kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dolar 1.20 YTL seviyesinde

Yeni Haber
Türkiye'nin Kuzey Irak'a bir sınır ötesi operasyon düzenleyebileceği kaygıları, ABD ile ilişkilerin Ermeni yasa tasarısı nedeniyle gerginleşme ihtimali ve bir miktar kâr satışları nedeniyle lira gün sonunda dolar karşısında yüzde 1.53, euro karşısında yüzde 2.1 değer kaybetti.

Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.1955/1.2013 YTL, euro kurunu 1.7002/1.7084 YTL, pariteyi ise 1.4221 olarak ilan etti.

Bu kurlara göre yıl başından bu yana liranın dolar karşısındaki değerlenmesi yüzde 17.57, euro karşısındaki ise yüzde 8.9 oldu.
Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.2045/65 YTL oldu.

BORSA YÜZDE 0.31 ARTTI

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu'nun yarınki toplantısında, beklentilerin üzerinde bir faiz indirim kararı alınabileceği düşüncesi, sabah saatlerinde tezkere tedirğinliğine bağlı kâr realizasyonuyla eksiye düşen İMKB Ulusal 100 Endeksi'ni öğleden sonra artıya taşıdı ve endeks yüzde 0.31 artışla 58,231.90 puana yükseldi.

İşlem hacmi ise 2.53 milyar YTL seviyesinde gerçekleşti.
Yatırım Finansman'dan Nezihi Abay, hem yurtdışı hem de yurt içinde endeksi, eksiden artıya geçirecek dikkat çekici bir gelişme olmadığını belirterek, öğleden sonra endekste yaşanan yükselişin sebebinin Merkez Bankası'nın yarınki toplantısından, beklentilerin üzerinde bir faiz indirim kararı çıkması ihtimaline karşı, yatırımcının pozisyon almaya başlaması olduğunu söyledi.

Abay, yatırımcıların genel beklentisinin 0.25 puanlık faiz indirimi yönünde olduğunun altını çizerek, "Ancak 0.50 puanlık olası bir indirim de kısmen fiyatlanmaya başlamış gibi görünüyor. Bunun dışında Endeks'i yukarıya taşıyabilecek herhangi bir gelişme, ne yurtdışında ne yurtiçinde yaşandı" dedi.

Buna karşın Kuzey Irak'a operasyon yapılabilmesinin önünü açacak tezkerenin bugün Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacak olmasının yarattığı tedirginlik, yatırımcının güne kâr realizasyonu ile başlamasına sebep olmuş ve endeks sabah seansında gerilemişti.

Öte yandan New York Fed'in "Empire State" genel iş koşulları endeksi, Ekim'de, Eylül ayındaki 14.7 seviyesinden 28.75'e çıktı. Reuters anketine katılan ekonomistler endeksin 13 değerini almasını bekliyorlardı.

Beklentilerin üstünde gelen verinin ardından ABD Hazine tahvil fiyatları geriledi. Veri aynı zamanda Fed'in bu ay sonunda faiz oranlarını düşüreceği beklentilerini azalttı.

AJANSLAR