kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İçeriğinde organik maddeler var... Organik maddeler içeren Afyon-Sandıklı çamuru, cilt rahatsızlıkları ve şişmanlık için etkilidir. Ayrıca yüzeysel kan dolaşımını artırır. Böylece ağrı giderici, sedatif, kas gevşetici, anti-inflamatuar etki yaratır.

Ağrılar için Denizli, cilt için Afyon çamuru kullanılmalı!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
08.10.2007
Prof. Zeki Karagülle, çamur kürlerinin doğru zamanda, doğru şekilde uygulanması gerektiğini belirtti ve ekledi: Ağrılara ve yorgunluğa Denizli çamuru iyi gelir. Cilt güzelliği için ise Afyon çamuru idealdir..
İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, çamur kürünün nasıl uygulandığını ve etkilerini GÜNAYDIN'a anlattı. Karagülle, kaplıcalarda uygulanan çamur kürlerinin insanın hem vücudunu hem de ruhunu dinlendirdiğini açıkladı...

*Çamur banyosu kaç kür olmalı? Optimum süre 15 gündür. Bazı durumlarda 10-12 gün de sürebilir. Bazen de bu süre 3 haftaya kadar uzatılabilir. Her uygulama vücutta birtakım etkilere ve vücudun geliştirdiği birtakım destek yanıtlara yol açar. Her bir çamur uygulaması, vücut için cilt üzerinden başlayıp bağışıklık sistemine kadar giden, hormonları, kalbi etkileyen bir uyarıdır. Her birinin bir faydası vardır. Tek bir uygulamanın etkisi 3 ila 7 gün arasında sürer.

*Çamurun, kürlerin ardından tıbbi etkisi kısa süreli bir etki midir? Bu, soruna göre değişiyor. Çamurdan toplam iyilik hali elde edilebilir, bu bazen 6 ay, bazen 9 ay devam eder. Doğru uygulandığında uzun dönemde etkilidir. Ancak kür şeklinde uygulanmalıdır. En az 15 günlük kür alınması ve bu kürün doktor gözetiminde, bilinçli olarak tatbik edilmesi gerekir. Çamur banyosu çamura bulanmak değildir. Sıcaklığı belli oranda olan bir paket uygulamasına tabi tutulmaktır.

DOKTOR YÖNLENDİRMESİ ŞART!
*Çamur kürleri herkeste olumlu etki göstermeyebilir mi? Çamuru tıbbi olarak kullanmak için doktora danışmanız şarttır. Çamurdan etkin şekilde yararlanmak için kür, bilimsel bir merkezde yapılmalıdır. Doktor kontrolü şarttır çünkü bu konuda yapılan hata çamur banyosunun konseptine zarar veriyor. "Çamurun etkisi hiç yok, bana hiç yaramadı" diyen insanlar aslında uygun bir doktordan yardım almayan kişilerdir. Çamur ve kaplıcaları kür olarak hastalara öneririz. Ama aslında her uygulama sonucunda vücut bir yanıt verir. Küre başlandığında ilk bir hafta vücutta müthiş bir yorgunluk hissedilebilir. Biz buna 'termal kriz' diyoruz. Burada hasta umutsuzluğa kapılır, "Ben daha kötü oldum" der. Hafif ateş yükselmeleri, bitkinlik ve ağrılar yaşayabilir. Bu tip sonuçlar görüldüğünde bilinçli tavır alınması gerekir. Bu durumda çamur küründen hemen vazgeçerseniz, hata yaparsınız. İyi bir doktor doğru yönlendirme yapar, kürlere birkaç gün ara verilmesini önerir ya da uygulamayı süre olarak azaltarak devam ettirir. Kürler hastaları izleyerek sürdürüldüğünde kriz dediğimiz tablo kaybolur ve genel iyilik hali geri döner. Dolayısıyla bu konuda bilgili bir hekim yönlendirmesi söz konusu değilse ya da hasta yalnız başınaysa açığa çıkan tablo yanlış değerlendirilir. Kişiler kendi başlarına uygun kaplıcayı seçmek yerine önce doktora danışmalı ve onun uygun bulduğu kaplıcadan sağlık desteği almalı.

*Çamur sahteyse, tıbbi etkisi yoksa, yine de faydalı olur mu? Olur, oluyor da. Bu durum, yapılan araştırmalarla kanıtlandı. Sahte çamurun da, mineralsiz suyun da faydası var ama kısa sürüyor etkileri. Mineral içeriği temizlenmiş çamurun da etkisi vardır. Burada sadece sıcak etkisi söz konusu oluyor. Ama mineral ve organik madde içeriği özellikle bağışıklık sistemini, sinir sistemini ve hormonal sistemleri etkileyerek uzun süreli etki sağlıyor. En iyi etki doğru çamurun, doğru sorun için, doğru şekilde uygulanması ile sağlanır. Mesela ağrılar için Denizli, cilt güzelliği için ise Afyon çamuru kullanılmalıdır.

EVDE KULLANIM VAKTİ GELMEDİ
*Sizce çamur, mevsim dönüşümlerinde vücudu güçlendirmek için de etkili midir?
Etkilidir, hem de çok etkilidir. Zaten kaplıcalar yüzyıllardır tedavi amacıyla kullanılıyor. Ama bunların hepsinin üzerinde tatil etkisini de unutmamak gerekir. İnsanlar bu kürleri alırken, aynı zamanda stresten uzak ortamlarda dinlenme fırsatını da yakalıyorlar. Bu da kürlerin olumlu etkilerini artırıyor.

* Çamur saklanıp evde de uygulanabilir mi? Kullanılabilir ama ona göre üretilmesi lazım. Henüz evde kullanılmak üzere üretilmiş bir çamur mevcut değil. Şimdilik sadece kozmetik kullanım için üretilmiş çamurlar var. Çamurun hastaya göre üretilmesi ve hastanın onu 43 dereceye getirmesi lazım. Çamur hastanın eklemine uymalı. Gelecekte böyle kullanımlar olacak. Şimdiden bazı ülkelerde parmak ve diz eklemlerine flaster gibi kaynamış çamur kürü uygulanıyor ve bu büyük yararlar sağlıyor. İtalya, Almanya ve Fransa'da merkezler var. İsrail'in ürettiği Ölüdeniz çamuru çok özel bir çamur. Azarbeycan'da da Naft diye bir çamur var. Eski komünist ülkelerin hepsinden vücuda çok olumlu etkileri olan çamurlar çıkarılıyor.
Haberin fotoğrafları