kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Basında Yunanistan mağlubiyeti

Özge AYDIN /SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Türkiye (A) Milli Futbol Takımı, 2008 Avrupa Grup eleme maçında dün akşam Yunanistan'a 1-0 yenildi. Ali Sami Yen Stadı'nda alınan bu sonuçla Ay-yıldızlı ekip gruptan çıkma şansını zora soktu. Takımda Volkan ve Aurelio spor yazarlarından tam not alırken Teknik Direktör Fatih Terim yine eleştirilerin odağı oldu. Basında çıkan yorumlar şöyle;

ÖMER ÜRÜNDÜL: HİÇBİR ŞEY OYNAMADIK (SABAH)

Arka arkaya kaybettiğimiz puanlardan sonra gruptaki şansımızı iyice zora sokmuştuk. Mutlaka kazanmamız gereken dün geceki maçta da Yunanistan karşısında 90 dakika boyunca futbol adına hiçbir şey ortaya koyamadık ve bir yenilgi daha aldık.

Dün gece sahaya çıkan kadromuzun yapısı itibarı ile çabuk, olumlu pas trafiğini sahaya yansıtması zaten mümkün değildi. Büyük bir seyirci desteği de vardı. Futbolcularımız hırslı ve mücadeleciydi ama günümüz futbolunda yalnız bunlar yeterli olmuyor. Mutlaka organize olmanız gerekiyor. Bu da bizde ne yazık ki hiç yok.


Her zaman vurguladığım bir gerçeği tekrar söylemek istiyorum: Hakan Şükür'ün alternatifi yok. Ümit Karan ve Gökhan Ünal'ın sağlam bir Avrupa takımı karşısında ne kadar çaresiz kaldıklarını gördük. Avrupa kulvarının Türkiye Ligi'ne benzemediğini artık anlamamız lazım.
Takımdaki en başarılı isim Mehmet Aurelio idi.

AHMET ÇAKAR: UTANIN! (SABAH)

Yenildiğiniz için değil 90 dakika boyunca ortaya koyduğunuz futbol için utanın. Tarihimizde sadece bir defa yenildiğimiz iddia edilen Yunanistan'a karşı rezil olduğunuz için utanın. Eğer dün gece 6-0 yenilmediysek gidin önce Yunanlı oyunculara teşekkür, sonra da Allah'a dua edin. İlk ve son gol pozisyonunu 86. dakikada bulduğunuz için utanın.

Aylardır süregelen düşüş trendimiz dün geceki skorla bizi bitkisel hayata soktu. İlk 3-4 maç sonrası grubun, belki de Avrupa'daki tüm grupların en avantajlı takımıyken şimdi Norveç'te kazanma umuduna sığınıyoruz. Kolay mı? Değil. İmkansız mı? O da değil. Ama bu Milli Takım bizi çok üzdü. Daha da önemlisi güvenimizi kaybettik. Kasım ayında çok zor iklim şartlarında Norveç'le oynayacağız. Saha avantajı onlarda, puan avantajı onlarda, soğuk hava avantajı onlarda. En kötüsü ise umutsuzluk bizde. Nasıl başaracağız, bilmiyorum. Dün geceki oyunu gördükten sonra Norveç'i yenebileceğimize de inanmıyorum. Bize yine hüsran, bize yine hasret var, bize yine esmer günler düştü.

Allah sonumuzu hayırlara getirsin. Bu ülkenin iki sene daha beklemeye tahammülü yok.

İLKER ATEŞ: HOŞÇAKAL AVRUPA (FOTOMAÇ)

Altmış yıldır hiç bir Türkiye-Yunanistan maçında böylesine traji-komik duruma düşmemiştik. Hatta, yatıp kalkıp dua etmeliyiz. Bunun nedeni her halde yarım düzine gol yememiş olmamızdır.

Koskoca ilk yarıda tek bir pozisyonumuz yoktu. Adamlar bu ilk bölümü üç farklı önde biterbilirlerdi. İkinci yarıda bir şeylerin düzelmesini bekledik. Yazık ki sahanın hiçbir yerinden ışık alamadık. Yine Yunanistan oynadı, biz her geçen saniye komik durumlarımızı devam ettirdik.

