kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

"Taktik" tezkeresi...

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sınır ötesi harekat yapma hakkını verecek tezkere bugün Meclis'ten geçecek.
Ancak, AK Parti'nin etkin isminin de dün belirttiği gibi, "Yüzde 70 ihtimalle bugünden yarına hemen kullanılmasına gerek kalmayacak..."
Eğer ki sıcak takip durumu ortaya çıkar veya sınırın diğer tarafından taciz söz konusu olursa, hava desteği devreye konulacak.
Geçmişte olduğu gibi sınırın güneyinde, Irak'ın içinde bir güvenlik bölgesi oluşturulması da dahil daha ileri sonuçlar doğuracak harekat söz konusu olmayacak.
Bütün bu bilgiler, dün Meclis kulisinde sohbet ettiğimiz hükümet yetkilileri ve AK Parti'nin konuyla ilgili milletvekillerinin aktardıklarından.

Hemen kullanılmaz
Zaten, Başbakan Erdoğan da dün partisinin grup toplantısında bu görüşleri şu sözlerle özetledi:
"Tezkerenin Meclis'ten geçmesi hemen bir operasyon yapılacağı anlamına gelmemeli. En iyi neticeyi alacak şekilde, doğru zaman ve zeminde gereken yapılacaktır..."
Hükümetin tezkere konusunda bu kadar "temkinli" ve "taktik" yaklaşımının gerisinde, Irak'ın içinde bulunduğu hassasiyetin yanında, AK Parti'nin iç yapısının da etkisi var. Nitekim, AK Parti'nin dünkü grup toplantısındaki havaya bakıldığında da bu durum görülüyordu.
Orta Anadolu kökenli milletvekilleri, "Sınır ötesi harekatı hemen başlatalım; Irak'a gireriz, daha ırağına da gideriz" heyecanı içindeydi.
Doğu ve Güneydoğu kökenli milletvekillerinin yaklaşımı ise "Bu tezkere ülkeyi de partiyi de sıkıntıya sokar, çıkmasa iyi olur" noktasındaydı.
İktidar partisinde parçalılık söz konusu olsa da Meclis'e gelmeyecek veya aleyhte oy kullanacak iktidar partisi milletvekili sayısının, 1 Mart tezkeresindeki gibi yüksek sayıya ulaşacağı varsayılmamalı.
Çünkü, AK Parti yönetimi, "terörle mücadelede bölünmüşlük görüntüsü verilmesini" istemiyor.
Ortaya çıkacak parçalı görüntünün bu tezkerenin en önemli hedefi olan, "uluslararası alan ve K.Irak yönetimi üzerinde yaratacağı etkiyi" azaltacağı hesaba katılıyor.
Tezkere ile aldığı yetkiyi kullanmaya gerek olmadan, Bağdat yönetiminden veya Irak'ta bulunan uluslararası güçlerin girişiminden sonuç bekliyor.
Belki de bundandır, başta da belirttiğimiz gibi AK Parti'deki ağırlıklı beklenti, "Tezkerenin kullanılmasına yüzde 70 ihtiyaç kalmayacağı, sorunun çözümü konusunda beklenilen adımların karşı taraftan geleceği" yönünde...
Hatta, ilk işaretlerinin de Irak'tan gelmeye başladığı dün kayda geçiriliyordu.
İktidar partisindeki görüş bu yönde olsa da muhalefet tezkerenin bu haliyle faydalı bir sonuç getireceğine inanmıyor.
Geçmişteki tezkerelerin hazırlanmasında emeği geçen MHP milletvekili, emekli Büyükelçi Deniz Bölükbaşı'nın şu sözleri de bunun göstergesi:
"Bu tezkere değil, bilgi notu. Geçmişteki tezkerelerde 'askerin kullanması' ifadesi kullanılırdı, bunda 'asker gönderilmesine' deniliyor. Bu bile amacı göstermeye yeter."
Kaygılar, eleştiriler sıralansa da tezkere bugün DTP dışındaki muhalefet ve iktidarın desteği ile Meclis'ten geçer.
Nasıl ve ne zaman kullanmak zorunda kalınacağı ise bilinmez...