kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Deborah Kerr öldü

AA
Yeni Haber
İngiltere'nin dünya çapında tanınan sinema oyuncusu Deborah Kerr, 86 yaşında öldü.

Temsilcisinin verdiği bilgiye göre, İngiltere'nin doğusundaki Suffolk'ta hayata veda eden Kerr, parkinson hastasıydı.

Burt Lancester ile oynadığı ''İnsanlar Yaşadıkça'' (From Here to Eternity), Siyam (Tayland) kralını canlandıran Yul Brynner ile unutulmaz filmi ''Kral ve Ben'' (The King and I) ve yurttaşı David Niven ile oynadığı ''Ayrı Masalar'' (Seperate Tables), Kerr'ın hafızalarda kalan filmleri arasında yer alıyor.

Kerr'ın hayatta olan kocası Peter Viertel'dan iki kızı ile üç torunu bulunuyor.

1941'DE 20 YAŞINDA SAVAŞ FİLMİYLE SİNEMAYA GİRDİ

İngiltere'de 86 yaşında ölen sinema oyuncusu Debarah Kerr, 20 yaşındayken 1941 yılında İkinci Dünya Savaşı sürerken ilk rolünü aldı.

İskoçya'da 1921 yılında doğan Deborah Kerr, tiyatrolara girdikten sonra ''Binbaşı Barbara'' rolüyle 1941'de beyaz perdeye ilk adımını attı.

İkinci Dünya Savaşı'nda İngiliz askerlerine moral toplantılarına katılan Kerr, Amerikalı oyuncu Burt Lancester'la savaş filmi ''İnsanlar Yaşadıkça: From Here to Eternity'' ile tüm dünyada tanındı. Bu filmdeki öpüşme sahnesi, eski sinema terbiyesinde çok iyi hatırlanan yer yaptı.

Eski Siyam'da (Tayland) İngiliz valisi Anna Leonowens'ı canlandıran Kerr, ''Kral ve Ben'' filminde Yul Brynner'ın oynadığı Siyam Kralı'na kapılıyordu.

Kerr'ın sinema hayatında en derin yer etmiş filmlerinden biri, yurttaşı David Niven'la oynadığı ''Ayrı Masalar: Seperate Tables'' filmi oldu.

İSKOÇYA'DA DOĞDU

Nüfus kaydında Deborah Jane Kerr Trimmer adıyla İskoçya'nın Helensburgh kabasabasında 30 Eylül 1921'de doğan Kerr, 1947'de ABD'nin Hollywood sinemasına girdi.

Bale öğrenimi gören Kerr, sinemadan önce tiyatroda tecrübe kazandı.

1941'de 20 yaşındayken İkinci Dünya Savaşı sırasında dini hayır kurumu ''Salvation Army''de (Selamet Ordusu) ''Binbaşı Barbara'' rolünü üstlendi.

''Ayrı Masalar'' filminde Oscar'a aday oldu.

Altı kez Oscar'a aday oldu ama almadı.

Cary Grant ile de paylaştığı rolden Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin ödülü Oscar'a yine adaydı.

Son filmi 1985'te ''Assam Bahçesi'' oldu.

1990'lı yılların Oscar ödül törenlerinde hatırlanarak, ''derin oyun zarafetinin mükemmelliği'' için ''Oscar Onur Ödülü'' ile taçlandırıldı.