Bu gülünç futbolla, maçı kazanmamazı mucize olurdu. Aynı zamanda grupta ikinci bile olamayacağımızı kabul etmiş olduk. Artık top bizde değil. Avantajı elimizden kaçırdık. Norveç'i gidip orada yenmek güzel olur da, bana sorarsanız mümkün değil. Hiçbir konuda Avrupalı olamıyoruz. 2000 yılında tırmanışa geçen Türk futbolu, dün gece resmen iflas etti. Bizdeki yıldızların hiçbirinin maçı tek başına kurtaracak yetenekleri yok. Takım oyununu da bilmiyoruz. Demek ki peş peşe kaybettiğimiz puanların hiçbirisinde herhangi bir yanlışlık yok. Bu futbolla finallere gidersek, ayıp olur. Oynadığımız futbol Avrupa kriterlerine uymuyor.

NECATİ BİLGİÇ: TOPTAN İSTİFA (FOTOMAÇ)

Avrupa Şampiyonası'na hazırlanan Milli Takımımız, ilk maçlarda rakip kalecilerin büyük hatalarıyla kazandığımız puanları yavaş yavaş harcayarak, katılma şansını büyük ölçüde kaybetti. Milli Takımımız, dün akşam Ali Sami Yen Stadı'nda Yunanistan'a resmi maçlarda tarihindeki ilk mağlubiyeti de alarak stadı dolduran ve büyük destek veren taraftarların istifa sesleri arasında bütün Türkiye'yi üzüntüye boğdu. Aslında istifası istenen Fatih Terim gibi onu bu göreve getiren ve bu kötü gidişi göremeyen Federasyon Başkanı ve üyelerinin de bu istifaya katılmaları gerekir.

İkinci yarıdaki Tümer, Hakan ve Arda değişiklikleri de gol getirmeyince 79. dakikada net bir ofsayt pozisyonundan yediğimiz gole cevap veremeyerek umutlarımızı Norveç maçına bıraktık.

ERMAN TOROĞLU: UYUTTULAR BİZİ... (HÜRRİYET)

SON 15 yıldır Milli Takım'ı bu kadar kişiliksiz, şahsiyetsiz ve aciz oynarken görmedim. Fatih Terim kriz yaratırken, krizin göbeğine düştü. Şimdi bir tek alternatif kaldı; Norveç'i yenmek. Yener miyiz? Yeneriz. Ama böyle bir oyunla değil.

90 dakika poziyonları saydım, dakika 65'ti Yunan takımının 11 tane kaçırdığı gol vardı veya Volkan'ın kurtardığı... Bizim pozisyonlar mı hak getire... Gören varsa söylesin. Moldova'da taçtan gol yiyoruz. Duran toptan pozisyon yiyoruz. Hem Moldova'da, hem dün gece taş devrinden kalma ofsayt taktiği yapıyoruz. Adamlar, gol attıkları pozisyonun kopyalarını golden evvel 4 tane denediler ve kaçırdılar. Ve biz akıllanmadık.

Fatih Hoca, oyunu iyi okuyamıyor. Futbolcular da kitabı iyi okuyamıyorlar. Peki, kim o zaman ders verecek? Merak ediyorum. Ders ala ala profesör olduk. Bir de vereni bulsak. Ama hala bir Norveç maçı var. Ders mi alırız, ders mi veririz bilmiyorum ama futbolda sürprize inananlardanım. O gün şemsiye belki ters döner, biz finallere gidebiliriz. Yani şansımız son zamanların moda kelimeleri, inşallahlarla, maşallahlara kaldı. Finallere gideriz inşallah, Milli Takım ve teknik adamlarına da maşallah...

Demek ki, Fatih Terim önündeki son ve tek şansını iyi kullanacak. Norveç'te ya olacak, ya olmayacak. Kimse de Türk milletini artık uyutamayacak...

Can BARTU: Daha kötüsü olamaz (HÜRRİYET)

YUNANİSTAN karşısında öyle bir Milli Takım vardı ki, bu kadar kötüsünü bugüne kadar izlemedim. Başından sonuna kadar kötü. Kendi evinde oynuyorsun. Muhteşem bir seyirci desteğini arkana almışsın. Ama sahada geziniyorsun.

