kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

MHP'den "sandığa gitmeyin" çağrısı

Meclis bu hafta iki önemli konuda karar alacak. İlki, bu hafta sonu referanduma sunulacak Anayasa değişikliğinin iki maddesinde değişiklik yapan teklifin ikinci tur oylaması.
İkincisi ise dün Bakanlar Kurulu'nda görüşülen Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sınır ötesi harekat hakkını verecek tezkere...
Anayasa değişikliğinin iki maddesinde değişiklik yapan teklifin bugünkü ikinci oylamasında bir sürpriz beklenmiyor.
AK Parti milletvekillerinin getirdiği değişiklik teklifine MHP ve DTP'nin desteği sürüyor.

Kritik eşik
Ancak, geçen hafta yapılan ilk tur oylamadan, MHP ve DTP'nin desteğine rağmen alınan sonuç da gözden ırak tutulmuyor.
Oylama sonucu anımsanırsa...
Meclis Başkanı oy kullanamadığından AK Parti'nin 339, MHP'nin 70 ve DTP'nin 20 milletvekilinin desteği ile 429 oy çıkması bekleniyordu.
Oysa, değişiklik teklifinin maddeleri 377, 374 ve 370 oyla geçti.
Yani, teklifin bazı maddelerinin ret edilmesi sonucunu doğuracak 367 sınırına yakın bir oyla kabul edildi.
Bugün nasıl bir sonucun çıkacağı bilinmez.
Ancak şurası kesin ki MHP yönetimi, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini 5 veya 7 yıl sonraya öteleyecek değişiklik teklifinin geçmesi konusunda AK Parti'den fazla çaba gösteriyor.
MHP yönetiminin gayretinin gerisinde yatan neden de "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi" sürecini ötelemek.
Çünkü, "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi bir kez gerçekleşirse, bunun bir daha önüne geçilemeyeceği" görüşünde.
Bunun da "Parlamenter sisteme" darbe vuracağı ve daha farklı sonuçlara Türkiye'yi götüreceği inancında.
Bu nedenle, "Parlamenter sistem" in tüm kurumları ile korunması için, anayasa değişikliği referandumdan geçmiş olsa bile cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin en az 5 yıl sonraya atılması için uğraşıyor.
İlerde Meclis tablosu değişirse, referandum sonucu ne olursa olsun cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini yeni bir düzenleme ile Türkiye'nin gündeminden tamamen kaldırmayı hedefliyor.

"Katılmayın"çağrısı
MHP bu nedenlerle bir taraftan değişikliğe destek verirken, diğer yandan bu hafta sonu yapılması planlanan referandum ile ilgili olarak seçmenine bugün önemli bir çağrıda bulunmaya hazırlanıyor.
MHP de, CHP gibi seçmenine bugün "Referanduma katılmayın" çağrısında bulunacak.
Gerekçesini de özetle şöyle ortaya koyacak: "Referandum millete iyi anlatılamadı; sorunun çözümüne de katkı vermeyecek. Gümrük kapılarındaki oy kullanımının azlığı da dikkate alınırsa, böyle hayati konuda millet iradesinde oluşabilecek boşluk sıkıntıya neden olur. Seçmenimize referanduma katılmayın çağrısında bulunuyoruz..."
MHP'nin buradaki hedefi, AK Parti'yi kendi silahı referandum ile vurmak...
Referanduma katılımın az olması ve "Hayır" oyları düşüldükten sonra ortaya çıkacak sonucun da AK Parti'nin genel seçimde aldığı oyun altında kalması halinde, bunu hükümete karşı kullanmak istiyor.
Özetle, MHP bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor...