kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Soğuk algınlığını önlemek için camları sık sık açın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
16.10.2007
Nezle olduğunuzda odalara kapanıp üst üste giyinme alışkanlığınızı artık bırakın! Prof. Dr. Günnur Deniz, "Açık havada dolaşın ve yaşadığınız yerin camlarını sık sık açın ki, temiz hava nezle virüslerini temizlesin" uyarısında bulundu..
Türk İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Günnur Deniz soğuk algınlığıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Soğuk algınlığından korunmanın yolları nelerdir?
Soğuk algınlığı virüsü, kapalı ve kalabalık yerlerde hızla yayılır. Açık havada ve havalandırması iyi olan yerlerde bulunmak bu riski azaltacaktır. Virüsler, kapalı ortamlarda bulunduğu için havasız ortamlardan mutlaka korunun. Soğuk algınlığı üşütmekle geçmez. Bu yüzden havalar soğuk olsa bile gün içinde sık sık çalıştığınız ya da yaşadığınız yerin camlarını açıp havalandırın. Virüsler hastadan her yere bulaşabileceği için hijyen önemlidir. Sık sık ellerinizi sabunlu suyla yıkamak, iyi bir korunma yoludur.

SADECE VİTAMİN YETMEZ!
* Soğuk algınlığına yakalanmamak için ya da yakalandıktan sonraki tedavi sürecinde vitaminlerin, özellikle de C vitamininin etkisi nedir?
Vitaminler soğuk algınlığıyla savaşmak için yeterli değildir. 2006 yılında, 11 bin 350 kişinin katılımıyla yapılan 30 klinik araştırmada, C vitamininin soğuk algınlığı riskini azaltmadığı ortaya çıkarılmıştır.

* Tedavi için antibiyotik kullanımı uygun mudur?
Hayır! Antibiyotiklerin soğuk algınlığı tedavisinde yeri yoktur. Antibiyotikler, bakterilerin neden olduğu hastalıklarda kullanılır. Soğuk algınlığına ise virüsler neden olur. Gereksiz antibiyotik kullanımı maalesef tedaviye karşı dirençli bakterilerin gelişmesine neden olduğundan, sadece gerekli olduklarında kullanılmaları doğru olur.

* Yılda kaç defa soğuk algınlığıyla karşılaşılıyor?
Soğuk algınlığı, insanların en sık yakalandığı hastalıklardan biri. Ortalama olarak bir insan 70 yaşına kadar 200 kez soğuk algınlığına yakalanıyor ve hayatının toplam 3 yılını bu hastalığın belirtilerini yaşayarak geçiriyor. 12 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler, yılda ortalama 7 defa soğuk algınlığına yakalanır.

* Bu hastalık en çok kimleri etkiliyor?
Yetişkinlerde ve çocuklarda en sık görülen hastalıktır. Toplu taşıma araçları ve kapalı ortamlar, bu virüsün yayılmasına yol açıyor.

* Soğuk algınlığının başlıca belirtileri nelerdir?
Hastalık insan vücuduna 1-3 günde yerleşir. İlk belirti boğazda kaşıntı ve ağrıdır. Soğuk algınlığında aksırma, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi belirtiler tipiktir.

* Soğuk algınlığının ilacı var mı? Soğuk algınlığına müdahale edilebilir mi?
Soğuk algınlığının bir ilacı yoktur. Çünkü soğuk algınlığı virüsü çok çeşitlidir ve sürekli özelliklerini değiştirir. Bu nedenle, soğuk algınlığını önleyecek bir aşı henüz geliştirilememiştir. Ancak, günümüzde hastalığın vücutta yayılmasını ve ilerlemesini engelleyen bir ürün geliştirilmiştir. Soğuk algınlığını başlarken bitiren bu nazal sprey, ilaç etkin maddesi içermez. Spreyin bileşimindeki mikro-jel, virüslerin vücutta ilk yerleştiği yer olan burun boşluğuna uygulanmakta ve ilk aşamada soğuk algınlığına neden olan virüsleri kaplamaktadır. Ardından pH'ı düşürerek virüsleri etkisiz hale getirmekte ve vücudun savunma mekanizmasına harekete geçmesi için zaman kazandırarak virüsün atılmasını sağlamaktadır. Tüm Türkiye'de eczanelerde satılan bu nazal sprey, soğuk algınlığının gelişimini önler, süresini kısaltır ve şiddetini azaltır.

* Soğuk algınlığı, nezle ve grip arasındaki fark nedir?
Grip ve soğuk algınlığı virüsleri farklı virüslerdir. Grip; yüksek ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreden akut bir virüs hastalığıdır. Ülkeler ve kıtalararası yaygınlaşma özelliğine sahip olan bir hastalık olarak ciddi akciğer hastalıklarına yol açabilir. Bu bağlamda, soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından farklıdır. Grip ve soğuk algınlığı bulaşma şekilleri ve belirtileri yönünden ise benzerlik gösterir. Ancak gripte baş ağrısı, kas ağrıları ve ateş daha ön plandadır.

AŞI İŞE YARAMAZ
* Grip aşısı yaptırarak kendimizi soğuk algınlığına karşı da koruyabilir miyiz?
Hayır. Çünkü soğuk algınlığı ve grip virüsleri farklıdır. Soğuk algınlığı virüsü de grip virüsü gibi her yıl değişir. Fakat soğuk algınlığı virüsünün çok sayıda çeşidinin olması ve sürekli yapı değiştirmesi, tanımlanmasını çok güçleştirmektedir.

* Soğuk algınlığı önemsenmez ise, insan sağlığı üzerindeki etkileri neler olur?
Tedavi edilmeyen soğuk algınlıkları kulak ve sinüs enfeksiyonlarına yol açabilir. Yüksek ateş, şişmiş boğaz, sinüs ağrısı ve balgamlı öksürük ortaya çıkabilir. Bu durumda bir doktora danışmak ve antibiyotik tedavisine başlamak şarttır.
Haberin fotoğrafları