Pozisyonumuz yok. Bırak pozisyonu, kaleye şutumuz yok. Koca 90 dakikada direkten dönen bir topumuz var. O kadar.

Federasyon Başkanı stres içinde. Futbolcular stres içinde. Halkımız stres içinde. Bunun da tek sorumlusu Fatih Terim. Anlaşılır gibi değil. Herkesle ters, basınla kavga içinde. Ne gerek var böyle şeylere. Bu tablo içinde bu takım nasıl top oynayacak? Problemli bir takım hüviyetine büründük. O kadar akıl almaz puanlar kaybettik ki bir çuval inciri berbat ettik.

Şimdi, Norveç'i yenmekten başka çaremiz yok. İnşaalah bunu başarırız. Ama, dün geceki görüntüye göre bu çok ama çok zor.


MEHMET DEMİRKOL: LİG'DEN KÖTÜ BİR TAKIM (MİLLİYET)

Öyle bir oyun oldu ki, kulüplerinde parıldayan bir dolu oyuncu korkunç bir oyuna hapsoldu. Hamit'e inanabildiniz mi? Bu organizasyon-suzluğa rağmen hâlâ şansımız devam ediyor. 2 maç 6 puan

Özellikle ilk yarının ve sonu 2.yarının başında yaptığı kurtarışlar, kelimenin gerçek anlamıyla kurtarıştı.
Savunmanın göbeğine kalabalığın arasına atılan toplar bizim için kaybolan bir Gökhan demekti. Onlar için ise hemen her seferinde savunmanın arkasına sarkışlar. Sürekli ofsaytı bozan 1 ya da 2 oyuncumuz vardı. Olmadı doğal olarak. Yapamadık. Uzun süredir olduğu gibi. Bunu anlamak çok kolay olmasa da yaklaşık 5 maçtır alışıldık olan da buydu.

Öyle bir oyun oldu ki, kulüplerinde parıldayan bir dolu oyuncu korkunç bir oyuna hapsoldu. Hamit'e inanabildiniz mi?
Bu organizasyonsuzluğa rağmen hâlâ şansımız devam ediyor. 2 maç 6 puan. Ve sadece lig standardına ulaşmış bir takım olsak hâlâ bu işi yapabiliriz.

RIDVAN DİLMEN: KÖTÜ OYNADIK (MİLLİYET)

Çok kötü oynadık. Pozisyonumuz bile yok. Rakibin ise beş pozisyonu var. Bizim adımıza en iyi oynayan kaleci Volkan. Rakip takımda ise kötü oynayan göremiyoruz.

Yunanistan'da beş tane hücuma çıkmayan oyuncu bulunuyor. Bizde de yetenekli oyuncularımız her topu kaybediyor. Hiç üretken değildik. İşin kolayına kaçtık, sürekli topu şişirdik. Şişirdiklerimizi de stoperler rahat rahat indirdi.

Düşüşte olan takımımızda, düşüş hızla devam ediyor. Allah'tan Norveç maçı öncesi mola geldi. Bizim bu takımımız, bu molayı iyi değerlendirip Norveç'te kazanabilecek kapasitede. İşimiz zor, ama imkansız değil.
Hakem mi? Zaten beğenmiyordum. Kötü bir maç yönetti.

OSMAN TANBURACI: SUYA HASRET ÇÖLE DÖNDÜK! (YENİ ŞAFAK)

İlk yarıyı yine boşuna harcadık. Bütün gayretimize rağmen oyunda dikiş tutturamadık. İri kıyım Rum defansına fizik güç bindiremedik. Ataklarımız daha çok havadan oldu Dellas ve Kyrgiakos hepsini devşirdi. Ümit Karan, Gökdeniz, Emre ve Tuncay perakende işler yaptılar. Hele Tuncay!... Bir süre oyuna hakim gözüktük ama devrenin sonuna doğru ecel terleri döktük. Kaleci Volkan mükemmel kurtarışlar yaptı, helal sana yavrum yoksa halimiz dumandı.

