kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Annem ilaçlarını hatalı alacak diye korkuyorum

Dr. Metin OKUCU
17.10.2007
Annem yaşlı bir kadın. Hem şeker hastası, hem de romatizması var. Bu yüzden çok fazla ilaç kullanıyor. İlaçlarını alırken hata yapmasından veya zarar görmesinden endişe ediyorum. İlaç kullanırken nelere dikkat edilmeli? Nilgün C./Kayseri

Endişelenmekte haklısınız. Günümüzde ilaçlar eskiye göre çok daha fazla fayda sağlasa da herhangi bir ilaç yanlış kullanıldığında, potansiyel olarak tehlikeli olabilmektedir. Sağlık Bakanlığı çeşitli kontroller ve ruhsatlandırmalar yoluyla, doktorlar ve eczacılar da doğru kullanım tarifleriyle güvenli ilaç kullanımına yardımcı olsalar da; sorumluluk yine de ilaç alanların kendilerindedir. İlaç kullanırken şunlara dikkat edilmelidir:

* Bilgilenin. Kullandığınız her ilacın adını, doğru dozunu, ne için iyi geldiğini ve muhtemel yan etkilerini bilin. Kullanım tarifini iyi okuyabildiğinizden ve anladığınızdan emin olun. Aksi takdirde eczacınızdan okunabilir şekilde yazmasını isteyin.

* İlacı sadece tarif edildiği şekilde alın. Doğru kullanılmadığında ilacın işe yaramayacağını unutmayın. Reçetede yazıldığı gibi aldığınızdan emin olun. Doktorunuza sormadan doz değiştirmeyin veya ilacı kesmeyin.

DOKTORUNUZU DİNLEYİN


* Doktorunuz bırakmanızı söyleyene kadar ilacı almaya devam edin. Şikayetleriniz geçse ve kendinizi daha iyi hissetseniz de, doktor söylemeden veya yazılan miktar bitirilmeden ilacı kesmeyin. Eğer zamanından önce keserseniz hastalığınız tekrar edebilir veya daha kötüleşebilir. İlaçtan beklenen faydaları görmez veya ilaca rağmen daha da kötüleşirseniz hemen doktorunuzu arayın.

* Doktorunuza karşı dürüst olun. Doğru teşhis ve tedavi için doktorunuzun doğru bilgilendirilmesi şarttır. Ondan sizinle ilgili bilgileri saklamayın. Muayeneye gittiğinizde şikayetlerinizi, kullandığınız tüm ilaçları, alamadığınız ilaçları ve daha önceki yanlış veya eksik ilaç kullanımlarınızı belirtin.

* İlaçları satıldığı şekillerde kullanın. Doktor tarafından söylenmedikçe tabletleri ezmeyin, kapsüllerin içini boşaltmayın. Bazı ilaçlar bu şekilde alınırsa mideye dokunabilir veya çok çabuk kana karışarak zehirlenme yaratabilir.

LİSTE YAPABİLİRSİNİZ

* Güncel bir sağlık ve ilaç dosyası tutun. Bu dosyada kullandığınız tüm ilaçlar ve bitkisel ürünlerin listesi olsun. İlaçları ne kadar zamandır ve ne miktarda aldığınızı bu listeye yazın. Bu dosyayı doktorunuzla paylaşın. Özellikle birden fazla doktorunuz var ise, dosya tutmak daha da önemlidir.

* Cüzdanınızda liste bulundurun. Bu liste acil durumlarda ve sizden bilgi alınamadığında acil servisin çok işine yarayacaktır. Alerjileriniz varsa listeye bunları da eklemeyi unutmayın.

* İlaç alırken yapılmaması gereken noktaları unutmayın. Başkalarının ilaçlarını paylaşmayın. Bir ilacın adını veya kutusunu görmeden almayın. Eski veya kullanım süresi geçmiş ilaçları kullanmayın.

* İlaçları çöpe atarken de dikkatli olun. Çöpe attığınız ilaçlar başkalarına zarar vermesin, çocuklar onları kullanamasın. Mesela sıvı olanları tuvalete dökebilirsiniz. İğne ve şırıngaları nasıl atacağınızı ise doktorunuza sorun. Fazla sıcak, nemli veya aydınlık ortamlarda ilaç saklamayın. Nilgün Hanım gördüğünüz gibi, birtakım basit önlemler alarak ilaç kullanımını son derece güvenli hale getirebilirsiniz. Bu yazıda altını çizdiğimiz noktaları mutlaka annenize anlatın.Sizin de desteğinizle ilaçlarını son derece sağlıklı bir şekilde kullanacaktır.
Haberin fotoğrafları