kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Bir kanserin aşısı var.. Ama..

Çağımızın en büyük belalarından biri kanser.. Bilimin üzerinde en çok araştırma yaptığı hastalık.. Kanseri önleyici, ya da tedavi edici ilaçları bulmak için yapılan araştırmalar sayısız. Harcanan para milyarlar ve milyarlarla dolar..
Bir umut ışığı..
Kanserin bir türünü yapan virüs bulundu. Bu virüsün kanser yapmasını önleyecek aşı da yapıldı. Bir başlarsa arkası gelir.. Öbür çeşitlerinin aşısı da yakındadır o zaman..
Güzel haber değil mi?.
Peki o zaman başlıktaki son sözcük neden?.
Kansere aşı bulunduysa, "Ama" ne demek oluyor..
Ben anlatayım, siz bakın o zaman..
Rahimağzı kanseri, dünyada kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü.. Ölümcül.. Kadını en çok öldüren ikinci kanser türü ayni zamanda.. Dünya üzerinde her iki dakikada bir, bir kadın rahimağzı kanserinden ölüyor.
Bilim adamları önce bu kansere bir virüsün sebep olduğunu keşfettiler.
HPV diye bir virüs.. 100 çeşidi var. Çoğu zararsız. İnsanın bağışıklık sistemi kısa zamanda hallediyor. Vücudumuzda zaman zaman görülen siğillerin sebebi bu virüs mesela. 30 kadar çeşidi insanın cinsel bölgelerinde enfeksiyonlara sebep oluyor. Ama vücut işi hallettiği için, çoğu zaman farkına dahi varılmıyor.
Virüs çoğu zaman yaşadığı vücutta kendini hiç belli etmiyor.. Ne var ki, cinsel ilişkiyle başka vücuda transfer edebiliyor.
Bu 100 çeşit HPV içinde yüksek riskli olan üç beş türün enfeksiyonları, tekrar halinde rahimağzı kanserine dönüşebiliyor. Rahimağzı kanserlerinin yüzde 70'i tekrar eden HPV virüsü kaynaklı.
Şimdi bu HPV virüsünün sebep olduğu hastalıkları virüsü yok ederek tedavi edecek bir ilaç yok henüz.
Ama hastalık oluşmadan önleyecek aşı artık var.
Bu aşıyı yaptıran kadınlar, dünyada iki dakikada bir, bir kadın öldüren bu hastalığa yakalanmıyorlar..
Aşı da her yerde var. Öyle ulaşılmaz pahalı falan da değil.. Bizde de var, tabii..
O zaman her kadın hemen bu aşıyı yaptırmalı..
Ama..
Şimdi zurnanın "Zırt" dediği yere geliyoruz..
Dikkat ettiniz mi, buraya kadar okurken.. Bu virüs cinsel ilişki ile bulaşıyor. Diyelim siz bir babasınız. 15 yaşındaki lise öğrencisi kızınıza bu aşıyı yaptırır mısınız?.. Ona bu aşıyı yaptırmanız "Kızım ben senin bu yaşta ilişkiye başlamana izin veriyorum" anlamına gelir mi?..
Diyelim kocasınız.. 5 yıllık, 10 yıllık karınız bu aşıyı yaptırmak istiyor.. Ne düşünürsünüz?.. Karınızın sizi aldattığını mı?.. Yoksa size güvenmediğini mi?.. Zira bu virüsü, ancak bir ilişkiyle alabilir. Demek başkalarıyla da ilişkiye giriyor.. Ya da siz başkasından alıp ona nakledebilirsiniz.. Yani karınız size güvenmediği için aşılanmak istiyor..
Ya da siz "Hanım aşılan" deseniz, karınız ne düşünür?.. "Bu adam beni aldatıyor, ya da bana güvenmiyor ki, aşılanmamı istedi.."
Bu tartışmalar bugün dünyanın her yerinde yapılıyor biliyor musunuz?..
"Ben kızıma yaptırmam" diyen öyle ünlü babalar var ki, şaşarsınız, hem de en gelişmiş ülkelerde..
Öte yanda, iki dakikada bir kadın ölümü.. "Aşı zorunlu olmalı" kampanyası açanlar.. Bir yanda bilim.. Çözüm.. Öte yanda ahlak!..
Peki siz ne dersiniz?..
Genç kızlar.. Kadınlar.. Yaptırır mısınız?..
Babalar, kocalar.. Yaptırmasını ister, ya da izin verir misiniz?..
Şimdi "Kansere aşı bulundu" lafından sonra "Ama" demem, yerli mi, yersiz mi söyleyin bakalım!..
Bu arada, meraklıysanız eğer tıklayın..
www.rahimagzikanseri.org