Mücadele ettik ama etkin ataklar ve son vuruşlarda yine kapağı açık gazoz gibiydik. Çoğu zaman taç atışlarında bile öyle kıskaca girdik ki atışı kullanacak oyuncumuz pas verecek arkadaşını mumla aradı. Yunan çok iyi kapanıyor ve alan savunmasında koşmadan rakibini yoruyor. Bizimkiler birkaç zarif hareketin dışında tebeşir gibi eridiler. İleride çoğalamadık. Kanatlardan getirdiğimiz hiçbir topta tehlike yaratamadığımız gibi.frikikte bile Emre, Tuncay ve Hamitanlaşamayacağı aşikardı, nitekim duran top heba oldu.

AHMET ÇAKIR: TARİHFİYASKO! (ZAMAN)

Hayır, sadece tarihimizde ilk kez Yunanistan'a üstelik kendi evimizde yenilmiş olmamış değil, aynı zamanda bu kadar kolay bir gruptan çıkabilme konusunda şansımızın artık sıfıra çok yakın bir yere düşmüş olmasıdır içimizi yakan...

Açıkçası pek beklediğimiz gibi bir kadro değildi Yunanistan karşısına çıkan. Fakat artık bunları tartışmanın zamanı geçmişti. Üstelik doğru dediğimiz kadroların da hiçbir şey oynamadıklarına epeyce tanıklık etmişliğimiz vardı. Hayırlısı olsun deyip geçtik.

Biliyorum, bunlar futbol yorumu değil; ama zaten sahadaki de futbol değildi. Yunanistan işi golsüzlüğe bağlamanın rahatlığı, bizimkiler de bunu aşabilecek bir etkinlik gösterememe telaşıyla dakikaları erittiler.

Ancak bunun rakibin tuzağına düşmek olduğunu biraz geç anladık... "Hiç değilse yenilmesek" derken yine savunmamız bir gol icat etmeyi başardı. Anlamsız bir ofsayt hamlesi yüzünden topu ağlarımızda gördük. Pozisyon ofsayttı ya da değildi; ne önemi var ki! Hakem santrayı göstermişti bile...

*İşte Türkiye'yi yıkan gol- VİDEO
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Galatasaray 8 6 2 0 18 4 20
2 Sivas 8 6 1 1 15 6 19
3 Beşiktaş 8 5 2 1 9 5 17
Tümünü göster...
4 Trabzon 8 3 4 1 10 6 13
5 Fenerbahçe 8 3 4 1 9 7 13
6 Kayseri 8 3 3 2 13 10 12
7 İ.B.B. Spor 8 4 0 4 12 10 12
8 Gaziantep 8 4 0 4 11 11 12
9 Ankaragücü 8 3 3 2 10 10 12
10 Denizli 8 2 3 3 11 11 9
11 V.Manisa 8 2 3 3 12 15 9
12 G.Birliği 8 2 2 4 10 12 8
13 G.B. Oftaş 8 2 2 4 7 9 8
14 Bursa 8 1 4 3 8 9 7
15 Kasımpaşa 8 2 1 5 6 11 7
16 Konya 8 1 4 3 8 15 7
17 Ç.Rize 8 2 1 5 7 18 7
18 Ankaraspor 8 0 3 5 5 12 3
Haftanın Maçları
8. Hafta
 Kasımpaşa 0  
  Trabzon 0  
 Ankaraspor 0  
  Denizli 0  
 Bursa 1  
  G.B. Oftaş 1  
 V.Manisa 1  
  Fenerbahçe 1  
 Beşiktaş 1  
  G.Birliği 0  
 Ç.Rize 2  
  Gaziantep 1  
 Ankaragücü 2  
  Sivas 2  
 Konya 3  
  İ.B.B. Spor 2  
 Kayseri 1  
  Galatasaray 1  
Haftanın Maçları
9. Hafta
 Gaziantep Denizli Cumartesi 15:00  
 İ.B.B. Spor Kasımpaşa Cumartesi 15:00  
 Ç.Rize Bursa Cumartesi 15:00  
 G.Birliği Kayseri Cumartesi 15:00  
 Trabzon Beşiktaş Cumartesi 16:00  
 Fenerbahçe Konya Cumartesi 20:00  
 Galatasaray Ankaraspor Pazar 20:00  
 G.B. Oftaş Ankaragücü Pazartesi 15:00  
 Sivas V.Manisa Pazartesi 20:00