kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Konut kredisinin içine emlakçı faizi de girdi

RAHİM AK
Bankalar, müşteri getirsin diye konut kredisi kullananlardan aldığı dosya masrafını emlakçılarla paylaşıyor. Gelir azalınca komisyonlar da 10 yıllık vadede 7 bin YTL'ye kadar çıkıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Konut kredisinin içine emlakçı faizi de girdi
Bankalar, kendilerine konut alan müşteri getiren emlakçılara komisyon vermeye başladı. Böylece konut satışından komisyon alan emlakçılar kazançlarına bir de kredi komisyonunu ekledi. İşin ilginç tarafı banka bu komisyonu müşterilerden aldığı ve kredi alan kişi hakkında araştırma yaptıkları veya operasyon masrafı yaptıkları gerekçesiyle aldıkları 'dosya masrafı' olarak adlandırılan paradan vermeleri. Öyle ki bankalar artık dosya masrafının bir kısmını müşteri getiren emlakçıya verme yarışına girmiş durumda. Bir bankacı "Bazı bankalar kredi kulanan müşterileri onlara yönlendiren emlakçılara hem indirimli faiz uyguluyor, hem de bu kredi nedeniyle aldığı dosya masrafının yüzde 60-70'ini komisyon olarak emlakçıya ödüyor" diye konuştu.

AZ KREDİ ZİRAAT'TE AVANTAJLI
Komisyon geliri azalan bankalar bu faturayı da vatandaşa kesiyor. Bankaların kredi kullananlardan aldığı komisyonlar her geçen gün başka adlar altında artıyor. Bankalar genellikle kredi miktarının yüzde 2'si oranında komisyon talep ediyor. Yani 100 bin YTL kredi kulanan vatandaş 2 bin YTL komisyon ödüyor. Bir çok bankada ise bu orana ek olarak sabit bin YTL'de alınıyor. Vade uzadıkça alınan komisyon miktarı da artıyor. SABAH'ın banka şubelerinden topladığı veriler, komisyon yüzdesinin yüzde 4.5 ile Anadolubank'ta en yükseğe çıktığını gösteriyor. Bu bankadan 100 bin YTL kredi alan vatandaşlar 4 bin 5 YTL kredi vermek zorunda. Bankalar kerdi miktarının tutarının yanı sıra küçük miktarlı kredi kulananlara karşı da 500 veya bin YTL'lik alt sınırlar koyuyor. Diğer bankalarda minimum ödenmesi gereken dosya ücreti 500 YTL'yken Ziraat Bankası'nda bu miktar 250 YTL. Yani az miktarda kredi ihtiyacı olanlar için Ziraat en az dosya masrafı ödenecek banka olarak dikkati çekiyor. Bankalar vadenin yanı sıra kredi miktarına göre de komisyon oranlarında değişiklik yapıyor. Kredi miktarı arttıkça alınan komisyon oranı da artıyor.