Esma Esad'ın son ziyaretindeki programlarda komutan eşleri yer almadı.

Ancak son ziyarette Esad'ın ziyaretlerinin Hayrünnisa Gül'ün katılmadığı programlara Emine Erdoğan da katıldı. Hatta Emine Erdoğan ve konuk first lady, masa hokeyi, golf ve bilardo gibi oyunlar oynadı.

DIŞİŞLERİ KONUTUNDA EŞLİ YEMEK: Esadların son ziyaretinde, konuk devlet başkanına, diplomatik gelenekler uyarınca Cumhurbaşkanı ve eşi tarafından yemek verildi. Yemeğin Dışişleri Konutu'nda verilmesi, Çankaya Köşkü'nde "türbanlı yemek daveti" görüntüsünün önüne geçilmesi olarak yorumlandı. Ancak ertesi gün yapılan resmi karşılama sırasında Hayrünnisa Gül, Esma Esad ile Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi. Bu ziyaretle, ilk kez bir konuk devlet başkanı ve eşi onuruna Dışişleri Konutu'nda yemek verilmiş oldu, ilk kez Çankaya Köşkü'nde türbanlı evsahibi karşılama yaptı.

BAYKAL'IN YABANCI CUMHURBAŞKANI NEZDİNDE İLK PROTESTOSU: Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt Roma'da, önceden planlanmış programları, Anamuhalefet Partisi CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal ise Gül'ün etkinliklerini protesto edeceğini daha önce açıkladığı için İzmir'deki bir programı nedeniyle Köşk'teki eşsiz yemeğe katılmadılar. Önceki ziyarette ise Baykal Köşk'teki yemek davetlerine katılmıştı.

BU ZİYARET DAHA SADE: Esadların 2004'teki ziyareti, Suriye'den Türkiye'ye 57 yıl aradan sonra yapılan ilk ziyaretti. Bu nedenle ziyaret görkemli olmuştu. 2 uçakla Ankara'ya gelen Suriye heyetinde, Türkiye'deki defilde podyuma çıkacak 7 manken de yer almıştı. Son ziyaret ise daha sade oldu. Yine kalabalık bir heyetle Türkiye'ye gelen Esad, bu kez beraberinde Suriyeli bazı işadamlarını getirdi.

ÖNCEKİ CUMHURBAŞKANINI ZİYARET: Beşar Esad, iki ülke arasındaki ilişkilerde en önemli dönemlerden biri olarak görülen günlerde Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olan Ahmet Necdet Sezer'i de unutmadı. Sezer'in Şam ziyaretinde görkemli karşılama töreni gerçekleştiren Esad, son Ankara ziyaretinde de Sezer'i unutmadı. Esad çifti, 10. Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer'i de Gölbaşı'ndaki evlerinde ziyaret etti.

ANKA