kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şortla denetime çıkınca....

Yeni Haber
Turizmin başkenti Antalya'da defterdarlığın yaptığı tespit çalışmalarında kıyı şeridinde bulunan otellerin tamamı işgalci çıktı. Defterdarlık, Antalya kıyılarında 4 milyon 176 bin 656 metrekare işgal edilmiş alan tespit etti.

Geçen yıl izinsiz kullanılan alan 2 milyon 991 bin 171 metrekare olarak ölçülmüştü. Maliye, yaptığı incelemeler sırasında kıyıları işgal eden otellerin çok düşük ecrimisil ödediğini belirleyerek bu işletmelerden aldığı ücreti iki katına çıkardı. Ayrıca denetimler sırasında turistlerin rahatsız olmaması için ekipler kısa pantolon ve üzerinde 'Antalya Defterdarlığı' amblemli tişörtten oluşan yazlık kıyafetle yapıldı.

Kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunduğunu belirten Antalya Defterdarı Hidayet Mat, işgalcilere 14 milyon 900 bin YTL ecrimisil bedeli tahakkuk ettirdiklerini bildirdi. Sahil şeridinde bulunan otellerin hemen hemen hepsinin kıyıları işgal ettiği tespitinde bulundukları bilgisini veren Mat, turistik işletmelere gönderdikleri ecrimisil bedellerini de iki kat arttırdıklarını kaydetti.

Antalya Defterdarlığı, kıyıların kullanımından elde edilen gelirleri artırmak amacıyla yaptığı çalışmalarda ilginç sonuçlara ulaştı. Antalya'nın sahip olduğu 640 kilometre sahil bandında yapılan incelemelerde 700 işgalciden 500'ünün otel oldu belirlendi. Defterdar Mat, işgalin boyutunu "2007 yılındaki tespit işlemleri sonucunda kıyı ve sahil şeridinde işgal edilen Hazine taşınmazının yüzde 40 arttı. Buna mukabil olarak ecrimisil bedellerinde de yüzde 70'in üzerinde bir artış sağladık." sözleriyle ortaya koydu.

Denize kıyısı bulunan 9 ilçede turizm sezonu bitmeden 27 Ağustos-14 Eylül 2007 tarihleri arasında eşzamanlı olarak tespit çalışmalarına başladıklarını belirten Mat, şehir plancısı, harita mühendisi, kadastro teknikeri ve teknisyenlerinden oluşan 49 kişilik ekibin kıyılardaki tüm işgalleri tespit ettiğini bildirdi. Bu çalışmalar sırasında GPRS ve diğer ölçüm cihazlarından faydalandıklarını ifade eden Mat, "İncelemeleri, yerli ve yabancı turistlerin rahatsız etmemek ve ekibimizin rahat çalışabilmesini sağlamak için kısa pantolon ve 'Antalya Defterdarlığı' amblemli tişörtten oluşan yazlık kıyafetle yaptık." dedi.

Kıyı ölçümleri sırasında işgalcilerden alınan ecrimisil bedelleri arasında büyük farklılıkların olduğunu da tespit ettiklerini aktaran Defterdar, şöyle konuştu: "Kemer ve Beldibi'ndeki iskelelerden metrekare başına alınan ecrimisil bedeli 50 YTL iken aynı turizm yoğunluğuna sahip Alanya ve Belek'te bu rakam 1,38, Manavgat'ta da 15,50 YTL. Bu farklılıkları ortadan kaldırarak bazı yerlerin kullanım bedellerini arttırdık. Kemer ve Beldibi'nde artış yapmazken Kundu, Serik ve Belek'i 40, Alanya, Manavgat'ı 30, diğer ilçeleri de 20 YTL'ye çıkardık."

AA